Am testat metoda Wim Hof și am intrat în gheață

Să mă bag într-o piscină cu gheață a sunat tentant pentru mine încă de la începutul anului de când am auzit că Ștefan Chihaia este trainer acreditat Wim Hof. Atunci, la început de ianuarie, făceam dușuri fierbinți și reci în fiecare dimineață, Ștefan zicea că am suficiente planete de foc, iar eu ziceam că am nevoie să ies din rutină. Știți, de când sunt mamă am intrat într-o monotonie haotică pe care mi-am însușit-o pentru că pare că mi-a intrat aproape în ADN. Ce mă trezește din când în când este o propunere să sar cu parașuta. Nu, nu, nu, i-am zis, stai așa că am copii mici, e un risc. Sau să mă uit la un film cap-coadă fără să mă întrerupă copiii. Pf, ce lux să văd trei serii din Casa de papel pe Netflix. Bella ciao, ciao, ciao. Sau să intru în 250 kg de gheață. Atunci mi se oprește respirația și odată cu ea timpul și îmi sună în cap doar întrebarea: de ce m-am abandonat pe mine până acum? De ce nu am făcut mai multe activități care mă hrănesc, care îmi trezesc curiozitatea, care mă duc la alt nivel, care mă duc mai aproape de mine.

Alo, unde sunt eu în viața mea?

Azi mi-am făcut loc în viața mea și nu am cerut voie la nimeni să fac asta și nici nu am cerut voie să fiu cine sunt. Mi-am luat costumul de baie și un prosop și am întârziat 10 minute la întâlnirea cu gheața pentru că waze mă ducea inițial în alt loc. Ștefan a început să ne explice cum funcționează corpul nostru, ce influență au frica, frigul și respirația asupra noastră, ce rol are meditația și ne-a povestit din experiența lui. Apoi am respirat după metoda lui Wim Hof. Puteți să încercați și voi.

Pentru că mai respirasem profund, controlat și ghidat la rebirthing cu Satyamayi, gestalt și constelații familiale, știam că pot să simt anumite senzații în corp: furnicături, amețeli, tetanie și pentru că am tot practicat respirația constant (nu așa de des cum îmi doream, dar rezonabil ca frecvență), furnicăturile nu au apărut imediat. Ștefan ne-a propus un experiment: să ne cronometrăm cât stăm în apnee (să ne ținem respirația după expirație) înainte să facem exercițiile de respirație, și cât putem după exerciții.

Înainte de exercițiu:

După prima serie de exerciții de respirație

După o serie de 3 exerciții de respirație, am stat în apnee aproape 4 minute.

Lupta nu se duce cu frigul, ci cu mintea noastră

Wim Hof zice că mintea nu poate să se ducă atât de în profunzime cum se duce respirația și dacă ați practicat exerciții de respirație și meditație, știți și voi că așa e. Tot el spune că frigul te pune față în față cu toate temerile tale și că lupta nu se duce, de fapt cu frigul, ci cu mintea noastră. Și a venit momentul să intru în gheață. Așteptasem demult asta și eram așa de entuziasmată și de pregătită, consideram eu, că nu avea cum să fie greu. Dar a fost. Greu și eliberator.

 

Am simțit gheața și frigul ca pe ceva foarte greu, solid, deloc fluid

Când am intrat cu tot corpul, prima senzație a fost de sabie tăioasă, iar instinctul să-mi țin respirația a fost spulberat de Ștefan care mi-a amintit să mă concentrez pe respirație și să nu mă încordez. După câteva secunde picioarele mă dureau ca și când mi-ar fi căzut o tonă de fier pe ele. Corpul ducea sângele din picioare către organele vitale. M-a ajutat mult faptul că lucrez cu mine de 8 ani, că mă conectez cu interiorul meu, că meditez și că pot să mă concentrez pe respirație. La fel de mult m-a ajutat Ștefan care mă ținea motivată și centrată. Am simțit gheața și frigul ca pe ceva foarte greu, solid, deloc fluid, care mă apăsa, în timp ce eu mă simțeam ușoară ca fulgul. Totul a fost calculat și dintr-o energie masculină, pe doing, până când Ștefan mi-a spus ai soare în abdomen. Nu zicea la toți la fel, spunea ce simțea și ce i se arăta și lui. În acel moment m-am centrat energetic din interior, din pântecul meu cu care am lucrat în programul Copilul Interior cu Oana Stoianovici timp de un an și a fost un semn pentru mine că there is a light thar never goes out, doar crește, mă încălzește, îmi dă putere să creez, mă ancorează, îmi dă rădăcini și e a mea, nu pleacă de acolo, eu trebuie doar să mă conectez cu ea. Pentru mine asta a fost foarte valoros.

 

Puterea respirației și a focusului

La fel de valoros a fost să conștientizez încă o dată puterea respirației și a concentrării pe respirație. Când Ștefan a anunțat că mai sunt 10 secunde din cele două minute, mi-am pierdut concentrarea, mi s-a părut că mai e foarte mult, am început să respir rapid, în piept, nu în abdomen, m-am încordat și am început să tremur. Ștefan iarăși mi-a amintit cum este eficient să respir și m-am centrat din nou, m-am aliniat cu interiorul meu, cu respirația și corpul s-a relaxat.

Dacă nu aveți epilepsie, probleme cu inima, dacă nu sunteți însărcinate sau nu aveți alte probleme medicale grave, merită să respirați în grup și apoi să intrați fix 2 minute pe ceas, în gheață. Ștefan vă ghidează și să oferă tot suportul de care aveți nevoie. Atenție! Nu faceți asta singuri acasă dacă nu aveți experiență sau nu sunteți ghidat de un trainer acreditat.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.