N-am suportat niciodată mirosul dulce din creme, geluri de duș, loțiuni sau parfumuri, cu atât mai puțin după cele două sarcini. Ce le provoacă altor femei stări de relaxare, arome ca vanilia, scorțișoara, caramelul, mango, papaya, lemn dulce corpul meu nu tolerează. Am coborât de multe ori din taxiuri cu odorizante dulci, le-am aruncat pe cele din mașinile din familie, nu pot să stau lângă tata când fumează țigări cu aromă de cireșe, iar în parfumerii îmi este greu să suport densitatea de particule parfumate din aer. Amețesc, nu mai pot să respir, mi se încețoșează privirea și mi se înmoaie mâinile și picioarele. Așa că m-am orientat către cosmeticele naturale inițial cu arome fresh. Doar că orice parfum pe pielea mea ia o tentă de dulce. Așa că am renunțat de tot la arome și acum aleg cosmetice bio fără miros.
Acum am câteva branduri de la care cumpăr și vă zic despre unul din ele azi. Însă până acolo vreau să împărtășesc cu voi care a fost drumul meu până să fac alegeri sănătoase, naturale și de care are nevoie corpul meu. Așadar, din timpul sarcinii cu Măriuca am observat că mirosul uleiului de migdale cu care mă dădeam în fiecare zi pe corp devine din ce în ce mai dulce. Asta după ce renunțasem la o grămadă de loțiuni care promiteau prevenție pentru vergeturi, tot din cauza mirosului ori prea puternic, ori prea dulce și începusem să mă interesez de branduri cu cosmetice bio. După ce am născut, am început să caut branduri care au produse cu ingrediente cât mai curate și mai naturale pentru pielea Măriucăi și am început să le foloesc și eu, inclusiv șamponul pe bază de grâu și uleiul de gălbenele. Dar stăteam prost la crema de față că na, nu există așa ceva pentru copii. Încă nu-mi era clar care e diferența dintre cosmetice bio, organice și naturale.
Cosmetice bio, alese pe criterii de conștientizare
La a doua sarcină, cea cu Julie, am vorbit cu mulți specialiști, am făcut interviuri pe blog și am vrut să mă lămuresc care e treaba cu certificările eco, bio, testate sau nu pe animale, ingrediente și culturi organice. Vă zic imediat despre criteriile pe care le am acum, însă vreau să mărturisesc că abia anul trecut, după 9 ani de când am rămas prima oară însărcinată, am putut să intru din nou într-o parfumerie și să stau pe-ndelete să-mi aleg un parfum de nișă pe care îl folosesc doar iarna și care are ylang ylang, patchouli, note de frunze și de pământ umed.
Ca să trecem la următoarele criterii pe baza cărora aleg produsele cosmetice bio, concluzionez și zic că tot ce înseamnă gel de duș, săpun lichid sau solid, cremă de corp, șampon, balsam, strugurel, pe toate le aleg să fie:
- Fără miros.
- Să nu conțină ingrediente modificate genetic
- Certificate organic sub standardele USDA, BDIH, OTCO, NATRUE
- La prepararea lor să se folosească doar ingrediente obținute prin proiecte Fair Trade, adică să ajute muncitorii și fermierii din țările mai puțin dezvoltate și am mulțumirea că măcar puțin contribui la combaterea sărăciei în lume.
- Biodegradabile și să aibă ambalaje 100% din produse reciclate. Sunt Nature Addict și mi se rupe sufletul dacă fac rău cu bună știință Mamei Pământ.
- Să nu fie testate pe animale.
- Să fie din ingrediente vegetale, certificate organic.
(P) Cosmetice bio de la Dr. Bronner’s, fără aditivi chimici
De multe ori găsesc toate aceste calități în produsele pentru bebeluși, dar nu numai. Un brand care mi-a atras atenția este Dr. Bronner‘s, care alege cu responsabilitate ingredientele produselor, susține cauze filantropice și își alege furnizorii ca să susțină comerțul echitabil. Astfel că produsele nu conțin aditivi chimici și ingredientele provin din Palestina, Israel, Kenya, Zambia, Insia, Sri Lanca, Ghana, Canada și Ecuador.
Dar hai să le luăm pe rând și să vă zic care e gama cu care mă înțeleg eu cel mai bine.
Cosmetice bio: săpun solid fără miros
În general, prefer săpunul solid și, cum ziceam, fără miros. Săpunul solid de Castilia înlocuiește aromele naturale cu o cantitate dublă de ulei de măsline, ceea ce-l califică în alegerile persoanelor alergice și ale celor cu piele sensibilă. Este practic un săpun din uleiuri vegetale de măsline, cocos, palmier, jojoba și cânepă, combinate cu uleiuri esențiale organice. Găsiți aici diferența dintre cosmetice bio, organice și naturale. Ce mai are săpunul de Castilia? Vitamina E naturală din semințe de floarea soarelui și acid citric din tapioca fermentată ca să înlocuiască conservanții chimici folosiți în alte săpunuri. Acesta este unul dintre săpunurile care nu-mi usucă pielea, mai ales în perioada asta cu pandemia când ne spălăm și noi, și copiii, atât de des pe mâini.
Balsam de buze cu uleiuri organice
Din octombrie până în martie, în lista de cosmetice bio intră balsamul de buze, strugurelul mai pe românește. Îmi dau cu el dimineața imediat după ce mă spăl pe față și pe dinți, îmi dau când încep să mă machiez ca să pun rujul pe o bază hidratată și soft și-l folosesc seara, înainte de culcare.
Balsamul de buze Dr. Bronner’s are în compoziție doar ingrediente naturale, uleiuri organice, fără ingrediente sintetice, conservanți sau ingrediente modificate genetic. Ceara organică împreună cu uleiurile de jojoba, avocado și de cânepă oferă un plus de hidratare. Am aflat un truc de la Dr. Bronner și anume să folosesc balsamul de buze și pentru cuticulele uscate sau pentru hidratarea pomeților.
Balsam de corp pentru bebeluși, bun și pentru mine
Cu toate că mă hidratez cu 2 litri de lichide pe zi și am o alimentație echilibrată, pielea mea este uscată, mai ales iarna. Printre multe cosmetice bio și naturale pe care le-am încercat, balsamul de corp de la Dr Bronner’s îmi emoliază pielea fără să o lase uleioasă și nu e nevoie să aplic o cantitate mare de produs. De obicei o aplic imediat după duș. Sigur că nici acest produs nu conține ingrediente sintetice, ci un amestec de uleiuri organice: ulei organic de jojoba, ulei de avocado, ulei de cocos și ceară de albine.
Cam asta este experiența mea cu cosmetice bio, naturale cu sau fără miros și sunt curioasă voi pe ce criterii vă alegeți produsele de îngrijire. Pe pagina de Facebook vă invit la concurs și puteți să câștigați un set cu aceste 3 produse de la Dr Bronner’s. Succes tuturor!
Text: Ana Nicolescu
2 comentarii
A venit la tanc articolul asta. Chiar eram in cautare de cosmetice fara miros. Si la mine pe piele totul capata o nuanta dulceaga care ma deranjeaza. Nu inteleg de ce sunt femeile atat de cucerite de creme cu miros de scortisoara sau vanilie. Pe mine ma face sa ma gandesc la prajituri :))
Da, na, fiecare cu ce asocieri face :). Mă bucur că e de folos articolul.