Încă integrez informațiile și experiența de la cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan, la care am fost sâmbătă, la Academia Titi Aur. Deși conduc de aproape 20 de ani, am aflat informații noi, care ar trebui predate la școala de șoferi. Cât despre partea practică, vă povestesc imediat cum se simte impactul la 15 km/oră cu un punct fix și cum am ieșit dintr-o mașină răsturnată. Dar să le luăm pe rând.
Am ajuns în comuna Crevedia sâmbătă dimineață, pe la 9.30, la autodromul de 12,5 hectare care este folosit nu ca circuit de mare viteză, ci este pregătit pentru cei care vor să conducă defensiv. Scopul Academiei Titi Aur este să reducă numărul accidentelor rutiere și al deceselor cauzate de ele. Până să ne adunăm toți bloggerii, am admirat cele 10 piste și m-am visat pilot de curse. Cine zice că adulții nu au imaginație?
Am intrat în sală pentru partea de informații, de teorie, cu gândul că știu cât se poate de multe despre condus și că în afara unei tamponări minore nu am avut alte incidente de când conduc. Dar surpriză. Am aflat statistici, tehnici și norme de siguranță pentru condusul defensiv, mai ales când sunt copii în mașină, am vizionat clipuri de conștientizare și mi-am notat multe informații să vi le zic și vouă.
Statistici:
- În România, în anul 2018, au fost raportate 1867 de decese cauzate de accidente rutiere, adică 5 decese pe zi.
- La nivel internațional, 8 copii nenăscuți mor în accidente de mașină.
- În Europa, în ultimii 10 ani, peste 8 100 de copii au murit în accidente rutiere.
- Copiii care nu călătoresc în dispozitive speciale sunt de 7 ori mai expuși riscului de a fi vătămați în accidente rutiere.
Ce nu știam despre dinamica pasagerilor în timpul unui accident
- La o viteză de 64 km/oră, corpul unui pasager din mașină cântărește la impact de 9 ori propria greutate, ceea ce duce la spargerea organelor și, implict la hemoragie internă.
- Impactul unui copil cu parbrizul în caz de accident este echivalent cu căderea de la etajul 3 al unei clădiri.
- Airbag-ul este garantat 10 ani. Atât! El are rol să susțină greutatea capului în caz de impact și funcționează bine dacă avem și centura pusă. Dacă nu o avem, corpul ajunge mai repede la airbag, înainte ca acesta să ajungă la forma și textura ideală (ceva mai moale) și impactul este și mai dureros și provoacă răni și fracturi la nivelul feței și al coloanei.
- În cazul unui impact, pasagerii fără centuri pot să devină periculoși pentru cei cu centuri deoarece corpul lor ajunge să cântărească, din cauza forțelor care intervin, și 700 kg, iar ei vin ca un tăvălug peste cei care poartă centuri.
- Tot ce nu e ancorat în mașină (laptop, haine, jucării, lada frigorifică, mingi etc), la impact devin arme, posibil letale.

Siguranța în trafic
- Când ne oprim în coloană, trebuie să stăm la o distanță suficient de mare față de cel din față, să îi vedem roțile din spate, astfel încât dacă o altă mașină vine cu viteză din spate, fie să avem loc să ieșim din coloană prin dreapta, dacă drumul ne permite, iar dacă nu permite, să ne proptim cu mâinile flexate în volan și cu picioarele tot flexate în podea și să fim pregătiți pentru impact. Atenție, nu rămânem cu gâtul întors la mașina din spate care urmează să ne lovească, păstrăm privirea în față, ca să evităm leziuni mai grave asupra coloanei cervicale.
- În timpul deplasării, distanța față de mașina din față trebuie să fie de 2 secunde pe timp frumos, 4 secunde pe ploaie. Cum numărăm secundele? Alegem un reper de pe marginea drumului (copac, indicator, bornă etc) și imediat după ce trece mașina din față, numărăm câte secunde trec până trecem și noi prin dreptul punctului de reper.
- Uitați-vă în oglinzile retrovizoare o dată la 5-7 secunde ca să știți ce se întâmplă în jurul vostru și să puteți să anticipați mișcările celorlalți șoferi.
- Atenție la poleiul care se formează pe poduri, pe drumurile din preajma pădurilor sau în zonele umbroase. Asfaltul este mai rece, temperatura mai scăzută și mașina nu mai are aceeași aderență.
- Pe drumurile cu zăpadă, accelerăm ușor ca să nu facem gheață prin frecarea anvelopelor de sol. Valabil și când stăm și pornim iarna de la semafoare.
- Anvelopele nou schimbate ating performanța maximă după un rodaj de 300 de kilometri. Ele au o soluție de protecție și rezistență pentru cât stau la raft.
- Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului este principala cauză de deces în lume. Trebuie să știm și să reținem că mâna urmează tot timpul privirea. Când folosim telefonul în timpul condusului, nu oupăm doar o mână, dar și creierul (panoul de control), iar activitatea principală devine telefonul și preia 80% din funcția cerebrală. Asta crește de 9 ori riscul de accident. Activitatea principală când suntem la volan, trebuie să fie șofatul.
- Atenție la hainele groase la copii, ele împiedică fixarea corectă a centurilor, iar în cazul unui impact, copiii pot să iasă din centuri dacă sunt fixate prea larg. Centurile trebuie să stea fixe pe corpul copilului. Dacă atunci când ciupim centura, aceasta face un pliu, o buclă, e semn că mai trebuie strânsă.
