Alimentatia copilului mic

 Am vazut foarte multi parinti care serbeaza ziua copiilor mai mici de 3-4 ani la fast-food. De asemenea, am vazut foarte multi parinti care incearca sa-si convinga copilul sa manance prin distragerea atentiei acestuia cu jucarii. Pentru a intelege care sunt obiceiurile alimentare sanatoase pentru copii, am stat de vorba cu Dr. Ingrid Balan, Medic Specialist Pediatru la Centrul Medical Medsana.

De la ce varsta copilul poate consuma din ceea ce mananca parintii?

Dr. Ingrid Balan: Intrucat de la varsta de 5-6 luni se incepe diversificarea, copilul primind in afara de lapte si legume, oua, carne, branza, iaurt si fructe introduse progresiv, deja incepand cu varsta de 1 an copilul poate gusta din mancarea adultilor. Conditia este sa  predomine supele bogate in legume, mancarea cu carne de pui sau vita gatita la cuptor sau fiarta si nu prajita, numai peste slab, fara prea multe condimente si rantasuri sau carne de porc pana la varsta de 2 ani.

Este in trend acum ca mamele sa le dea copiilor fructe exotice, gen mango, avocado etc. Este indicat acest consum axat pe fructe provenite din alte tari? Poate nu ar trebui sa uitam ca nu suntem o tara exotica si ca organismul copiilor trebuie sa se adapteze la un altfel de clima. Cat la suta este bine sa le dam copiilor fructe exotice si cat la suta fructe autohtone pentru a pastra un echilibru?

Dr. Ingrid Balan: In general fructele exotice nu ar trebui introduse in alimentatia copilului inainte de a implini varsta de 1 an intrucat prin semintele lor sunt alergizante, in special mango si kiwi. Cel mai indicat ar fi sa predomine fructele autohtone (mar, para, piersica) odata cu diversificarea. Capsunile vor fi introduse dupa varsta de 1 an, avand, si ele, mare potential alergenic.

Fructele si legumele nu mai au savoare ca cele de acum 30 de ani. Ce condimente putem folosi pentru ca mancarurile pentru copii sa capete putin gust?

Dr. Ingrid Balan: In general, pana la varsta de 1 an, nu se recomanda a se adauga sare sau zahar in mancarea copilului. Totusi, pentru ca mancarea sa fie mai savuroasa si mai placuta la gust, se pot adauga in mancare un praf de sare, cateva picaturi de ulei sau un varf de cutit de unt.

Cat de sigure sunt borcanele cu mancare pentru copiii mici comparativ cu mancarea preparata in casa? Am auzit ca fructele si legumele folosite in prepararea continutului borcanelor sunt de o calitate superioara celor pe care le folosim noi zi de zi pentru ca provin din culturi atent supravegheate, bio, eco…

Dr. Ingrid Balan: Cea mai sanatoasa mancare pentru copilasi este cea pregatita instant in casa inainte de a fi consumata intrucat legumele si fructele proaspete isi pastreaza elementele nutritive necesare cresterii si dezvoltarii sanatoase ale copilului. Mancarea pentru copii care se gaseste portionata la borcanele in farmacii ar trebui folosita numai in conditii exceptionale, in calatorii, unde nu exista posibilitatea prepararii rapide a mancarii si trebuie consumata in intregime dupa desigilarea borcanului.

Ce facem cu copilul care, desi are peste 6 luni, prefera laptele si nu hrana diversificata?

Dr. Ingrid Balan: Copilul trebuie obisnuit de mic cu toate gusturile, mama sa incerce sa ii dea mancare cat mai variata, avand la baza alimentele de diversificare, prin intermediul cat mai multor meniuri zilnice. Este util sa lasam copilul sa ia mancarea singur cu mana sau cu lingurita, chiar daca nu se descurca perfect, iar adultii sa manance impreuna cu copilul la masa pentru a-i creste apetitul, sa nu i se distraga atentia de la masa (joaca, TV).

Cum ii oferim diversitate nutritionala copilului pana intr-un an? Cu ce putem alterna legumele fierte, cum le facem ma savuroase?

 Dr. Ingrid Balan: Supa de zarzavat sau piureul de legume se pot alterna cu carne mixata de pui sau vita ,galbenus de ou fiert, branza de vaci, iaurt, pilaf dietetic, ficatei de pui, fructe in piure, suc sau naturale si, nu in ultimul rand, cu cereale.

Cum il convingem sa manance fara a folosi trucuri gen: avionul, o inghititura pentru mama, una pentru tata sau distragerea atentiei cu jucarii?

Dr. Ingrid Balan: Pentru inceput trebuie sa ne asiguram ca la baza refuzului alimentatiei nu sta o boala infectioasa. Dupa ce am exclus acest aspect, este esentiala diversificarea meniurilor, aranjarea farfuriilor intr-un mod cat mai colorat si atractiv folosindu-ne imaginatia, observarea alimentelor preferate de copil si administrarea mai frecventa a acestora. Daca copilul este mai marisor il putem incuraja sa ne ajute la prepararea mancarii pentru a-i atribui un rol important care sa-l imbie sa o si consume. Este bine sa il laudam si sa-l recompensam cand mananca tot si sa avem grija sa nu consume mai mult de 400-500 ml lapte zilnic.

Cat de importante sunt orele fixe pentru alimentatia copilului? Cum ii putem crea inca de la 6 luni obiceiuri alimentare corecte?

 Dr. Ingrid Balan: Inca de la varsta de 6 luni cand incepe introducerea meselor solide pe langa cele de lapte, copilul trebuie sa aiba un orar al meselor cat mai fix si regulat, astfel incat, pana la varsta de un an sa aiba 2 mese de lapte zilnic, o masa consistenta la pranz si 2 gustari una dimineata alcatuita din fructe si una dupa-amiaza constand in iaurt simplu sau cu biscuiti, piure de fructe sau mar copt cu branza de vaci.

Daca tinem copilul alaturi de noi cand mancam si acesta doreste din mancarea parintilor, nu din a lui, ce facem?

Dr. Ingrid Balan: Daca copilul nu a implinit varsta de 1 an nu trebuie sa cedam tentatiei de a-i da sa guste din mancarea adultilor intrucat prin adaosul de condimente si prajeli copilul poate suferi o boala diareica sau o alergie.

De la ce varsta copilul poate avea doar o masa seara, urmand sa nu mai manance nimic peste noapte? Copilul ne va indica singur acest moment sau este bine sa intervenim noi, parintii, prin prelungirea intervalului dintre mese?

Dr. Ingrid Balan: Deja de la varsta de 8 luni necesarul zilnic este de 5 mese adica 3 principale si 2 gustari. Ultima masa este seara inainte de culcare si este bine sa fie mai consistenta (de exemplu cereale cu lapte) pentru a-l tine satul peste noapte. Multi copii isi regleaza singuri metabolismul si orarul meselor, totusi sunt si copii care se mai trezesc si peste noapte pentru un supt sau un biberon de ceai sau lapte mai mult de sete si nu este bine sa i le refuzam.

Care sunt dezavantajele pentru sanatatea copilului daca ii oferim mancare de tip fast-food.

Dr. Ingrid Balan: Mancarea de fast-food este daunatoare pentru organismul copiilor intrucat contine un numar foarte mare de calorii si glucide. De aceea, in timp, predispune la obezitate si la dislipidemii prin continutul mare de grasimi saturate. Preparatele fast-food contin multa sare, ceea ce creste riscul aparitiei hipertensiunii arteriale. In plus, puii din care se prepara sandvisurile sunt crescuti cu hormoni si pot sa declanseze pubertate precoce la copii.

Am vazut ca foarte multi parinti serbeaza zilele de nastere ale copiilor la fast-food-uri. Care este varsta minima la care un copil poate consuma mancare de la fast-food?

Dr. Ingrid Balan: Copiii nu ar trebui incurajati sa consume fast-food inainte de varsta de 7 ani tocmai datorita riscurilor la care sunt supusi si pe care le-am prezentat la intrebarea anterioara.

 In loc de concluzie

Ce ma ingrijoreaza pe mine cand vine vorba de alimentatia copilului meu este faptul ca alimentele din ziua de azi nu mai sunt la fel de sanatoase ca cele de pe vremea parintilor nostri. La acest lucru contribuie, printre altele, tehnicile agresive si chimice de a obtine peste noapte legume si fructe cu forme si culori perfecte, dar fara gust sau de a creste pui cu pieptul de 1 kilogram. Daca vrei sa stii mai multe despre cum si de ce s-au modificat obiceiurile alimentare, urmareste documentarul Food, Inc. Iata aici trailerul.

 

 

Daca te-am facut curioasa, aici poti vedea in intregime documentarul, cu subtitrare in limba romana.

 

Text: Ana Nicolescu

Consultant: Dr. Ingrid Balan

Medic Specialist Pediatru

Centrul Medical Medsana

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.