Vreau sa protejez ce e bun

Saptamana trecuta m-am intalnit cu cateva mame bloggerite, intr-un loc care mi-a placut maxim, sa aflam mai multe despre alimentatia la varsta prescolara si scolara si despre beneficiile consumului de lapte. Desi fetele mele inca nu au varsta nici macar prescolara, informatiile mi-au fost utile, in primul rand pentru ca au venit de la Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice si Vicepresedinte Societatea de Nutritie din Romania si Cristiana Haica, psiholog. In al doilea rand, pentru ca am aflat anumite date si mi s-a reconfirmat ce deja stiam, dar alunecam pe o panta nesanatoasa. Adica stiu ca ma supun riscului de osteoporoza daca nu consum suficient lapte, insa cum nu sunt fan lapte, incerc sa echilibrez balanta cu iaurt. Stiu ca daca nu le ofer fetelor mele un exemplu in a bea zilnic doua pahare cu lapte, e posibil ca ele sa nu manifeste niciun interes pentru acesta.

Eveniment mamici_1

Prof. Dr. Gabriela Radulian a inceput discutia prin a semnala ca romanii sar peste micul dejun. Stiu asta, o vad in familia mea. Din 10 adulti, doar 3 mananca ceva dimineata, printre care si eu. Asa cum ne confirma si Dr. Radulian micul dejun e cea mai importanta masa a zilei. El asigura 30% din aportul caloric zilnic. Copiii si scolarii care nu mananca dimineata, au performante scolare sclabe, se concentreaza mai greu si, pe termen, lung, apare riscul unui exces ponderal. De ce? Pentru ca se comprima aportul energetic in a doua parte a zilei. Astfel, apare riscul de obezitate.

Si cum obiceiurile alimentare se stabilesc in familie, incerc sa-l conving pe Bogdan sa manance si el dimineata, sa le dam fetelor un bun exemplu. Pe cel cu berea lui de seara si cu vinul meu, deja l-am dat. Am vazut ca si alte mame apreciaza vinul, ceea ce nu e rau pentru ca in cantitati decente, vinul rosu este benefic pentru inima. Deci nu-mi fac griji si il trec la obiceiuri sanatoase.

Dr. Radulian si-a inceput pledoaria pentru lapte spunandu-ne ca este cel mai important aliment, ca asigura proteine de calitate, aduce aport de calciu, fosfor si vitamine, ca in primele 6 luni de viata, laptele asigura cresterea si dezvoltarea bebelusului. Se pare insa, ca in ultimii ani, consumul de lapte a scazut considerabil. Ideal ar fi sa bem 2 cani de lapte pe zi sau macar o cana si apoi sa suplimentam cu branzeturi.

Prof. dr. Gabriela RadulianLaptele trebuie sa fie ambalat deoarece acesta este steril, adica a fost controlat sanitar-veterinar si, prin procesul de ambalare la temperatura inalta, toti potentialii germeni au fost distrusi fara afectarea compozitiei laptelui.

“Copiilor prescolari si scolari li se recomanda sa consume doua-trei portii de lapte si produse lactate pe zi (o portie de lapte insemnând o cana de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor si proteine. Organismul copilului necesita nutrienti de calitate pentru o crestere si dezvoltare armonioasa, dar exista studii in care s-a constatat ca alimentatia copiilor intre 3 si 6 ani este deficitara in principal in calciu si fier. Fara a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, exista riscul de aparitie a rahitismului si respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomanda informarea parintilor, a cadrelor didactice si a copiilor privind alimentatia echilibrata optima din punct de vedere nutritional, pentru mentinerea starii de sanatate. Deoarece laptele este o sursa importanta de nutrienti esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subventionat,  pentru a se oferi copiilor din gradinite si scoli ca gustare, in vederea prevenirii afectiunilor determinate de carenta de calciu”, ne recomanda Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

Cu Cristiana Haica, psiholog, ma mai intalnisem cu diferite ocazii, tot in cercuri mamicesco-blogosferice si stiam ca ne va spune lucruri utile, reale si de bun simt, adica cu picioarele pe pamant, nu cehstii care nu sunt in concordanta cu comportamentul romanului. A inceput prin a ne spune ca trebuie sa avem grija ce introducem in corpul copilului, din punct de vedere alimentar, nu numai in mintea copilului. Un parinte bun este un parinte cu un comportament alimentar sanatos. Printre trucurile pe care le putem aplica in casa pentru ca cei mici sa aiba o alimentatie sanatoasa:

Panel vorbitori Nu ii cream alternative nesanatoase (mezeluri, branza topita, potentiatori de aroma, chipsuri etc). Pe masa si in casa sa fie numai alimente sanatoase.

– „Nu e/ai voie” se reformuleaza. „Ai avea voie sa mananci daca ai vrea sa te imbolnavesti si sa te vizitam la spital”. Eu incerc formularea asta cu Mariuca, in alte cazuri, si nu functioneaza. „Mariuca, ti-as da suzeta daca ai vrea sa ai gura stramba cand o sa fii mare”. Si ea imi raspunde plangand: „Da, vreau gura stramba, da-mi suzetaaaaaaa.”

– Cand refuza broccoli, putem sa cautam impreuna pe internet sa vedem unde creste broccoli cum creste, cum se culege etc.

– O idee interesanta mi s-a parut jocul gusturilor, atunci cand vrem sa introducem un aliment nou. Jocul se joaca cu membrii familiei. Pe un platou punem fie doar fructe, fie doar legume, fie doar branzeturi. Mama isi acopera ochii cu o esarfa si ia un aliment de e tava. Incearca sa ghiceasca ce e. Tatal la fel. Copilul asemenea. Prin acest joc se face asocierea gust, miros, textura si vine in sprijinul idee ca introducerea unui aliment nou se face treptat, cu curiozitate, nu cu forta. Noi am incercat sa-l jucam, dar, asa cum ma asteptam, Mariuca ma punea doar pe mine sa incerc. Bine, si maimutareala mea era maxima, iar ea se prapadea de ras.

– Gustul se educa. Nu ne nastem cu niciun comportament alimentar. Acesta trebuie educat in primii ani de viata. Deci „hai, ma, lasa ca putina sare nu a omorat pe nimeni” la un copil pana intr-un an, nu isi are rostul. Nici o tigara de marijuana nu a omorat pe nimeni, dar poate crea dependenta. Asadar, fara sare si fara zahar la copiii mici.

Spre final am aflat ca dieta trebuie adaptata in functie de nevoile personale si ca niciun aliment nu este perfect. De aceea, in alimentatie, exista 3 principii de baza: variatie, echilibru si moderatie.

Cam asa a fost intalnirea despre obiceiurile alimentare sanatoase si despre incurajarea consumului de lapte. Campania este sustinuta de Tetra Pak si isi propune sa contribuie la cresterea nivelului de informare a parintilor si cadrelor didactice despre necesarul nutritional al copiilor scolari si prescolari si despre felul in care bunele obiceiuri alimentare sunt formate si incurajate in familie, in gradinite si scoli. Protejeaza ce e bun este motto-ul ce reflecta viziunea Tetra Pak de a oferi alimente sanatoase si disponibile oriunde.

Text: Ana Nicolescu

 

 


 

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. […] vă invit să vedeţi şi alte puncte de vedere, nu doar al meu. Au mai scris Mamica Urbană, Meseria de părinte, Tu şi bebe, cel puţin ce am apucat şi eu să citesc […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.