Eu ca mamă
comments 2

10 greșeli de poziție ale copiilor atunci când stau la birou. Plus consecințe

birou-copii

Vorbeam cu voi pe pagina de Facebook a blogului despre faptul că acum câteva luni credeam că pentru clasa pregătitoare nu e musai să cumpărăm pentru acasă un birou că oricum copiii nu au teme și că multe dintre activități se întâmplă pe masa din bucătărie.

Acum, la două luni de când a început școala, îmi dau seama că lucrurile nu stau chiar așa. Chiar dacă nu au teme (Julie oricum e la grădiniță), poziția lor când facem diferite activități nu e cea corectă. Din cauza mesei și a banchetei.

Așa că m-am hotărât să cercetez piața în căutarea unui birou bun, cu scaunul aferent. Pentru asta evaluez ofertele brandurilor și vorbesc cu medicii pentru a afla riscurile unei poziții incorecte la masa de scris. Recunosc de la început că mă atrag produsele de la Mobila Moll, însă trebuie să fiu convinsă 100% să plătesc acel preț.

Am stat de vorbă cu Nicoleta Jianu, kinetoterapeut la KinetoBebe și am aflat scurt și la obiect care sunt 10 dintre greșelile de poziție ale copiilor când stau la birou.

poziția aplecat cu umerii aduși (în față). O da, citind asta mi-am îndreptat și eu umerii.

poziție asimetrica la nivelul umerilor (unul mai sus și celălalt mai jos). Eu mă recunosc aici, mai ales când șofez.

unul dintre picioare (sau ambii) sub șezut. Been there, done that.

pe marginea scaunului, semiridicat în picioare. Și acum prefer să mă așez pe marginea scaunului. Deci iată cum rămânem cu sechele de poziție și este greu să scăpăm de obiceiurile nocive. Cumva corpul chiar are memorie.

privirea prea aproape de caiet/carte

brațele prea sus pe birou

trunchiul răsucit pe o parte. Am bifat-o și p-asta.

– exagerat aplecat peste caiet – la scris

picioarele atârnate, nu sprijinite pe sol sau suport

Cauzele poziției incorecte la birou

Printre cauzele unei poziții incorecte la masa de scris, Nicoleta identifică masa prea joasă și scaunul neadecvat. O poziție corectă la birou, cu picioarele sprijinite pe un suport, ușurează circulația sângelui, iar picioarele nu vor mai deveni ”grele” și obosite. Este recomandat ca mâinile să stea sprijinite de masă, aflată în prelungirea brațelor scaunului, cu coatele într-un unghi de 90 de grade.

Cât despre scaun, este recomandat să fie ergonomic de birou, cu înăltime reglabilă și mânere fixe. Părintele trebuie să urmărească și să corecteze poziția copilului, astfel încât coapsa și piciorul să facă unghi de 90 grade, iar piciorul și gamba să facă unghi de 90 grade. Perna pusă între spatele copilului și spătar impiedică cifoză lombară și e foarte confortabilă.

 Pentru că acasă putem să alegem un birou bun, însă la școală, nu, am întrebat-o pe Nicoleta ce exerciții fizice putem face cu copiii, zilnic, câteva minute pentru sănătatea coloanei vertebrale.
  • exerciții pentru cap și gât: înclinări laterale, rotiri ușoare stânga dreaptă (exercițiile se fac lent, câte 5 repetări )
  • rotiri de umeri în față și în spate;
  • exerciții cu brațele: ridicări în față, prin lateral, menținerea brațelor la orizontală că aripile unui avion;
  • indicat să facem exercițiile în oglindă pentru autocorecție;
  • pentru echilibrul bazinului și tonifierea membrelor inferioare: stat pe un picior, apoi pe celălalt

Desigur că părțile corpului cele mai afectate de poziția incorectă la birou sunt capul și gâtul (dacă stă cu el înclinat), umerii (aduși sau asimetrii) și coloana vertebrală. Pe termen scurt se pot vedea poziții vicioase la nivelul acestor segmente, iar pe termen lung se pot fixa în deviații articulare.

Sfaturi pentru o poziție corectă în bancă și menținerea unei vederi sănătoase

Am continuat documentarea cu Dr. Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog, oftalmologie pediatrică. Roxana ne spune de ce din punct de vedere oftalmologic, trebuie respectată distanța de 30-40 de cm între ochi și carte/caiet.

Acomodația este acel proces natural prin care o lentilă (cristalinul) din interiorul ochilor se bombează și își mărește puterea, astfel încât să vedem bine de aproape. Acest proces fiziologic este foarte puternic la naștere și descrește pe măsură ce înaintam în vârstă. Pierderea acomodatței în timp duce la afecțiunea numită presbiopie și care se manifestă după 40 de ani, prin îndepărtarea obiectelor mici și a cărții/telefonului de ochi, deoarece nu reușim să le mai focalizăm corect.

Pentru că acomodația este un proces intens stimulat la vârste mici – copiii țin obiectele mai aproape de ochi deoarece au mâinile mai mici – este bine să evităm suprasolicitarea ei, lucru care, în timp, poate duce la apariția miopiei. Necesitatea de a purta ochelari cu minus (miopia) reprezintă o tulburare de vedere care afectează mai ales școlării, iar în țările asiatice apare la 80% din populație.

Astfel, cele mai de bază sfaturi pentru o poziție corectă în bancă și menținerea unei vederi sănătoase sunt:

–          Păstrarea unei distanțe optime față de carte/caiet – în jur de 40 cm (sau distanța antebrațului și a mâinii întinse – având cotul așezat pe masă, mână ridicată spre ochi trebuie să atingă marginea ochiului cu vârful degetelor)

–          Capul drept, perpendicular pe scris, nu culcat pe mână stânga

–          Pauze de lucru: la fiecare 20 de minute de stat în vedere de aproape, ne uităm 20 de secunde la un obiect aflat la distanță de peste 5-6 metri.

–          Lumina, de preferat naturală, dar nu neapărat, trebuie să vină din partea opusă mâinii cu care scriem (respectiv din stânga la dreptaci)

–          Nu în ultimul rând, timpul de expunere la telefon/tabletă sau alte ecrane luminoase nu trebuie să depășească 1 oră pe zi la copiii care nu au probleme oftalmologice. Pentru cei care poartă ochelari sau au diverse afecțiuni, medicul este cel care vă va sfătui corect asupra timpului de ecrane.

Și cum prevenția este cheia succesului în sănătate, nu uitați să mergeți la controale oftalmologice regulate!

Măriuca strânge bani pentru birou

Așa cum ziceam la începutul articolului, noi râvnim la acest birou și la scaunul cu ponei, desigur. Măriuca a început deja să strângă bani pentru el.

Dacă stau să fac un calcul, ar însemna ca în 13 ani de școală (presupunând că îl folosește – doar – până în cls a XII-a), ar însemna 217 lei pe an. L-aș trece la investiții, nu la cheltuieli. Săptămâna viitoare vom merge să îl și testăm în showroom, ca să fie documentarea completă. Am aflat că în Germania (țara unde se produc aceste birouri) există o piață foarte dezvoltată de second hand pentru că durata de viață a acestor produse este de două generații și oamenii își recuperează o parte din investiție. Am studiat site-ul lor și există o broșură întreagă întocmită de medici în ceea ce privește calitățile de ergonomie.

Încă analizăm și încercăm să ne convingem să plătim acest preț pentru calitate și pentru sănătatea copiilor noștri.

Text: Ana Nicolescu

 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree