63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor. Salvati Copiii lanseaza o platforma de parenting pozitiv

Salvati Copiii Romania a lansat ieri, la Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” (BCU) o platforma de parenting pozitiv, in cadrul campaniei “Copiii fara etichete” care lupta impotriva violentei la adresa copiiilor. Au participat: Mircea Cartarescu, scriitor, Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Salvati Copiii Romania, Mirelle Radoi, directorul general al BCU, Diana Stanculeanu, psiholog in cadrul Salvati Copiii si Cristian China-Birta, coordonatorul campaniei in blogosfera.

“Copilul nu ne apartine, el este ca un drumet strain care a batut la usa noastra. Trebuie sa il privim cu demnitate si cu cinste, ca pe un om in fata caruia noi trebuie sa ne deschidem. Daca n-o facem, inseamna ca nu stim sa ne crestem propriul copil”, a punctat scriitorul Mircea Cartarescu, facand trimitere la un vechi proverb indian.

Mircea Cartarescu

“Ce vrem noi, de la copilul de astazi, sa fie ca adult, in viitor?”, a fost una dintre intrebarile pe care le-a adresat publicului Gabriela Alexandrescu, in timp ce Mirelle Radoi a subliniat ca, de cele mai multe ori, “nu-i invatam pe copii ceea ce credem, ci, mai ales ceea ce suntem”.

Gabriela Alexandrescu

O platforma profesionista de parenting pozitiv, ”Parinti buni” (www.parintibuni.ro) – isi propune sa furnizeze in mod gratuit parintilor, educatorilor si profesorilor instrumente pentru educarea fara violenta a copiilor. Salvati Copiii sustine ca educarea copiilor trebuie sa aplice patru principii in toate interactiunile cu copiii, nu doar in situatiile provocatoare: indentificarea obiectivelor parentale pe termen lung, oferirea de caldura si structura/organizare in toate interactiunile cu copilul, intelegerea gandurilor si sentimentelor copilului in diferite situatii, cautarea unei solutii pentru rezolvarea problemei, mai degraba decat abordarea punitiva a conflictului.

In cadrul evenimentului a fost lansat, de asemenea, si un manual de parenting pozitiv, ”Ghid pentru dezvoltarea relatiilor sanatoase intre parinti si copii: O abordare pozitiva, bazata pe respectarea drepturilor copiilor”. Manualul va putea fi descarcat, gratuit, si de pe site-ul de parenting si va distribuit si profesorilor si educatorilor. Manualul a fost dezvoltat in cadrul unui program derulat Salvati Copiii in patru tari europene: Suedia, Italia, Romania si Lituania.

Bloggerii care s-au alaturat campaniei “Copiii fara etichete” (141 la numar, cu 151 de texte emotionante, publicate in perioada 18 martie – 19 aprilie ), au primit diplome pentru implicarea in campanie.

Bloggeri

Lansarea platformei Parinti buni face parte dintr-o ampla campanie pentru combaterea violentei impotriva copiilor, derulata de Salvati Copiii in perioada martie – octombrie 2013 si intitulata “Copiii fara etichete”. Campania reuneste personalitati culturale din Romania, institutii de stat, bloggeri, in incercarea de a constientiza si  combate violenta fizica si emotionala la adresa copiiilor. Ea isi propune cresterea constientizarii si generarea unei schimbari de atitudine fata de copii si de modul de educare a lor, pune intrebari si ofera solutii pentru una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta societatea romaneasca astazi: violenta impotriva copiilor, o realitate inca prezenta in principalele doua medii care ii formeaza pe acestia – familia si scoala -, cu efecte directe asupra echilibrului lor emotional.

Diana Stanculeanu

La finalul lunii martie, Salvati Copiii a facut public primul studiu din Romania ultimilor 10 de ani privind abuzul la adresa copiilor. Studiul a lasat la vedere cifre coplesitoare: 38% dintre parinti recunosc faptul ca-si bat copiii, iar 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, in timp ce 20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului. 18% dintre copii afirma ca au fot batuti acasa cu batul sau cu nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn, iar 86% dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc si 33% dintre copiii sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice.

Comunicat de presa

 

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. Nu mi-e greu să scriu despre durere, ci mi-e teamă să nu-i plictisesc pe oameni cu ea. De aceea nu am vrut să scriu articolul atunci când am văzut pe bloguri subiectul. Însă articolul tău a avut ceva care m-a determinat să scriu. Și-mi pare bine că am făcut-o! 🙂
    Să ai mereu influență pozitivă asupra oamenilor!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.