Inspir și expir
comment 1

Intalnire cu aroma de lavanda

La finalul lui noiembrie, am invitat cateva mame bloggerite la o intalnire cozy intre noi, doamnele, o discutie despre sanatate si frumusete. Nu am vrut sa fie ceva protocolar. Am vrut sa aduc Provence-ul intr-o vila veche din Cotroceni. Doamna doctor Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie si reflexoterapie, ne-a povestit despre beneficiile lavandei. La final, ne-am impartasit povesti cu lavanda si ne-am rostit, cu voce tare, visul de a ajunge/trai in Provence.

 Ideea workshop-ului a fost sa cream un spatiu intim, placut, prietenos pentru mamele care simt nevoia sa evadeze, pentru cateva ore, din rutina de acasa si carora sa le oferim quality time and information. Adica sa le dam ocazia sa intre in contact si sa testeze noutatile de beauty/heatlh de pe piata. Am fost imbiate cu Apa de lavanda de la Elemental, sare de baie cu lavanda si sapun lichid cu lavanda de la Apollomod, gama OnLine. De asemenea, am testat cremele cu lavanda si migdale si balsamul de buze, create de dr Constantina in colaborare cu farmacia Basarab Farm.

Cat despre beneficiile lavandei, iata ce ne spune Dr. Ruxandra Constantina.

Cuvantul lavanda provine din cuvantul latin lavare, care inseamna a spala, deoarece in antichitate, florile erau utilizate de catre romani la parfumarea bailor, la vindecarea ranilor, dar si pentru a spala rufele. In Evul Mediu, calitatile dezinfectante ale lavandei erau recunoscute, lavanda folosindu-se pentru combaterea ciumei.

Recoltarea florilor se face manual, la inceputul infloririi si la inflorirea intensa (lunile iunie-august), intre orele 9-14 cand exista continut maxim de substante active. Mirosul delicat al lavandei alunga anxietatea, nervozitatea, durerile de cap, ne relaxeaza, ne detensioneaza, ne face sa ne simtim bine si ne creste dorinta de viata.

Se spune ca primele culturi de lavanda au fost in Arabia, de unde au fost aduse plante in Europa de catre negustorii greci, cu aproximativ 6.000 ani i. H.

In Romania, primele tufe de lavanda au fost aduse in jurul Capitalei de catre gradinarii bulgari, dupa care s-au extins in culturile din sudul si vestul tarii; in anul 1990, existau peste 3.000 de hectare cultivate din care azi au mai ramas doar  400 de hectare, majoritatea in judetele din sudul tarii.

Lavanda este una dintre cele mai utilizate plante medicinale, atat in medicina, cat si in dermatocosmetica. Are urmatoarele proprietati terapeutice: antispastice, anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, calmante, relaxante, anxiolitice.

Se poate utiliza sub forma de :

 -ceai- infuzie (2-3 cani/zi) sau macerat la rece (2 cani/zi)

pulbere, ½ lingurita de 3-4 ori/zi,  inainte de mese cu 15 minute (se tine  sub limba dupa care se inghite cu ceai sau apa).

 -tinctura, 1 lingurita de 1-3 ori pe zi

 -ulei esential (pentru administrare interna): adulti, 5 picaturi de 2-3 ori/zi

 INTERN

 -stimuleaza secretia de bila, imbunatateste digestia; utila in caz de dischinezie biliara, colici abdominale, digestie dificila, balonari

 -are efecte calmante si relaxante, fiind una dintre cele mai eficiente plante antistres; se utilizeaza in caz de stres, anxietate, nevroza, depresie, insomnie, distonie neuro-vegetativa

 -cefalee, migrena

 -distonie neurovegetativa (tulburari cardiace, digestive) aparute pe fond de stres:

 -rau de miscare: ceai de lavanda

 -afectiuni respiratorii (gripa, bronsite, astm): ceai sau ulei volatil amestecat cu miere; se fac inhalatii cu ulei de lavanda (in amestec cu apa calda) sau cateva picaturi in lampa de aromoterapie.

 -afectiuni renale (colica nefretica, cistite): tinctura, ulei volatil plus bai calde de sezut cu ulei de lavanda.

 Uleiul de lavanda este utilizat si in bucatarie, pentru aromatizarea unor bauturi alcoolice (lichioruri) si nealcoolice, a unor dulciuri, gemuri; de asemenea lavanda este utilizata si drept condiment-“ierburile de Provence” (lavanda,  tarhon, cimbru, maghiran, rozmarin si fenicul).

 EXTERN

 -uleiul de lavanda poate fi utilizat in lampa de aromoterapie, deoarece dezinfecteaza camera, omoara microbii; ne induce un sentiment de calm si relaxare

 -otetul aromatic de lavanda este folosit pentru pentru frectii si comprese, in stari gripale si dureri musculare.

 -bai cu lavanda (cateva picaturi de ulei esential adaugate in apa de baie); in afectiuni renale, nevroza, oboseala, insomnie (asociate cu tratament intern), contracture musculare

 -in cazul  insomniilor rebele se poate face o baie inainte de culcare in care se toarna o infuzie concentrata de lavanda (2 lingurite la 250 ml apa) sau cateva picaturi de ulei volatil de lavanda (eventual in amestec cu sunatoare, roinita); sa nu uitam de saculetul din panza plin cu flori de lavanda (proaspete sau uscate) asezat printre perne.

 -uleiul de lavanda ; pentru masajul abdomenului (colici, indigestie, balonare) se efectueaza un masaj bland in sens orar; sau masaj general pentru relaxare si decontracturare;

 -inhalatii(ceai sau apa fierbinte in care se adauga 2-3 picaturi de ulei esntial) in caz de tuse, raceli, bronsita

 -baile de picioare cu tinctura de lavanda se fac pe durata de 30 minute, pentru starile de stres, insomnii si nevroze.

 -Gratie proprietatilor sale antiseptice, calmate, cicatrizante, lavanda este utila in caz de inflamatii si infectii ale pielii, eczeme, acnee; de asemenea intra in compozitia unor sapunuri naturale, solutii dupa ras, deodorante.

 CONTRAINDICATII:

 Sarcina, alaptare, copii mici, alergie la compusi

 REACTII ADVERSE:

 Pot aparea fotosensibilitate si alergii cutanate.

 

Text: Ana Nicolescu

 

1 Comment

  1. Pingback: Levănțica – condiment?! Da! | Aromele lumii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *