Știri
Leave a comment

Aproape jumatate dintre copiii cu deficiente de auz din Romania au fost agresati prin intermediul Internetului

Organizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu Fundatia Orange Romania, a marcat miercuri, 5 iunie 2013, etapa finala a proiectului E-Sign printr-un spectacol de pantomima pus in scena de elevii scolilor cu deficiente de auz participanti la proiect.

Aproape jumatate dintre copiii cu deficiente de auz din Romania au fost agresati prin intermediul Internetului iar 51% dintre acestia nu au transmis nici autoritatilor, nici persoanelor apropiate ceea ce li s-a intamplat. Acestea sunt principalele concluzii ale Studiului National privind Utilizarea Internetului in randul Elevilor cu Deficiente de Auz, initiat in octombrie 2012 de catre Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Fundatia Orange.

Pentru a preintampina aceste situatii de risc, care pot avea consecinte grave in viata elevilor, Oranizatia Salvati Copiii impreuna cu Fundatia Orange au demarat proiectul national E-sign, dedicat copiilor cu deficiente de auz si profesorilor acestora. Proiectul s-a desfasurat in perioada octombrie 2012 – iunie 2013 si a insclus ample activitati directe informative si educative, concursuri specializate, precum si resurse educationale dezvoltate specific pentru copiii cu deficiente auditive.

DSC_0013

Prin intermediul proiectului E-sign, noi am invatat sa alegem jocurile potrivite si sa fim mai precauti. Cel mai important lucru este ca daca initial, voluntarii E-sign ne-au facut sa intelegem toate aceste lucruri si sa ne dorim sa le punem in practica, acum noi insine transmitem mai departe aceste informatii prietenilor si tuturor celor care ar putea cadea in capcanele internetului.!”(Mihai, elev participant in cadrul activitatilor E-sign)

Pentru activitatea de final a acestui proiect, elevii au pregatit o serie de spectacole de pantomima, cu care au participat la Concursul National de Pantomima E-sign. In acest fel ei au gasit o maniera creativa prin care sa raspunda la intrebarea: Ce a insemnat proiectul E-sign pentru mine?

DSC_0260

 Echipele clasate pe primele 5 locuri in urma selectiei preliminare au fost invitate la Bucuresti, unde au pus in scena piesele create si regizate de copii, clasamentul final fiind stabilit de juriul format din Amalia Fodor (Director Executiv Fundatia Orange), Marius Matache (blogger), Mihaela Vasilescu (blogger), Barbu Florea (Asociatia Nationala a Surzilor) si Ovidiu Majina (Organizatia Salvati Copiii). Pe langa originalitate si relevanta temei alese, criteriile de selectie pe baza carora s-a facut jurizarea au inclus si complexitatea tehnica, aportul copiilor, precum si impactul spectacolului asupra publicului.

DSC_0085

DSC_0129

DSC_0178

DSC_0108

DSC_0191

Clasament Final al Concursului National de Pantomima E-sign:

Locul I:  Liceul Tehnologic Special pentru deficienti de auz. Cluj-Napoca

Locul II: Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva. Timisoara

Locul III: Liceul Tehnologic Special Bivolarie, Vicovu de Sus

Mentiune: Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Nr.2, Sibiu

Mentiune: Scoala Gimnaziala Speciala Kozsmuta Flora, Cluj-Napoca

DSC_0025

Concluziile studiului privind utilizarea Internetului in randul copiilor cu deficiente de auz

 Salvati Copiii a efectuat in perioada aprilie-mai a anului 2013 o cercetare cu privire la utilizarea Internetului de catre copiii cu deficiente de auz din toate scolile speciale din tara. Acest studiu vine in completarea celui realizat cu un an in urma, anterior de implementarii proiectului E-sign, urmarind sa surprinda modificarile de comportament ale copiilor participanti si impactul pe care proiectul l-a avut asupra activitatii online a acestora. Esantionul a fost format din 800 de copii, cate 400 pe fiecare val de culegere a datelor, tehnica folosita fiind cea a chestionarului autoaplicat.

