Afectiunile oculare la copii nu pot fi prevenite, dar pot fi tratate

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog si manager la clinica Oculus, ne vorbeste despre afectiunile oculare la copii, despre importanta si tratarea lor. Dr. Moraru este singura femeie din Europa de Est invitata sa opereze live la congrese de specialitate.

In prima perioada dupa nastere, controalele medicale ale nou-nascutului sunt o “rutina” de la sine inteleasa pentru sanatatea copilului, dar controlul la medicul specialist oftalmolog este mai mult facultativ, din pacate.

In majoritatea cazurilor, parintii se adreseaza oftalmologului pediatru doar daca observa modificari vizibile la nivelul ochilor copilului: ochi deviat de la pozitia normala (strabism), un ochi putin proeminent, mai “iesit din orbita” (glaucomul congenital), un punct alb in loc de pupila neagra (“albeata” – cataracta sau alte afectiuni) sau pentru ca, in general, observa ca baietelul sau fetita nu urmaresc cu privirea, asa cum ar fi normal, niste jucarii, lucruri in miscare sau chiar o lumina proiectata pe ochii lor.

Cele mai frecvente boli oculare la copii: cum le recunoastem si cand e obligatoriu tratamentul

1. Viciile de refractie sunt cel mai des intalnite, insa, din fericire nu sunt si cele mai grave, dimpotriva, se trateaza doar cu ochelari.  Lucrurile stau mai rau daca se asociaza si vederea scazuta la un ochi, numita ambliopie. Aceasta entitate, odata diagnosticata, trebuie tratata cat de urgent, prin exercitii orto-optice si purtarea de ochelari corespunzatori, cu sau fara acoperirea ochiului mai bun, astfel incat ochiul mai slab sa recupereze din deficienta functionala pana la varsta de 6 ani, dupa care acest lucru nu mai e posibil.

2. Glaucomul congenital este o boala grava, constand in cresterea tensiunii intraoculare din cauza unei malformatii la nivelul ochiului, ce nu permite scurgerea normala din ochi a umorului apos. Poate fi observat chiar de la nastere sau din primele saptamani prin hipertrofierea accentuata a globului ocular si opacifierea suprafetei transparente a ochiului (corneea) si afectarea serioasa a capacitatii vizuale a copilului. Este o urgenta de tratament, constand in operatie si in tratament cu picaturi.

3. Strabismul reprezinta un dezechilibru de miscare a celor doi ochi, care nu mai privesc “in paralel”, ochiul “fuge” in exterior, interior, jos sau in sus. Aceasta deviere a unuia sau a ambilor ochi poate fi prezenta inca de la nastere sau, mai frecvent, apare in primii 2-3 ani, cel mai adesea din cauza unui viciu de refractie, adica a dioptriilor mari pe care acesti ochi ii au, uneori asociat si cu vedere scazuta la unul din ochi. Tratamentul consta intr-o combinatie de exercitii orto-optice cu purtarea de ochelari, eventual cu acoperirea temporara a unui ochi sau chiar cu o interventie chirurgicala, care sa reaseze ochiul in pozitia lui normala, dreapta.

4. Cataracta congenitala inseamna opacifierea in diverse grade a cristalinului. Uneori acesta este complet opacifiat, aparand ca o pupila complet alba, prin care copilul nu vede deloc, alteori opacitatea este foarte mica, neafectand vederea copilului. In general, este o urgenta de tratament, cu atat mai mult cu cat este avansata si, mai ales, unilaterala. Tratamentul este strict chirurgical si necesar a fi realizat in primele luni sau chiar saptamani de viata.

5. Ocluzia canalelor lacrimare este o ingustare a cailor lacrimale, care nu mai permite scurgerea lacrimilor de la nivelul ochiului spre cavitatea nazo-faringiana, acestea scurgandu-se pe obraz. Ochii sunt mai sensibili la infectii, facand frecvent conjunctivita, care nu poate fi tratata doar cu picaturi, ci este nevoie si de tratamentul cauzei, prin asa-zisa “desfundare” a canaliculilor lacrimali; alteori, poate fi nevoie de operatie, mai ales mai tarziu, in cursul vietii.

Cum le tratam?

Niciuna din aceste afectiuni nu poate fi prevenita, din cauza importantei componente genetice in cauzele aparitiei lor. Pentru a depista la timp aceste patologii, mai ales viciile refractive, ambiopia, strabismul si cataracta congenitatla mai putin avansata (afectiuni care nu pot fi observate de parinti pentru ca nu se vad cu ochiul liber) – este necesar un control oftalmologic preventiv macar la varsta de 3 ani. De la aceasta varsta, in caz de afectiune, vederea poate fi recuperata  prin tratament adecvat.

De asemenea, inainte de varsta scolara, toti copiii ar trebui sa faca un control oftalmologic de rutina, pentru a vedea daca este nevoie de ochelari sau daca exista vreo patologie oculara, mai ales ca urmeaza o perioada in care copilul va depune eforturi vizuale destul de mari.

Unde le tratam?

Centrul Oftalmologic Oculus, infiintat in 1993, ofera servicii medicale oftalomologice care acopera toata gama de consultatii si tratamente pentru adulti: consultatii complexe, prescriptii de ochelari, monitorizarea retinopatiei diabetice si a altor afectiuni retiniene, investigatii paraclinice, interventii chirurgicale complexe, tratamente Laser de ultima generatie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAText: Dr. Ozana Moraru,

medic specialist oftalmolog

Centrul Oftalmologic Oculus,

Bucuresti, Calea Floreasca 91-111, sector 1

Telefon: 021 3178071; 021 9628.

www.eye.ro

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.