Inspir și expir
comments 2

Când vine vorba despre gătit, mă împotmolesc aici

14517447_575278532673866_1032385169565441302_n

De când am început să mănânc mai responsabil, am constatat unele avantaje, dar și unele dezavantaje. Pentru dezavantaje, vorbesc cu consilieri pe nutriție, cu nutriționiști, dar și cu bloggeri culinari. Unul dintre aspectele pe care nu le pot gestiona ok este durata în care o masă sănătoasă este gata. Este nevoie să fii un bun strateg și să stai bine cu memoria ca să nu uiți să pui la înmuiat de cu seara lintea sau năutul. Este nevoie să știi clar ce vei găti a doua zi, deși eu merg mult pe instinct și deseori schimb macazul în ultima clipă dacă mi se face poftă de… pizza.

Când ai doar câteva rețete care îți ies bine, atunci când vrei să experimentezi ceva nou, îți ia o grămadă de timp până iese ceva comestibil. Eu nu reușesc gă gătesc ceva în doar 30 de minute. Mie îmi ia 4 ore orice aș face. În plus, sunt total în pană de idei când vine vorba să îmi iau ceva de mâncare la mine când nu lucrez de acasă și când nu există frigider.

14441109_575279319340454_3679625371160737851_n

Așa că săptămâna trecută am invitat-o pe Tania Bordianu, blogger culinar, la workshop-ul Rețete sănătoase de luat la job și la școală, pe care l-am susținut împreună (de fapt, mai mult ea) la V for Verde. Ea a propus un pate de morcovi și o budincă de chia cu scorțișoară, vanilie, goji și sirop de struguri.

14485090_575279809340405_2340114418058925305_n

Eu când zic morcovi, mă gândesc la tort de morcovi, așa că a fost o provocare pentru mine să îmi setez papilele gustative pentru sărat, nu pentru dulce. Rețeta o găsiți aici. Eu mare lucru nu am făcut, mai mult am pus întrebări și m-am distrat. M-am bucurat că sunt mulți oameni la workshop, care chiar păreau că știu cu ce se mănâncă trendul vegan.

14469496_575278579340528_157477727360951995_n

O să mă opresc asupra altor aspecte pe care le-am observat la mine de când cu mișcarea spre raw (deși e extrem de mult spus). Unele rețete sunt compromise din start dacă nu ai ustensilele necesare. Eu la blanderul meu nu o să reușesc în veci să fac un pate de morcovi așa de păstos și înghegat ca cel făcut de Tania la Thermomix. Deși visez să am așa ceva acasă, probabil că mă voi orienta către variante mai accesibile, precumVitamix sau Philips. Așa cum povesteam și la workshop, în 2 ani am umplut blatul de la bucătărie cu blander, steamer, juicer, dispozitiv de făcut tăiței din morcovi/dovlecei și multe altele care stau prin sertare și le scot doar la nevoie. Deci ca să gătești sănătos, ai nevoie de multe ustensile. Sigur, vorbesc din punctul meu de vedere. Nu vă luați după mine :). Tuciul rar mai iese din dulap.

14495414_575278869340499_5196459358353813921_n

Ce știe să facă aparatul ăsta? CÂÂÂT costă?

Pateul a fost minunat. Tania recomandă să îl mâncăm uns pe legume, însă la workshop am luat o pâine extrem de gustoasă de la Mama Pan. Eu mă văd luându-mi la mine pate de morcovi la birou, însă nu știu dacă de la anul îi voi da Măriucăi la școală.

Cât despre chia, anul acesta m-am împrietenit cu ea datorită Veronicăi Constantinescu, yoga teacher, care mi-a pregătit într-o dimineață un suc de spanac, vlăstari, mere și semințe de chia. D-e-l-i-c-i-o-s. De atunci, îmi tot prepar budinci cu chia, în diferite combinații, cel mai adesea cu sucruri de fructe. În vară, am încercat și le-a plăcut și la fete, o budincă cu chia, lapte de migdale, cacao raw pudră, scorțișoară și sirop de agave. Ceva similar a preparat și Tania la workshop, doar că ea nu a folosit cacao, ci vanilie și a ornat desertul cu goji, fulgi de nucă de cocos și sirop de struguri (pe care mi l-am cumpărat și eu de la V for Verde).

14492576_575279332673786_1713792567017555927_n

Mulțumim din suflet Solaris pentru ingredientele cu care am preparat cele două rețete și Sloop pentru smoothie-uri.

14445925_575279599340426_956350984891425424_n

Eu voi continua să am în alimentație mâncăruri alese și preparate responsabil, chiar dacă pot să mă țin de aceste delicii doar când sunt acasă. În concedii sau în deplasări se duce totul pe apa sâmbetei.

Voi ce soluții aveți ca să preparați rapid mâncarea? Tot așa mult stați în bucătărie?

Text: Ana Nicolescu

2 Comments

  1. Pentru doua feluri de mancare, am stat o zi intreaga, duminica trecuta 🙁
    In timpul saptamanii nu prea am asa mult timp la dispozitie inainte sa iau copiii de la scoala, asa ca fac ceva clasic, o ciorba/supa crema, pentru care am deja la congelator pungi cu legume congelate, pregatite in zilele in care am mai mult timp. Legat de chia…la noi nu sunt preciate budincile, asa ca pun in iaurt sau…in supa crema 🙂

    • Ana Nicolescu says

      Daaa, e o idee tare bună cu legumele porționate și puse la congelator. Făceam și eu așa când le-am diversificat pe fete, dar nu mă gândisem că aș putea să fac asta și acum.

      Cât despre chia, și eu am mâncat-o și în iaurt, însă cred că nu se înmuiase suficient că stomacul meu nu a tolerat-o foarte bine și m-am balonat teribil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.