Aparat dentar la 30+. Parerea specialistului

 

Zilele trecute am scris despre ce inseamna sa porti aparat dentar dupa varsta de 30 de ani, din punctul meu de vedere. Azi, dr. Iana Dila, medic specialist ortodont la clinica Dent Estet, ne spune, printre altele, care sunt riscurile daca nu purtam aparat dentar si daca fatetele dentare si implanturile sunt o alternativa mai rapida si mai comoda.

 

Care este cea mai inaintata varsta la care aparatul dentar poate avea efect?

Dr. Iana Dila: Aparatul dentar are efect pe dintii care au suport osos. In cazuri severe de parodontopatie (popular parodontoza , cand dintii sunt mobili, prin disparitia osului de sustinere, este preferata extractia lor si nu indreptarea cu aparat. Parodontopatia este o afectiune frecventa persoanelor de peste 45 de ani.

 

De ce exista mitul conform caruia dintii nu mai pot fi indreptati dupa varsta de 20-25 de ani?

Dr. Iana Dila: Pana in anii ’90 erau foarte populare aparatele mobile, pentru ca nu existau distribuitori ale componentelor aparatelor fixe (bracketi). Aceste aparate mobile isi au indicatie pana la varsta de 11-12 ani. Informatia din gura in gura a denaturant adevarul,  si asa a aparut “mitul”.

 

Cu cat se prelungeste timpul de purtare al aparatului dentar in functie de varsta?

Dr. Iana Dila: Varsta nu determina neaparat durata de purtare, ci obiectivele tratamentului  pot influenta timpul de indeplinire a acestora. Este drept, insa, cu cat aparatul dentar este aplicat mai timpuriu (incepand cu 6-7 ani), cu atat rezultatele sunt mai eficiente si elimina agravarea problemelor.

 

Tehnologia a avansat, la fel si estetica aparatelor dentare. Ce tipuri de aparate dentare avem la indemana acum? In afara de pret si de estetica, prin ce se mai deosebesc? Ca eficienta sunt toate pe aceeasi linie?

Dr. Iana Dila: Tehnologia actuala a permis confectionarea customizata/ personalizata a componentelor (“made to measure”), prin metoda CAD/CAM, folosita si la obtinerea coroanelor cu suport de zirconiu. Acest aparat , Incognito, inventat de dr. Dirk Wiechmann (Germania) se lipeste pe fata interioara a dintilor (lingual), devenind practic  invizibil pentru restul persoanelor. Este preferatul adultilor, iar in anumite cazuri este mult mai eficient decat cel clasic. La copii are avantajul ca reduce substantial riscul aparitiei cariilor.

O  varianta mai putin vizibila este cel din ceramica sau safir la care bracketii sunt translucizi. Este mai putin costisitor decat cel lingual, pentru ca este un produs de serie, acelasi pentru toti pacientii, indiferent de forma dintilor lor.

 

Care sunt riscurile la care ne expunem daca nu purtam, chiar si la 30 de ani, aparat dentar?

Dr. Iana Dila: O muscatura incorecta poate determina imbolnavirea parodontiului (ex. retractii ale gingiilor, resorbtii osoase), mobilitatea dintilor cauzata de trauma prin suprasolicitarea anumitor dinti, afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare, oboseala muschilor masticatori, dureri de cap, afectiuni gastrice etc.

 

De ce am opta sa purtam aparat dentar timp de 2 ani jumate, plus aparat de contentie inca 2 ani jumate si nu ne-am orienta catre fatete dentare sau implanturi?

Dr. Iana Dila: Fatetele dentare pot corecta in scop estetic modificarile minore de pozitie ale dintilor (spatii, rotatii, inghesuiri), dar cateodata presupun sacrificiu de substanta dentara prin slefuire. Implanturile nu pot fi inserate decat acolo unde inainte s-a aflat un dinte corect pozitionat, care avea loc suficient pe arcada, si care era in relatii bune cu vecinii si antagonistii sai, altfel prognosticul pe termen mediu si lung este rezervat. Adica se va pierde daca muscatura nu este corecta.

Text: Ana Nicolescu

Consultant: Dr. Iana Dila

Medic specialist ortodont DentEstet

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

3 comentarii

  1. buna ziua
    am si eu o intrebare. am 34 de ani, am dintii se sus iesiti in afara si ma gandesc sa-mi pun aparat dentar. La ultima intalnire cu dentistul meu mi s-a spus ca nu se poate pune aparat dentar deorece pe abele parti de sus stg dr (nu si in fata) am lucrari puse si ca , pt a putea pune un aparat dentar trebuies indepartate lucrarile si apoi de pus aparatul. Exista si alta posibilitate ?
    va multumesc anticipat
    o zi buna

  2. am la o fata de 15 ani un aparat de contentie pe care il poarta de1 an si 11 luni medicol ortodont mi-a spus ca trebuie purtat pina la 18 ani cam cit trebuie purtat in madie acesta.Inainte a avut aparat dentar cu brecheti timp de 1 an si 10 luni

  3. Interesant articol, este uimitor cum multe lucruri care erau puse la indoiala in trecut acum sunt foarte posibile datorita evolutiei tehnicii si a tehnologiilor folosite.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.