Reducerea miopiei. Moft sau necesitate. Interviu cu dr. Andrei Filip, specialist oftalmolog

https://www.pinterest.com/pin/353040058264458741/

La sfarsitul anului trecut, in apropiere de Craciun, va marturiseam ca m-am hotarat sa scap definitiv de lentilele de contact si de ochelarii pe care ii port de mai bine de 25 de ani. Este o dorinta de-a mea pe cale sa devina realitate. Sunt, in egala masura, entuziasmata si nerabdatoare, panicata si agitata. Pentru a-mi reduce din anxietate, mi-am facut o lista cu frici si am inceput sa ma documentez punctual. Asa ca astazi, vorbim cu Dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmolog, doctor in stiinte medicale.

Cine este Dr. Andrei Filip si de unde pasiunea pentru oftalmologie?

Dr. Andrei Filip: Sunt oftalmolog si lucrez in clinica de oftalmologie Ama Optimex, alaturi de tatal meu, Conf. Dr. Mircea Filip, din 1995. Oftalmologia e ceea ce fac zi de zi si cea mai mare bucurie a mea e atunci cand un pacient vine tinut de mana, pentru ca nu vede, si pleaca independent, vazand si zambind. E fabulos sentimentul. Pasiunea pentru oftalmologie o am de la tatal meu, mi-a placut ce facea el si faptul ca era cel mai bun in domeniu si am dorit sa il urmez. Dintotdeauna mi-am dorit sa fiu „doctor de ochi” si sa ajut oamenii sa vada. Pentru a fi medic trebuie sa iti doresti sa reusesti si sa iti placa, pentru ca meseria este foarte grea si responsabilitatea extrem de mare. Pentru a fi chirurg, in primul rand iti trebuie talent, apoi un profesor bun si multa practica, trebuie sa operezi mult.

In ultimul timp, parca tot mai multe persoane aleg sa recurga la interventii chirurgicale de diminuare a miopiei. Cand este o persoana pregatita, din punct de vedere medical si psihologic, sa recurga la o astfel de interventie?

Dr. Andrei Filip: Din punct de vedere pshihologic, persoana trebuie sa isi doreasca sa scape de ochelari. Din punct de vedere medical, pacienta/pacientul trebuie sa aiba peste 18 ani si dioptrii stabilie de minimum un an. Exista cateva boli la care sunt contraindicate aceste operatii, precum diabetul, keratoconusul sau interventii anterioare pe ochi, glaucomul etc. Femeile insarcinate si cele care alapteaza este bine sa faca operatia dupa.

In functie de numarul de dioptrii si anumite particularitati anatomice ale ochiului, putem reduce dioptriile printr-una dintre tehnicile existente: PRK/Lasek, FemtoLasik, ReLEx Smile (miopie pana -10 dioptrii) sau implant in scop refractiv (pentru dioptriile mari). Cea mai mare dioptrie cu minus redusa la zero a fost -29.  Chirurgia refractiva s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si pot spune ca sunt extrem de rare cazurile pentru care nu exista o solutie.

De ce am recurge la chirurgie si nu am continua cu lentilele de contact sau cu ochelarii? Reducerea miopiei pe cale chirurgicala este de fiecare data o necesitate sau uneori poate fi si un moft, din punctul dvs de vedere?

Dr. Andrei Filip: Cum spuneam, este decizia fiecaruia. Dar nu cred ca este un moft, desi poate parea asa avand in vedere faptul ca aceste interventii sunt considerate estetice. Persoanele care nu vad bine simt un disconfort fantastic, iar ochelarii sau lentilele de contact le incomodeaza deseori activitatile zilnice, pe langa faptul ca sunt dependenti de ei/ele. Cu cat o persoana are dioptrii foarte mari, cu atat ii este mai greu sa se descurce. Din punct de vedere medical, nu as putea spune ca sunt o necesitate, insa le recomand pentru confortul si siguranta pacientului. Ganditi-va ca un pacient cu -1 vede corect pana la 3 metri, ce sa mai vorbim de un pacient cu miopie -10, care atunci cand deschide ochii dimineata trebuie intai sa isi caute ochelarii si apoi sa se dea jos din pat. Dupa interventia cu tehnica ReLEx Smile, care dureaza numai 10 minute, vede perfect. Numai cei care au probleme de vedere cred ca pot intelege aceste lucruri.

Am Optimex - sala de operatii - Dr. Andrei Filip
Am Optimex – sala de operatii – Dr. Andrei Filip

Care este primul pas pe care este nevoie sa-l facem dupa ce ne-am hotarat ca vrem sa scapam de lentilele de contact si/sau de ochelari?

Dr. Andrei Filip: Trebuie facut un consult oftalmologic si investigatii, pe baza carora se stabileste daca pacientul este un candidat pentru operatia cu laser sau pentru implant si ce tehnica i se potriveste. Purtatorii de lentile de contact trebuie sa inceteze purtarea lor cu 7-10 zile inainte de efectuarea investigatiilor necesare si a operatiei.

De unde ne informam si cum luam hotararea de a face o interventie la ochi? Cum alegem medicul? Cum alegem clinica? La ce este bine sa fim atenti in aceste alegeri?

Dr. Andrei Filip: Sursa cea mai sigura pentru informatii este medicul. In timpul consultului si a investigatiilor, medicul va da toate informatiile si va face toate recomandarile. In chirurgie, cu cat operezi mai mult, cu atat ai mai multa precizie, deci medicul trebuie sa fie unul cu experienta. Pentru ca tehnologia a evoluat foarte mult, e bine ca in clinica sa existe echipamente medicale cat mai noi, pentru ca acestea aduc precizie, lucru foarte important la operatiile oftalmologice.

Noi am dezvoltat platoforma www.scapadeochelari.ro, unde am incercat sa explicam, pe larg si pe intelesul tuturor, care sunt afectiunile, ce inseamna ele si cum pot fi tratate. Speram sa fie de ajutor persoanelor care doresc sa scape de ochelari. La Ama Optimex, am introdus anul trecut cel mai precis si sigur laser din lume, la ora actuala: femtolaserul VisuMax Carl Zeiss Meditec. Cu ajutorul lui, efectuam procedura pe care am mentionat-o inainte, ReLEx Smile, prin care reducem miopii de pana la -10 dioptrii si astigmatisme miopice de pana la -5 dioptrii. Acestea nu puteau fi corectate cu ajutorul laserului inainte. Suntem singura clinica din Romania si una dintre cele 3 din Europa Centrala si de Est dotate cu acest laser.

femtolaserul VisuMax Carl Zeiss
femtolaserul VisuMax Carl Zeiss

Exista mai multe medode pentru diminuarea miopiei? In functie de ce se opteaza pentru o anumita medoda?

Dr. Andrei Filip: Da, miopia se poate trata cu laser: PRK/Lasek (laser excimer), FemtoLasik (femtolaser si laser excimer) si ReLEx Smile (femtolaser). Iar dioptriile foarte mari, care nu pot fi tratate printr-o interventie cu laser, se trateaza prin implant de cristalin in scop refractiv. Alegerea tehnicii depinde de dioptrii si de particularitatile anatomice ale ochilor. Eu recomand PRK/Lasek pana in -2 dioptrii si ReLEx Smile intre -2 si -10 dioptrii.

tehnica ReLEx Smile - Ama Optimex
tehnica ReLEx Smile – Ama Optimex

Cat costa o astfel de interventie?

Dr. Andrei Filip: PRK/Lasek costa 2 100 lei pe ochi.

FemtoLasik costa 4 500 lei pe ochi.

ReLEx Smile costa 6 900 lei pe ochi.

La implant depinde de tipul cristalinului si de dioptrii si variaza intre 4800 si 9500 lei pe ochi.

Care este cea mai mare frica a pacientilor care opteaza pentru diminuarea miopiei chirurgical?

Dr. Andrei Filip: E o teama de interventia in sine, pentru ca este o interventie chirurgicala in definitiv, si poate si frica de necunoscut,de durere, de disconfort, in functie de persoana, desi FemtoLasik si ReLEx Smile sunt interventii care nu dor. Dar, inainte sa ajunga pe masa de operatie, le explicam foarte multe despre procedura, despre perioada postoperatorie, astfel incat pacientii nostri ajung sa aiba un grad mare de confort.

Cum i-ati incuraja pe pacientii care nu au curaj sa faca acest pas desi isi doresc si au nevoie? Asa ca mine 🙂

Dr. Andrei Filip: In primul rand le spun ca pentru a face aceasta operatie trebuie sa isi doreasca sa o faca, nu este o necesitate dar aduce independenta fata de un sistem de ajutor vizual. Le spun ca sunt unele dintre cele mai sigure sigure, precise si rapide operatii, iar sansa de reusita este de peste 99%, daca pacientul respecta indicatiile medicului.

Unde va putem gasi pentru intrebari suplimentare si pentru consultatii?

Dr. Andrei Filip: Pe Facebook si pe site-urile nostre: www.amaoptimex.ro, www.scapadeochelari.ro, www.cataracta.ro, www.facebook.com/amaoptimex, www.facebook.com/ScapaDeOchelari.ro, www.facebook.com/DoctorOftalmologAndreiFilip, https://www.facebook.com/cataracta.ro

 Text: Ana NicolescuDr. Andrei Filip - medic specialist oftalmolog - Ama Optimex

Consultant: Dr. Andrei Filip

Medic Primar, Specialist Oftalmolog
Doctor in Stiinte Medicale

S-ar putea să-ți placă și

6 comentarii

  1. Eu recunosc ca sunt o fricoasa, desi dupa ce dioptria de la unul din ochi a ajuns la -3,5 ma gandeam la operatie, mai ales ca acum sunt complet dependenta de ochelari. Dar am urmarit un filmulet cu procedura si nici nu am reusit sa ma uit pana la capat, asa ca mi-am dat seama ca nu sunt pregatita.
    Am insa o prietena care s-a operat la ambii ochi si este tare multumita. Ma bucur ca ai gasit curajul de a te gandit serios la aceasta operatie si sper sa o transformi curand in realitate. Bafta multa!

    1. Multumesc, Raluca, pentru incurajari. O sa povestesc cum a fost. Si mie mi-e frica, dar dorinta mea e mai mare decat teama 🙂

  2. Cred ca orice “defect” al ochilor care poate fi reparat nu este deloc un moft. Fie ca este vorba despre operatie de corectare a miopiei, operatie de cataracta sau orice alta interventie. Tehnica medicala a avansat foarte mult. Cred ca merita sa scapam de un disconfort…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.