Am zis să adun o listă cu motivele pentru care, cred eu, mâncăm mai mult când megem la all inclusive și apoi să o dezbat cu Nina Sofian, psiholog, și cu Fotis Vlachos, health coach. La final, în comentarii, mi-ar plăcea să vorbim împreună cu păreri pro și contra. Așa cum ziceam aici, pentru mine vacanța ideală este într-o zonă mai puțin turistică și intenția este să fiu de-a locului, să mă identific cu localnicii, să mănânc unde mănâncă ei, nu la restaurante comerciale, să vizitez plaje doar de ei știute, nu pline de turiști care stau la coadă să sară în apă, să ascult muzică live cântată de doi bătrâni la mandoline și să locuiesc în case construite în urmă cu sute de ani cu mâinile. Însă anul ăsta, am ales să mergem la all inclusive din mai multe motive.
Dar să revenim la motivele pentru care cred eu că mâncăm mai mult al all inclusive.
- Probabil că pentru generația mea și a părinților mei, care am prins foamea comunistă, e posibil ca oricând vedem abundență, să ne hrănim emoțional amintirile, fără să ne gândim că am depășit etapa și că e destul pentru toată lumea.
Din ce am observat anul ăsta la all inclusive mâncăm puțin diferit în funcție de generație. La părinții mai tineri am văzut farfurii mult mai goale, dar nu neapărat cu alimente mai sănătoase.
La generațiile părinților mei, clar mâncarea gătită predomina, la generația mea, era un fel de shaorma cu de toate, un fel de vrem să ne luăm zborul de la ardei umplut, dar nu încă, și uite ce bine arată pastele carbonara, peștele, rulada de porc cu sos de brânză. A, uite și o negresă.
Iar la copii, nu știu, nici nu aș deschide subiectul. Bine, zic pe scurt: cartofi prăjiți și înghețată, indiferent de vârsta părinților, indiferent dacă erau doar cu părinții sau și cu bunicii. Am zis asta pentru că unii părinți se plâng că doar bunicii le dau dulciuri și sucuri acidulate copiilor.
- Mâncăm de toți banii. Și aici cred că din două motive. Primul, cel cu generația care a prins foamea și întunericul. Și al doilea, muncim mult în timpul anului, mâncăm pe fugă și prost, așa că măcar în concedii să ne facem damblaua.
- Suntem pofticioși. Nu reușim să ne controlăm poftele pentru că nu avem integrat conceptul de alimentație sănătoasă ca stil de viață. Este posibil ca în timpul anului să mâncăm corect, dar pentru că vedem acest stil în continuare ca pe o dietă, în concediu ne dăm voie să ne bucurăm, că doar o viață avem.
- Suntem alături de familie și de prieteni și vrem să prelungim momentele astea. Masa e un moment pe care îl asociem cu bucuria, cu împreună, ne povestim momentele fericite, ne conectăm.
- Farfuriile sunt destul de mari și le umplem cu vârf. Farfuriile mici sunt puse la insula pentru desert.
- Nu avem educație nutrițională și unii nu știm cum să asociem corect alimentele, care e diferența dintre a ne hrăni și a mânca, nu știm care sunt riscurile consumului excesiv de zahăr.
- Nu experimentăm conceptul de mindful eating, adică nu trăim momentul în care mâncăm, complet conștienți de textura, gustul, mirosul, forma, culoarea alimentelor. Mâncăm cu gândul în altă parte, mestecăm prea repede repede și până intervine senzația de sațietate, deja devorăm două farfurii cu vârf.
- Mâncăm pentru gust și nu vedem mâncarea ca pe hrană, ca pe carburant care îi dă energie corpului și atunci automat mâncăm și după ce ne-am săturat.
- Avem gustul alterat pentru că mâncăm mult procesat, aditivat, cu coloranți și conservanți și alimentele naturale par fără gust și triste. Am auzit că salatele sunt percepute ca plicitsitoare.
- Nu știm să ne ascultăm corpul, să îi înțelegem nevoile, ignorăm semanlele lui și chiar analizele medicale.
Nina Sofian, psiholog: Mâncăm mai mult la all inclusive pentru că simțim nevoia să ne recompensăm pentru un an întreg de efort
Atunci când alegem un pachet all inclusive, avem tendința să mâncăm mai mult în vacanță. În spatele acestui lucru, stau mai multe motive psihologice, unele dintre cele mai importante fiind mindsetul și obiceiurile legate de alimentație mai mult sau mai puțin conștiente.
- În vacanță avem tendința să renunțăm la limite pe care ni le-am seta în mod normal, pentru viața de zi cu zi. Vedem vacanța ca pe o evadare și renunțăm la limite în privința mâncării, cu atât mai mult dacă avem un pachet all inclusive. Suntem expuși la o situație diferită față de cele cu care suntem obișnuiți, este ceva nou pentru creierul nostru, și, pentru că tot suntem în vacanță, „lăsăm garda jos” și ne bucurăm de tot ce avem la dispoziție, fără să ne impunem limite.
- Dispare presiunea planificării meselor și apare diversitatea și multitudinea de preparate tentante. Nu este necesar să căutăm restaurant și să ne hotărâm ce să mâncăm la fiecare masă. La all inclusive, pur și simplu ne trezim cu toată mâncarea pusă la dispoziție și suntem luați prin surprindere, așa că vrem să încercăm din toate.
- Mâncăm emoțional. Când mâncarea este principalul mecanism prin care gestionăm situațiile stresante, creierul este obișnuit să-și dorească „o recompensă”, iar la all inclusive vom exacerba acest lucru, recompensându-ne pentru toate situațiile stresante la care am fost supuși în ultima perioadă. De multe ori, putem simți nevoia să ne recompensăm pentru un an întreg de efort.
- Mâncăm pentru a obține o stare de bine. Nu mâncăm atât pentru că ne este foame, cât pentru a simți plăcere. Iar dacă nu avem un mindset în ceea ce privește felul în care ne hrănim, pe care să-l aplicăm de suficient de mult timp astfel încât „să nu cădem în ispită” nici măcar în vacanță, facem aceste excese (în special la all inclusive).
- Gândul că putem sări peste anumite mese și compensa la altă masă. De exemplu, ne putem gândi că mâncăm la micul dejun mai mult și nu ne întoarcem la hotel pentru masa de prânz.
- Critica de sine: de exemplu, gândul că „oricum m-am cam îngrășat” sau că „nu-mi place cum arăt”. Emoțiile generate de acest tip de gânduri și neacceptarea de sine ne fac să mâncăm mai mult, chiar dacă prin acest lucru ne auto-sabotăm.
- De multe ori nu avem un program de somn și ieșim din rutina de acasă, iar asta afectează și programul meselor, așa că vom mânca mai mult pentru a compensa orele lipsă de somn sau mesele pierdute datorită faptului că am dormit prea mult.
Fotis Vlachos, health coach: Vacanța la all inclusive este despre cum am fost educați și ce căutăm în viața noastră
Când mergem în vacanță, nu aș recomanda să mergem la all inclusive din mai multe motive:
1. Nu suntem educați să respectăm mesele sau să avem mese bine gândite pentru noi și copiii noștri ca să fim sănătoși. După mine, oamenii fără educație nutrițională nu știu cum să se comporte și caută să găsească absolut tot într-o locație și să nu se miște deloc.
2. Vedem că acolo sunt 100 de feluri de mâncare diferite și ne punem pe farfurie din cât mai multe. Asta e prima greșeală și vine din educația noastră. Nu înseamnă că trebuie să luăm câte ceva din toate. Ideal este să respectăm ca acasă, când mama făcea un singur fel de mâncare. Mai mult decât atât, haideți să ne gândim că nici atunci când mergem la un restaurant, nu comandăm mai multe feluri de mâncare din cele 20 din meniu.
3. Intrăm într-o panică și într-o euforie și așteptăm cu nerăbdare masa pentru că pe timpul zilei și mai ales de dimineață de când ne trezim, nu facem absolut nimic, nu ne-am bucurat cu nimic, suntem închiși într-o mică închisoare frumoasă.
4. Majoritatea mergem la all inclusive cu ideea că e perfect pentru copilul meu, are unde să meargă, are cum să se joace pentru că altfel, trebuie să căutăm noi într-un orășel unde să ne ducem cu copilul, adică trebuie să avem timp pentru el, cum trebuie să avem și acasă, dar acasă mergem, cei mai mulți, la muncă între 9 și 17, ajugem acasă la 18.30 și nu avem disponibilitate prea mare pentru copil. Iar când mergem în vacanță căutăm ceva all inclusive, adică să lăsăm copilul acolo și să nu mă preocup de el. Când eram mici, părinții ne vedeau abia seara la culcare, dar noi preferam plaja, nisipul, nu ne interesa piscina. În plus părinții noștri căutau diferite locuri pe care le vizitam și ne acordau atenția lor pentru că în concediu aveau timp liber pentru noi și ne plimbam peste tot.
5. Așa ajungem și la masa principală de prânz, fără să fi făcut ceva toată ziua, ne-am plictisit, poate ne-am certat și cu un prieten sau n-am avut nimic interesant de discutat, toată ziua am stat pe telefon, nu avem nicio amintire, nicio emoție pozitivă și abia așteptăm să mergem la masă, unde și petrecem mult timp, iar la final mâncăm și din toate dulciurile. După ce se termină masa, normal că nu ne simțim bine, nici vioi, ne ducem să dormim, mai ieșim apoi la piscină, mai lăsăm copiii să se joace unde credem că e sigur și poate nu ne-am gândit dacă lângă hotel sau în împrejurimi e ceva de vizitat.
6. Dacă am trecut prin perioade dificile în trecut, fără multă mâncare, atât în România, cât și în Grecia, și mâncam un singur fel, așa ar fi indicat să ne purtăm oriunde mergem, dar nu facem asta nici zi cu zi. În vacanță lăsăm garda jos, vrem ceva diferit, ceva ieșit din comun și aici avem mâncare câtă vrem, dar nu știm cât de calitativă este. Mă uit la oamenii din jurul meu, la cei care sunt puțin mai plinuți, și ei aduc prima oară o salată frumoasă, mănâncă din ea, apoi se mai ridică o dată, mai iau câte ceva, după aceea, încă o dată, iau ceva mai mult din toate și apoi aduc și dulciurile la final. Recomand să meargă o singură dată, să pună o salată, o proteină, puțini cartofi sau orez și un fruct pentru la final. Dar puțini fac chestia asta pentru că nu au fost învățați să o facă. Nu au fost învățați din copilărie să mănânce o singură masă gătită de ei, ci aleg fast food, de exemplu.
7. Pentru mine, vacanța înseamnă să mergem undeva, să facem un program cu ce vizităm în fiecare zi, să ne trezim dimineața, să mergem o oră, două la o plimbare, să mergem la mare, la plajă, să ne bucurăm cu prietenii.
8. All inclusive este o locație unde trebuie să fim foarte bine educați ca să ne descurcăm. Oamenii, dacă îi întrebi unde au fost, îți spun de mâncare. All inclusive este ceva despre care credem că e cel mai bine și mai ieftin, dar, de fapt, pentru mine, e o greșeală. Nu rămâne nicio amintire, în afară de mâncare și de piscină, așa că este despre cum am fost educați și ce căutăm în viața noastră.
Așadar, tu de ce crezi că mâncăm mai mult la all inclusive? Rezonezi cu vreunul din aceste 25 de motive?
Text: Ana Nicolescu
Specialiști: Nina Sofian, psiholog
Fotis Valchos, health coach
Foto: Pexels.com
2 comentarii
Mai mult de 5-7 motive nu as fi reușit sa găsesc de una singura. Dar îmi place ca le-ai adunat pe toate într-un articol. Te pune pe gânduri…
Eu as mai adaugă unul: nu știm sa respectam mâncarea. Kahil Gibran in Profetul spunea: “fie-va masa ca un altar”.
Ce frumos motiv ai adăugat! Mulțumesc!