Când eram la școală aveam scutire la sport. În schimb, mergeam la săli de fitness și aerobic. Acolo nu-i scăpa nimănui mingea în ochelarii mei, nu eram nevoită să sar capra și să cad în cap și nici nu era nevoie să merg pe bârnă. Nu am fost niciodată performantă la viteză, rezistență sau echilibru. Însă, printr-o sclipire de moment, mi-am dat seama de la 13 ani că sănătatea este esențială pentru o viață trăită cu sens. Probabil că atunci s-a activat în mine ceea ce ne spunea învățătoarea încă din clasa I, Mens sana in corpore sano.
Așa că am început să fac treptat fitness, aerobic, înot, pilates. Am mers la tae-bo, yoga, pilates reformer. Am descoperit că îmi place să alerg la bandă și apoi am avut curaj să alerg și prin parc, de 3 ori pe săptămână câte 5 sau 7 km. Anul trecut am lăsat sportul de-o parte. Și am început să simt efectele:
- viciu de postură, care a dus la deformarea coloanei vertebrale,
- vreo 8 kg în plus, care îmi fac dificilă alergarea, mai ales pentru încheieturi,
- o stare de apatie continuă
- lipsă de vitalitate, energie, bună dispoziție
La finalul anului trecut, am încercat XBody, am reluat înotul și mi-am făcut iarăși abonament la sală. Nu am avut niciun rezultat. În acest context a venit propunerea celor de la Secom de a participa la 4 ședințe de spinning, alături de alți 9 bloggeri, în campania pentru combaterea Articulo-Ruginozei. A sunat extrem de interesant și de provocator, în special pentru că era ceva nou.
De mică mi-am dorit să am o bicicletă și să merg în parc cu ea. Nu am avut. După ce am terminat facultatea, tata a luat o bicicletă statică și a așezat-o în camera lui în fața televizorului. Acolo pedalam, când eu, când el, uitându-ne la Tour de France.
Ce are în plus spinningul față de pedalatul acasă?
- Îndrumarea unui antrenor și implicit efectuarea corectă a mișcărilor, ajustarea poziției, motivare. Radu Restivan a fost antrenorul de voință pentru 10 mame bloggeri nevorbite și nepedalate. Cred că nu i-a fost ușor, în special la prima ședință când nu vreau să știu la ce preconcepții avea despre noi :). Sunt convinsă că și-a dat seama că suntem cât se poate de autentice și avem o voință de neegalat. Aceasta se datorează faptului că am conștientizat că o mamă sănătoasă este o mamă echilibrată. Și cum se spune, atunci când mama este fericită, toată familia este fericită.
- Am râs cu lacrimi (în timp ce pedalam, desigur), am descoperit aspecte pe care nu le știam la colegele mele din nișa de bloggeri părinți, am cunoscut oameni noi, ne-am împărtășit povești de viață, ne-am dat seama, pentru a mia oară, că nimănui nu îi este ușor în viață, însă împreună creștem energia bună și luăm provocările moderne cu mai multă detașare. Am identificat oportunități de colaborare pe partea de sport cu Radu. Am aflat despre banca de kilometri, #321sport, acțiuni umanitare pentru copii și drumuri la mare cu bicicleta.
- Te mobilizează să duci până la capăt ora fără să fii tentată să te apuci de scris pe blog, să postezi ceva pe Facebook, să răspunzi la telefon. Practic nu prea se găsesc motive să te dai jos de pe bicicletă înainte de terminarea orei. Astfel, intervine o rutină de care devii dependent. Ceea ce este minunat. Uneori dependența de Social Media este absolut evidentă 🙂
- Puține experiențe egalează starea de vitalitate pe care o ai după o oră de sport.
- Încredere de sine. Este încurajator să afli că tocmai ce ai pedalat echivalentul a 20 km. E flatant să devii conștient că tu chiar poți să faci asta. Te motivează, îți dă curaj și nu te lasă să abandonezi sportul.
Știu că cei mai mulți mergem la sală atunci când vrem să slăbim. Însă vă recomand să nu îi lipiți sportului această etichetă superficială. Sportul este mai mult decât atât. Este un stil de viață. Este sănătos. Este anti depresiv, pune sângele în mișcare, mărește capacitatea pulmonară și implicit imunitatea, reglează tensiunea arterială, mărește încrederea de sine, favorizează socializarea. Menține articulațiile în stare bună. Din fericire, provoacă dependență. Și este una dintre dependențele sănătoase.
Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, ne-a vorbit după o ședință de spinning despre cât de importantă este acțiunea articulațiilor și cum le putem ajuta:
- Hidratare (2 litri de apă pe zi)
- Întărirea mușchilor din zonele cu articulații, în special zona genunchilor
- Sport (cel mai recomandat în acest caz este spinning-ul)
- Dacă sunt dureri, doar la sfatul medicului, suplimente alimentare cu rol antiinflamator și analgezic
După cele 4 ședințe de spinning am rămas clar cu ideea că sportul este necesar, benefic și obligatoriu. Mulțumesc Sloop pentru dozele de smuticeală de la fiecare ședință.
Mulțumesc Radu Restivan, antrenor de voință, pentru susținere, optimism, răbdare și încurajări. Entuziasmul tău este molipsitor.
Mulțumesc MSM de la Secom pentru această experiență.
Text: Ana Nicolescu
2 comentarii
Ana, tu ai facut multe sporturi, ceea ce in cazul meu nu s-a intamplat. Dar acum am simtit cat de bine te simti si chiar imi doresc sa continui sa fac sport si sa il introduc in stilul de viata. Frumos ai povestit, toate informatiile necesare si convingătoare sunt in articol.
M-aș bucura să continuăm fiecare dintre noi cu sportul cu care rezonează. Mulțumesc pentru aprecieri 🙂