- În caz de accident, pe polița de amiabilă, putem să bifăm să ni se schimbe și scaunul de copil indiferent de gravitatea accidentului, chiar dacă cel mic a fost sau nu în mașină în momentul accidentului.
- Dacă avem copii mai mari și deja deschid ușile singuri când coboară, îi învățăm să deschidă ușa cu mâna opusă pentru că raza vizuală se lărgește și pot să vadă dacă vine vreun biciclist sau altcineva pe lângă mașină.
- Termenul de valabilitate pentru scaunele de mașină pentru copii este de 4-5 ani, chiar dacă nu se menționează acest lucru. În timp, materialele se degradează de la frig și de la căldură și nu mai sunt la fel de sigure. Recomandarea trainerilor ATA este să evităm să cumpărăm scaune auto second hand, nu se știe în ce accidente au fost implicate și nici nu e un obicei igienic.
Poziția corectă la volan, importantă ca să știți ce se întâmplă cu mașina
Trebuie să avem în vedere că o poziție corectă la volan ne ajută să simțim mașina și ce se întâmplă cu ea. Poziția implică reglarea scaunului, volanului, a centurii, a tetierei și a oglinzilor. Reglăm scaunul cât de jos ne permite înălțimea astfel încât să avem o distanță cât mai mare între cap și plafon astfel încât să fim cât mai feriți să ne izbim cu capul de plafon în cazul unei răsturnări cu mașina. În plus, o mașină cu centrul de greutate cât mai jos, este o mașină mai stabilă.
Aceasta este o poziție corectă la volan.
Spatele cât mai drept, lipit de spătar și șezutul fixat între scaun și spătar. Pentru reglarea scaunului ca distanță, culisăm față spate, apăsăm pedala de ambreiaj până la capăt. Piciorul trebuie să fie îndoit la un unghi de 120 de grade, nu drept, pentru ca, în caz de accident, să putem amortiza impactul. La fel și mâinile vor fi ușor îndoite pe volan, nu drepte. Facem testul cu încheietura mâinii. Condusul cu ambele mâini pe volan este net superior celui cu o singură mână.
Știați că există adaptoare de centură de siguranță pentru sarcină?
În pauză ne-am mai tras sufletul cu ochii la mașinile care mergeau pe două roți și ne-am pregătit pentru partea practică.
Am testat cum e să mă răstorn cu mașina și am învățat să ies din ea
Partea a doua a fost la sala de simulatoare unde ne-am testat viteza de reacție, am experimentat controlat impactul cu un punct fix la viteza de 15 km/oră, am învățat să montăm corect un scaun de mașină pentru copil și să ieșim dintr-o mașină răsturnată. Pentru mine cel mai de impact a fost experimentul cu mașina răsturnată când totul în jur se învârte, obiectele din mașină îți vin peste tine, noroc că erau păpuși de pluș și pe tine te ține doar centura să nu te rostogolești și să nu te izbești de parbriz, de scaune, de uși. Deși în video pare ușor și amuzant, mi-am dat seama că o clipă de neatenție se poate transforma în coșmarul vieții, mai ales dacă ai în spate un copil sau doi.
Am învățat și cum se scoate copilul din scaun dintr-o mașină răsturnată și este chiar dificil. Centura se desface foarte greu, nu ai o poziție comodă, nu ai vizibilitate, mergi mult pe tactil și după ce desfaci centura, este necesar să ții capul copilului și coloana. Și asta a fost doar o simulare. În caz real condițiile nu sunt așa favorabile, cu siguranță intervine panica, unul dintre cele 3 posibile răspunsuri la frică: fugi, lupți sau îngheți, durerile cauzate de leziuni, probabil terenul accidentat, vremea neprietenoasă.
Cursul Ghidul Părintelui Responsabil la Volan are ca scop conștientizarea că viața copiilor este în mâna părinților când sunt cu toții în trafic și că orice abatere de la regulile de siguranță le poate pune viața în pericol.
Trainerii ATA își propun să îi ajute pe participanți să își îmbunătățească abilitățile de condus defensiv și tehnicile de protejare a copiilor în timpul deplasării. Obiectivul este să reducă numărul de accidente în care conducătorul auto ar putea fi implicat, indiferent de culpă. Pentru Academia Titi Aur, un părinte prezent la curs înseamnă un copil salvat, iar pentru fiecare copil salvat ATA va planta un copac pentru a susține viața pentru viață. Prețul cursului este 550 lei cu TVA inclus. Dacă la înscriere menționați codul nicolescuana10ATA, aveți 10% reducere.
Sunt convins că niciun părinte nu îi dorește răul copilului său, problema este că nu conștientizează riscul la care își expun copiii atunci când circulă cu mașina. Trebuie să înțelegem că mașina este o armă și cel mai important lucru este să învățăm să o controlăm pentru a evita să ajungem în situații de limită. (Titi Aur, pilotul care a câștigat 49 de raliuri și a obținut opt titluri de campion al României)
Mergeți la curs și dacă sunteți părinți, și dacă nu. Academia Titi Aur are cursuri de conducere defensivă pe 3 niveluri. Poate nu veți fi implicați voi într-un accident, dar poate vor fi rudele voastre, spuneți-le și lor că viața are prioritate. Vă spune cineva care și-a pierdut două persoane dragi, acum 12 ani, în același accident de mașină într-o râpă la Posada.
Text: Ana Nicolescu