DSC_0031

Principalele concluzii ale studiului se regasesc mai jos:

 • Se mentine tendinta de crestere a utilizarii internetului, 63% dintre copiii afirmand ca navigheaza zilnic,  comparativ cu 48%  care faceau  acelasi  lucru  la inceputul proiectului;
 • Se remarca o tendinta de crestere a  interesului fata protectia datelor cu caracter personal postate pe profilele de socializare – creste ponderea celor care afirma ca au profilele partial private  si se reduce semnificativ procentul celor care posteaza adresa de acasa in mediul virtual;
 • A scazut rata hartuirii in mediul online, de la 44% la inceputul proiectului, la 36% in prezent;
 • Coroborat cu faptul ca mai putini copiii afirma ca au fost hartuiti in mediul online, creste semnificativ procentul celor care reclama fenomenului, de la 49% la 77%;
 • A scazut semnificativ procentul celor care afirma ca “am trimis informatii personale (ex. numele meu complet, adresa, numarul de telefon) unei persoane pe care nu am cunoscut-o fata in fata“ de la 14% la 6%. In consecinta, se remarca scaderea folosirii de catre altcineva a datelor personale ale copiilor.
 • Au crescut cunostintele cu privire la securitatea online, majoritatea copiilor identificand caracteristicile unei parole sigure;
 • De asemenea, se remarca cresterea celor care adopta comportamente corecte in caz de hartuire  (blocheaza comunicarea cu hartuitorul, contacteaza un serviciu specializat, anunta un adult);
 • A crescut numarul celor care raporteaza sau ignora un mesaj spam.

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala activa in domeniul promovarii drepturilor copilului din 1990. In cei 22 de ani activitate, peste 750.000 de copii au beneficiat de programele organizatiei. Membra a celei mai mari organizatii globale, independente, de promovare a drepturilor copiilor, Save the Children International, organizatia considera ca toti copiii, indiferent de rasa, religie sau provenienta sociala, au aceleasi drepturi, de care trebuie sa beneficieze. Salvati Copiii este implicata in diferite proiecte de educatie, protectie sociala si advocacy pentru copiii aflati in familii sarace, copiii victima a violentei, copiii strazii, copiii refugiati etc., lucrand cu copiii si familiile acestora pentru imbunatatirea vietii lor de zi cu zi si crearea unor planuri de viitor. Salvati Copiii isi utilizeaza experienta globala pentru a obtine din partea organismelor guvernamentale decizii si initiative de pe urma carora sa beneficieze toti copiii.

 • Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeana, care cuprinde centre nationale active in Uniunea Europeana, avand ca obiectiv comun promovarea utilizarii in conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online de catre copii.
 • Organizatia Salvati Copii Romania a participat la programul de finantare al Comisiei Europene si a castigat licitatia de proiect, asumandu-si din 2008 rolul de Coordonator national al programului national Sigur.Info in cadrul programului comunitar mai sus mentionat. Mai multe detalii gasiti la adresa www.sigur.info
 • Anual, Sigur.info organizeaza Scoala de Vara Europeana pe tema Sigurantei Online, unde copiii participanti din 10 tari europene sunt incurajati sa propuna organizatorilor proiecte educative. In 2011, un grup de tineri surzi din Portugalia, impreuna cu voluntarii Sigur.info, au propus implementarea Esign in scolile din Romania si Portugalia, castigand concursul de proiecte. In primavara anului 2012, Orange Romania s-a alaturat initiativei Salvati Copiii in promovarea unui Internet mai sigur in randul copiilor surzi si cu deficiente de auz.

 Alte informatii detaliate sunt disponibile pe www.esign.sigur.info si www.salvaticopiii.ro

Comunicat de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree