Cum cheltuim mai puțin și câștigăm mai mult? Conversația nr. 3 cu Adrian Asoltanie, Dresorul De Lei

Am ajuns la cea de-a treia conversație despre bani cu Adrian Asoltanie, Dresorul de Lei. Pentru cei care află acum despre acest proiect, este vorba despre 10 conversații inspiraționale pornite de la întrebările pe care le-am primit de la voi în urma articolelor cu Adrian. Astăzi vorbim despre cum difersificăm sursele de venit.

Spuneai într-un articol precedent că este bine să diversificăm sursele de venit. Cum? Când? Mulți am înțeles că trebuie să ne mai luăm un job part-time sau, eventual, să facem dintr-un hobby un job în timpul liber. Cum echilibrăm timpul liber cu munca, atunci? Cât timp alocăm muncii?

Înainte de a analiza veniturile, primul pas ar fi controlul cheltuielilor cu ajutorul bugetului familiei indicat în conversația numărul 1. Asta pentru că ieșirile pot fi influențate imediat, în timp ce intrările pot fi influențate mult mai greu și necesită timp și efort.

 

Bugetul e ca un set de analize care poate să ne indice 3 probleme

 1. Cheltuieli necontrolate, bani risipiți pe obiceiuri nesănătoase, sume mici zilnice care la nivel anual se transformă în sume uriașe…
 2. Venituri insuficiente – pur și simplu NEVOILE familiei nu sunt acoperite corespunzător.
 3. Instabilitate financiară – adică doar unul sau două „picioare financiare” (surse de venit), uneori nesigure, mai ales în perioade de scădere economică, cum se prefigurează în scurt timp.

 

3 recomandări pentru venituri insuficiente:

 1. Începe cu locul de muncă actual. Vezi dacă poți face ore suplimentare sau prelua responsabilități noi. Te poți implica sau genera noi proiecte care să-ți aducă bani în plus la salariu? Oricum te duci la muncă, îți cunoști bine compania, domeniul, colegii și clienții… Este cea mai puțin riscantă soluție, nu necesită investiții suplimentare sau riscuri majore.
 2. Caută în spațiul tău lucruri care pot fi puse la produs. De la o mașină care poate fi închiriată la un laptop sau aparat foto care poate fi folosit pentru proiecte noi, la schiurile și bicicleta care stau uitate în debara și pot fi vândute… Poate ai o cameră liberă care ar putea fi închiriată unei colege, achitându-ți în felul asta o parte din rată creditului. Iarăși sunt soluții cu investiție și risc mici.
 3. Caută în interiorul tău acele pasiuni sau aptitudini care pot fi monetizate. De la bricolaj la limbi străine sau talent muzical… fiecare om are acea scânteie unică ce poate fi oferită celor din jur care o vor aprecia inclusiv financiar. Dacă oricum îți place și te pricepi la design sau „meșterit” cum ar fi să faci și bănuți din talentul tău. Testează întâi piața la scară mică pentru a nu face investiții majore inutile.

Foto: Pexels.com

4 soluții pentru instabilitate financiară:

 1. Surse noi de venituri din active productive – de exemplu, investiții imobiliare generatoare de chirii.
 2. Investiții pe bursă în fonduri mutuale – cu sume mici dar constante se pot obține rezultate frumoase pe termen lung.
 3. Idei de business – atenție să fie în zona de expertiză, după o bună analiză a pieței și cu investiții inițiale reduse care să nu dea peste cap finanțele familiei.
 4. Dezvoltarea de produse educaționale, cărți, cursuri, bloguri etc. Acestea pot fi realizate și promovate în timpul liber.

Cât timp alocam acestor inițiative?

Depinde de la caz la caz, dar cred că ideea principală este cea de echilibru. Degeaba mai adaugi o sursă de venit dacă pierzi partenerul de viață sau relația cu copiii. Produsele mele de educație financiară, mapele de plicuri pentru copii și adulți  Money Map și jocul de sarcini SUPER KID au fost dezvoltate seara, după ora 21.00. Mai apoi, o parte din producție o fac împreună cu fetele mele în weekend. Învățam și discutăm împreună în timp ce ele câștiga niște bănuți și stau departe de ecrane. Win-Win! Dacă te pasionează ceva vei găsi energia și timpul să o faci în timp ce-i implici și pe cei dragi. La urmă urmei, ei ar trebui să fie principalii săi susținători, nu?

Ce facem când muncim prea mult și câștigăm prea puțin? Schimbăm job-ul/domeniul sau nu există domenii în care să nu fii prosper, ci doar strategii financiare și business planuri ineficiente?

Unul din principiile banilor este că aceștia vin când ajuți pe altcineva. Și vin mai mulți atunci când ajuți cât mai mulți oameni. Asta e strategia de avut în vedere: dacă prin activitatea / talentul / cunoștințele mele ajut azi 10 oameni, cum fac să ajut 100 sau 1000? Asta poate să însemne o companie mai mare, o promovare mai bună, scrierea unei cărți sau a unui blog, înscrierea într-o asociație… În general această strategie funcționează în orice domeniu. Se spune că poți încerca să obții 1.000.000 RON de la un singur client (cam greu) sau de la 10.000 de clienți care îți dau fiecare câte 100 RON odată sau 8.3 RON / luna.

Nu încerca niciodată adâncimea apei cu ambele picioare

Legat de schimbatul domeniului, eu nu sunt de acord cu ideea că trebuie să-ți dai demisia din jobul actual că să-ți urmezi visul și să te arunci în brațele destinului tău glorios. Warren Buffett recomanda „să nu încerci niciodată adâncimea apei cu ambele picioare” iar Dave Ramsey spune „să tragi mai întâi barca cât mai aproape de mal și să fii sigur că e suficient de mare să te țină înainte să sari în ea”. Asta înseamnă să sacrifici nopți și weekend-uri, să pierzi probabil niște seriale TV sau meciuri, să citești când alții sunt la terase în Centrul Vechi. Te asigur că merită!

Dacă ai întrebări pentru Adrian, te invităm să le scrii aici, la comentarii. În episodul următor vorbim despre cum și unde economisim banii, în ce monedă și pe ce termen.

Adrian Asoltanie are o experiență de business de peste 22 de ani din care ultimii 15 ca antreprenor. După ce a învățat în cel mai dur mod lecțiile crizei din 2009 la nivel personal și de business, și-a descoperit pasiunea și misiunea de a-i ajuta și pe alții să evite greșelile pe care le-a făcut.

Text: Ana Nicolescu

Specialist: Adrian Asoltanie

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.