Oferă-i copilului tău ce e mai bun. Alege o bonă calificată!

Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA) aduce veşti excelente mamelor care au nevoie de bone bine pregătite, care pot oferi copiilor supraveghere şi îngrijire de calitate. Un studiu efectuat recent, la solicitarea RAA, relevă faptul că 98% dintre părinţii chestionaţi ar apela la serviciile unei bone calificate!

RAA vine în întâmpinarea acestei nevoi şi promovează serviciile pe care le pot furniza cele 1300 de bone calificate, în toată ţara, prin Şcoala Bonelor1, cel mai complex program pentru calificarea femeilor în ocupaţia de babysitter. „Suntem foarte mulţumiţi că, în ciuda dificultăţilor financiare cu care s-a confruntat proiectul, prin mobilizarea exemplară şi munca susţinută a echipei, am reuşit să oferim unui număr important de femei şomere sau fără ocupaţie, şansa de a deveni profesioniste într-o meserie atât de specială!”, declară Silvia Asandi, Managerul proiectului. Bonele calificate la Şcoala Bonelor au urmat 360 de ore de pregătire practică şi teoretică în manieră interactivă şi au absolvit cursurile de calificare în urma unor examene riguroase. Certificatul de absolvire este recunoscut în toate statele UE. Toate femeile participante la procesul de formare au fost evaluate din punct de vedere psihologic.

Sub denumirea Şcoala Bonelor au fost derulate cursurile de calificare în ocupaţia de babysitter, în cadrul proiectului strategic „Femei pentru femei” – Program naţional de calificare şi acreditare a femeilor în ocupaţia de babysitter, program implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Recent, cu sprijinul Fundaţiei RAA, a fost înfiinţată şi înregistrată legal Asociaţia Naţională a Bonelor şi Babysitters Profesioniste din România (ANBBPR). Aceasta va elabora codul de etică şi conduită pentru persoanele care practică meseria de bonă/babysitter, va oferi oportunităţi de formare şi dezvoltare profesională şi informaţii utile bonelor, părinţilor, agenţiilor de babysitting şi autorităţilor publice interesate de implementarea serviciilor de baby-sitting in comunitate. „Registrul naţional al bonelor calificate va fi găzduit pe pagina de internet a Asociaţiei şi va oferi gratuit, tuturor celor interesaţi, acces la baza de date cu bonele calificate din România”, spune Iuliana Copil, Preşedinta ANBBPR.

Ne dorim să facem mai mult pentru această categorie de femei şi pentru recunoaşterea acestui domeniu important al protecţiei copilului, de aceea am lucrat şi la elaborarea unui proiect de lege pentru reglementarea şi organizarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter în România. Acest proiect de lege vine și ca răspuns la nevoia identificată în România încă din 2005, când România și-a asumat față de UE adoptarea unor măsuri urgente de reconciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională, inclusiv prin dezvoltarea acestor servicii, astfel încât să avem garanţia unor servicii de calitate și oferite în siguranţă pentru copiii noștri, spune Diana Neguţ, Consilierul Juridic al Fundaţiei RAA. De altfel, cele peste 80 de autorităţi locale pe care Fundaţia RAA le-a consultat şi cu care Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni!

Există, în România, în acest moment, un deficit de 150.000 de locuri în grădiniţe şi creşe. Acest lucru confirmă o realitate pe care o știu mulţi părinţi care an de an nu reușesc să obţină locuri la grădiniţă pentru copiii lor şi îi obligă să rişte angajarea unei bone fără a avea niciun fel de siguranţă în ceea ce priveşte calitatea îngrijirii copiilor lor. Cred, așadar, că e nevoie de o reglementare urgentă a acestei activităţi, pentru a oferi o alternativă civilizată părinţilor care nu reușesc să găsească locuri la grădiniţă. Voi depune la Camera Deputaţilor, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, o propunere legislativă care a fost realizată împreună cu Fundaţia Romanian Angel Appeal, declară Dna Deputat Tamara Ciofu.

Camelia Enache, una dintre doamnele care au absolvit Şcoala Bonelor, mărturiseşte: Am lucrat mult ca bonă, îmi plac copiii şi iubesc această meserie. La Şcoala Bonelor am aflat multe informaţii utile despre cum să comunici mai bine cu copilul, cum îl încurajezi să-şi exprime emoţiile şi cum pot bonele ajuta la modelarea comportamentelor, dar şi despre măsurile de prim ajutor în situaţii de criză, informaţii ce mă vor ajuta mult în activitatea mea. Am învăţat cum să mă adaptez cerinţelor familiei, să respect drepturile şi nevoile copilului şi să-l ajut să se dezvolte sănătos, alegând metode adecvate vârstei lui şi punând accent pe educarea prin joc. Am învăţat şi cât de important este ca responsabilităţile şi atribuţiile bonei să fie punctate într-un contract de muncă încheiat cu familia angajatoare şi consider că este bine-venită o lege în sprijinul bonelor şi părinţilor. Asociaţia cred eu că va vorbi în numele nostru şi ne va ajuta să ne desfăşurăm activitatea în condiţii mai bune.

Adresa de internet la care vor fi disponibile, în curând, mai multe informaţii este www.asociatiabonelor.ro.

Comunicat de presa

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.