4 lucruri pe care nu le știai despre citirea rapidă optimizată și care ți-ar schimba pe viață felul în care citești, înțelegi și memorezi

citirea rapida optimizata

Am zis de multe ori că-mi place să citesc și nu mă refer doar la ficțiune, nu, citesc cursuri, manuscrise, literatură de specialitate pe autocunoațtere, dezvoltare personală, parenting, marketing, business, antreprenoriat, mindset, time management, urmăresc bloguri și site-uri, citesc online, ebook-uri, dar preferatele mele rămân cărțile pe care pot să le răsfoiesc și să le miros paginile.

Mi-am făcut un test să văd cu ce viteză citesc, dar mai ales cât de mult înțeleg și integrez din ce citesc. Rezultatul a fost 340 de cuvinte pe minut și am răspuns corect la 70% din întrebările pe text. Am vrut să înțeleg mai bine trendul ăsta de citire rapidă și să văd dacă pot să dărâm unele mituri cum că dacă vrei să citești mai repede, ești avid după cantitate și că oricum nu înțelegi nimic din ce citești, nu mai savurezi, nu te mai bucuri de lectură în tihnă. Așa că m-am înscris într-un program ca să simt pe pielea mea experiența.

Tehnici de citire rapidă versus depindere de citire optimizată

Dar înainte să vă povestesc despre prima săptămână de antrenament, vreau să vă zic că am mai urmat anul trecut un curs online internațional de citire rapidă în care am încercat să înțeleg citirea pe diagonală și fotoreading, dar am abandonat pentru că era într-adevăr despre cantitate și nu integram mai nimic. Chiar dacă am abandonat cursul, nu am abandonat ideea și acum două săptămâni am intrat pe platforma SpeeRead care zice în descriere că ar fi o platformă de învățare accelerată și mai ales că este o metodă științifică.

Mi-am făcut testul despre care ziceam la început și m-am apucat de antrenament, timp în care am înțeles că aici nu este vorba despre o tehnică, ci, foarte important, de formarea unei deprinderi de a citi rapid și optimizat. Rețineți! Depindere, nu tehnică. Rapid și optimizat. Ceea ce mă duce cu gândul că după de parcurg tot cursul de 5 săptămâni o să pot să îmi dublez viteza de citire și să îmi îmbunătățesc capacitatea de înțelegere și memorare. Cum este posibil asta? Mi-a explicat chiar fondatorul platformei, Călin Dragoman, psiholog, care a creat aplicația pe când era student și a perfecționat-o din 2012 în continuu.

Argumente pentru citirea rapidă optimizată

  1. Calea de procesare a sensului informaţiei citite este diferită de calea de procesare a aspectului vizual al ei (formă, culoare etc.). Vizual o procesăm cu lobul frontal, adică vedem forma literelor, culoarea, dar sensul informației este procesat de lobul occipital. Practic, de la ochi, informația citită se duce pe două trasee spre creier. Creierul este construit să trateze cu prioritate sensul informației citite pentru că atunci când citim, ne interesează mai mult să înțelegem ce citim, iar forma și culoarea literelor este doar suportul sensului informației. Antrenamentul de citire rapidă optimizată stimulează activitatea acestui traseu cerebral ca să ne fie din ce în ce mai ușor să înțelegem ce citim, pe măsură ce viteza de citire va crește. Pare un paradox? Imediat vă explic. Dacă aveți nevoie de dovezi științifice, le găsiți aici și aici.
  2. Argumentul numărul doi ține de capacitatea ochilor de a practica actul citirii. Chiar dacă nu ne dăm seama, noi citim sacadat, nu cursiv pentru că ochii fac o mișcare de zoom pe fiecare cuvânt, apoi zoom pe următorul cuvânt și practic e o mișcare continuă de zoom in și zoom out pe câte un cuvânt. Citirea rapidă și optimizată ne învață să cuprindem grupuri de cuvinte când citim, nu câte un singur cuvânt. Oamenii antrenați au capacitatea oculară să cuprindă grupuri de până la 7 – 9 cuvinte, mișcorând numărul de mișcări zoom in și zoom out și implicit timpul de citire. Dar ține de antrenarea mușchilor ochilor zilnic cel puțin 4-5 săptămâni. Antrenamentul de citire rapidă stimulează capacitatea ochilor și vederii periferice, dar și capacitatea creierului ca să devină natural să formeze astfel de grupe de cuvinte cu sens și să le citești, în loc să citești cuvânt cu cuvânt. AICI și AICI găsești mai multe informații.
  3. Învățăm să citim cu voce tare și continuăm să mișcăm corzile vocale chiar și atunci când citim în gând, ceea ce îngreunează cititul. În gând citim cam de două ori mai repede decât cu voce tare pentru că nu mai trebuie să scoatem sunete. Antrenamentul de citire rapidă optimizată formează treptat un nou automatism, acela de a citi în gând fără să mai miști deloc corzile vocale și de la 250 cuvinte pe minut, poți să ajungi și la 900 – 1000 de cuvinte pe minut, care se consideră a fi pragul optim. Mai detaliat științific aici și aici.
  4. Memoria este mai bună când citim mai rapid optimizat. Să vă explic acest aparent paradox. Celulele receptoare ale simțurilor au capacitatea să rețină informația câteva milisecunde înainte să o transmită la creier. Sunt necesare 100 de milisecunde pentru ca informația pe care o percepem vizual să ajungă la creier. Dacă timpul este depășit, informația își pierde din calități și ajunge la creier incompletă și în acest caz, de cele mai multe ori, revenim pe text să recitim ce n-am înțeles. Practic, cu cât timpul de transfer e mai mare cu atât mai mult se pierde din informație. Timpul de transfer este timpul în care ochii reușesc să se fixeze pe cuvinte sau grupuri de cuvinte. Antrenamentul de citire rapidă optimizată te ajută să reușești treptat să fixezi și să citești cuvintele în timpi asemănători cu capacitatea ochilor de a „memora”  informația și astfel să o poți transfera completă către creier. Așa vei asimila mult mai bine și mai repede tot ce citești. AICI și AICIgăsești mai multe informații.

Călin spune că prin citirea rapidă optimizată fenomenul de scufundare în poveste este mai profund.

O să mă opresc aici pentru că simt că sunt multe informații de integrat și o să revin să vă povestesc mai multe pe măsură ce parcurg programul. Dar o să sumarizez într-o frază. Atunci când citim, viteza cu care gândim este limitată la viteza cu care citim, care este și ea limitată de viteza de mișcare a corzilor vocale, de mișcarea ochilor pe text. Poate data viitoare vorbim despre cum i-ar putea ajuta pe școlari un astfel de antrenament, că tot a venit vacanța (foarte) mare.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Ioana Dodan

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.