Când am lansat Itsy Bitsy, în România nu se auzise de parenting. Interviu cu Nadia Tătaru

A lansat Itsy Bitsy în 2005 când parenting-ul în România era încă crud. A crezut că va merge doar cu o colecție de povești, muzică sau enciclopedii realizate în câțiva ani și repetate apoi în buclă. Nu a mers pentru că generațiile de copii sunt diferite. La fel și cele de părinți. Așa că a fost nevoită să învețe lecția adaptării și a actualizării. A început cu doar două resurse de parenting care existau în acel moment pe piață și anume un curs de comunicare ESPERE și unul de comunicare non-violentă. Care este drumul Nadiei Tătaru alături de Itsy Bitsy și unde a reușit să ducă educația din România, ne spune chiar ea în acest interviu.

Ce misiune ți-ai luat atunci când ai fondat radioul Itsy Bitsy?

Nadia Tătaru: În 2005, atunci când am fondat Itsy Bitsy împreună cu soțul meu, ne-am luat amândoi misiunea de a crea o alternativă sănătoasă, creativă, interactivă și distractivă de petrecere a timpului liber al copiilor și de a fi un ajutor pentru părinți. În plus, eu mi-am luat și misiunea de a conduce Itsy Bitsy FM zi de zi. Aceste lucruri sunt valabile și în prezent

Ce s-a schimbat pe parcurs, prin ce lecții ai trecut și ce ai învățat?

Nadia Tătaru: Oooo, s-au schimbat foarte multe, pentru că eu m-am schimbat. Am crescut odată cu Itsy Bitsy și Itsy Bitsy a crescut odată cu mine. Mai mult, în paralel cu radioul, m-au crescut și copiii proprii, pentru că m-au provocat și eu m-am străduit să cresc înaintea lor, ca să știu să îi ghidez mai bine.

 Una dintre lecțiile foarte importante pe care le-am învățat este cea a actualizării pentru a fi relevant în prezent. Când am lansat radioul mă gândeam în sinea mea că primii 3-4 ani vor fi mai grei, până realizăm o colecție de povești, muzică, enciclopedii etc. și apoi vom rula acest conținut în buclă și vom face doar mici îmbunătățiri. Dar nu am putut face asta pentru că pentru generațiile de copii sunt foarte diferite unele de altele. Ce ascultau copiii de altădată nu se mai încadrează în preferințele copiilor de azi. În plus, provocările pe care le-a adus dezvoltarea tehnologiei și varietatea ecranelor cu care ne conectăm la internet, televiziunile pentru bebeluși și copii, youtube-ul sunt lucruri cu care generațiile de părinți și de copii de acum câțiva ani nu se confruntau. Așa că a fost nevoie să ne adaptăm continuu.

 O altă lecție pe care am învățat-o a fost să las controlul, dorința de a ține totul sub control. Și în legătură cu Itsy Bitsy, și în legătură cu copiii mei, și în legătură cu cursul vieții, până la urmă. Am învățat că de multe ori viață ne oferă lucruri mult mai multe și mai frumoase decât ne setam noi ca obiective, iar noi ne încrâncenăm și ținem morțiș la îndeplinirea dorințelor noastre. Gândul “Doamne, dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care pot să le schimb, și înțelepciunea de a ști să le deosebesc.” m-a ajutat mult în acest sens, am lucrat mult cu mine însămi să primesc în sufletul meu această învățătura și să o aplic în viața mea. Nu am scăpat total de „controlită”, dar am diminuat-o în foarte mare măsură.

 Am mai primit și alte lecții, dar povestim cu altă ocazie.

 

Cum te-a ajutat radioul să faci educație parentală și să schimbi ideea că disciplina înseamnă bătaie și pedeapsă, cu disciplina înseamnă iubire și conținere?

Nadia Tătaru: Când am lansat radioul, în România nu se auzise de parenting. Mamele care voiau să își crească copilul „ca la carte” citeau cărțile Doctorului Spock. Altceva nu se găsea pe piață acum 14 ani. Când am simțit pe umerii mei responsabilitatea de a discerne ce și cum comunic cu toți copiii și părinții din România, am căutat cursuri de parenting și alte resurse, că să mă instruiesc mai bine. Am găsit doar un modul de 3 zile din Comunicarea ESPERE și un curs de 2 zile de Comunicare Non Violentă.

Atunci am vorbit și cu Claudia Jimeno Beltran (care a adus metodă ESPERE  a lui Jacques Salome în România), Cristina Elena Negut și Monica Reu (care a adus metodă lui Marshall B. Rosenberg), primele persoane care au abordat parentingul în România și împreună am început să comunicăm cu părinții, prin intermediul radioului și a conferințelor pe care le-am organizat.

Apoi parentingul s-a dezvoltat, au început să apăra noi specialiști și noi metode, au început să apară cărți de parenting traduse sau scrise de autori români. Cred că pe multe le-am promovat la Itsy Bitsy, că să afle părinții de ele.

Adriana Titieni, Cristina Trepcea, Monica Popescu, Mirela Horumba, Tily Niculae, Simona Dragomir, Alex Zamfir, Ruxandra Rusan, Marius Constantinescu, Adriana Mitu, Mihai Dumitrescu sunt oamenii din echipă Itsy Bitsy împreună cu care am dezvoltat, timp de peste 12 ani, programe de parenting și resurse de creștere pentru părinți. Se pot găsi o mare parte din aceste materiale în format text, video sau audio pe www.itsybitsy.ro și pe https://www.youtube.com/ușer/RadioItsyBitsy.

Acum cred că s-a ajuns la o inflație de cărți și cursuri de parenting, cel puțin în București și marile orașe. În celelalte orașe ale țării e încă mare nevoie de astfel de evenimente. Iar la sate, cred că încă nu prea a ajuns mesajul…  Vestea bună e că acum părinții români au de unde alege specialistul și metoda care li se potrivește, au o grămadă de resurse online la îndemână. Oricine dorește să învețe despre părințit, dorește să pună în locul comportamentelor toxice precum bătaia, șantajul, amenințarea copiilor, comportamente sănătoase, care susțin dezvoltarea armonioasă a copiilor, poate găsi doar la un click distanță tot felul de informații gratuite.

Și unii poate vor spune poate că nu e nevoie de parenting, că mamele și bunicile noastre nu s-au școlit în parenting și totuși ne-au crescut. Da, e adevărat, dar mulți dintre noi încă purtăm în noi rănile bătăilor din copilărie, răceală în relația cu părinții. Și dacă asta am primit, nu putem să dăm altceva copiilor noștri, până nu ne curățăm noi înșine de această povară.

 Mai mult, înainte de anii ‘90, copiii nu aveau atât de multe ispite, nu stăteau cu orele pe ecrane, nu aveau nevoie să știe despre fake news, nu trăiau în epocă consumerismului, mâncau muuult mai sănătos, stăteau în aer curat, nu aveau atât de multe pericole virtuale, acces la droguri, tutun, alcool, sex cum au azi. Pentru a face față acestora și a discerne cum selectam și cum comunicăm cu copiii noștri, atunci avem nevoie să ne instruim un pic și SĂ DEVENIM NOI cea mai bună variantă a noastră. 

Nu susțin parentingul că unic ghidaj în parintit. Cred foarte mult în intuiția mamei și tatălui, care știu mai bine ce e bun pentru copilul lor, cred în abordare minte – trup – suflet. Dar atunci când ești nesigur că părinte, sau măcar atunci când nu îți place ce vezi la copilul tău sau ți-e frică să nu preia lucruri indezirabile de la anturaj, poți să cauți ajutor la specialiștii în parenting.

Nadia Tătaru vine la BiziLive, la emisiunea Antreprenoriat & Parenting, joi, 4 aprilie, să vorbim despre educația din România și despre cum încă putem să facem lucruri bune în țara asta.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Cristina Nichituș Roncea

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. Tot respectul pentru Itsy Bitsy si ce a realizat Nadia. Este pacat sau voit asumat ca Nadia ignora online-ul si dezinformaza. In 2014 prezenta de parenting in Romania era deja puternica. Eraau mai multe reviste, Revista Mami, SuperBebe spre exemplu, si o serie de site-uri precum Desprecopii.com (lansat cred in 1999) si Copilul. Daca prezenta online Itsy Bitsy este palida, asta nu inseamna ca trebuie ignorat online-ul si ce a facut online-ul pentru parentingul din Romania. Forumurile si mai tarziu Facebook au oferit mult suport mamicilor.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.