Inspir și expir, Știri
Leave a comment

Aromele artificiale, indulcitorii, colorantii si conservantii sunt interzisi in compozitia sucurilor gata facute

Uneori, de fapt, de cele mai multe ori, cand nu am posibilitatea sa-mi prepar sau sa cumpar suc proaspat, aleg sucuri la cutie. De fiecare data, mi-am pus intrebarea cum de rezista atat, cum de nu se oxideaza?

Tot cautand si cautand, raspunsul la intrebare mi s-a ivit sub forma unei campanii la nivel european de constientizare a beneficiilor consumului de sucuri si mousse-uri. Initiativa face parte din campania educationala a Uniunii Nationale a Producatorilor de Suc (Asociatia KUPS). Campania este finantata cu sprijinul UE si a Republicii Polone, precum si din Fondul de Promovare a Fructelor si Legumelor. Ce am aflat de la ei ma incurajeaza sa consum, fara frica, suc si sa le ofer si fetelor, fara sa ma tem ca au aditivi artificiali. De la suc si mousse citire:

Cum se obtin sucurile?

Sucurile sunt produse in intregime naturale, facute exclusiv din fructe si legume sanatoase, coapte, proaspete sau conservate. Sunt obtinute prin presarea sucului din pulpa sau prin frecare mecanica. Fructele si legumele folosite in producerea sucurilor sunt spalate, sortate si directionate fie spre presare, fie spre frecare. Unele legume, cum ar fi morcovii, sunt frecati mecanic pentru a li se inlatura coaja; fructele si legumele mai mari, precum merele, sunt taiate in bucati mai mici inainte de presare. Sucul din citrice este obtinut printr-o modalitate speciala, prin stoarcerea individuala a fiecarui fruct. Presarea ofera un beneficiu sucului, acesta putand fi ambalat, concentrat sau pasteurizat inainte de a fi depozitat.

 Ce este sucul?

Sucul este un produs natural, obtinut exclusiv din fructe sau legume coapte, proaspete, inghetate sau congelate. Conform legislatiei, sucurile din fructe sau legume nu pot contine conservanti, coloranti sau arome, altele decat cele obtinute din fructele sau legumele din care produsul a fost facut. In plus, sucurile de fructe nu ar trebui sa contina zaharuri. Culoarea si aroma provin intotdeauna din fructele sau legumele din care a fost obtinut sucul. Acesta este motivul pentru care, de exemplu, sucurile de mere pot avea diferite arome, in functie de merele din care acestea au fost facute – mai acre sau mai dulci.

Ce fel de ambalaj?

Sucuri pot fi ambalate in recipiente aseptice de sticla sau plastic, in ambalaje de carton sau ambalaje de tip bag-in-box. Sucul in ambalaje de sticla este pasteurizat prin incalzire la aproximativ 80-90°C, timp de aproximativ 15 minute. Sucul ambalat in alte tipuri de ambalaje este pasteurizat in pasteurizatoare cu functionare sub presiune timp de 15 secunde, apoi racit rapid si turnat intr-un ambalaj steril. Principiul general este: cu cat timpul de pasteurizare este mai scurt, cu atat va creste temperatura si vice versa. Combinatia potrivita intre temperatura si timp este selectata individual in functie de tipul fructului sau a legumei. Datorita PH-ului ridicat, sucurile din legume necesita o temperatura mai mare de pasteurizare. Toate procesele de productie ale sucurilor sunt realizate in conditii speciale, astfel incat calitatea si compozitia sucului sa fie calitativ comparabila cu cele ale sucurilor obtinute direct din fructe sau legume.

 Ce poate fi adaugat in compozitia sucurilor?

Sucul de fructe este forma procesata cea mai apropiata sucurilor proaspete. Acest lucru se datoreaza numarului limitat de aditivi permis pentru sucurile de fructe. Aditivii aprobati includ acidul citric (pana la 3 g/l), vitamine si saruri minerale, iar pentru sucul de rosii, sare, condimente si ierburi aromatice. Aromele artificiale, indulcitorii, colorantii si conservantii sunt interzisi. Din 28 octombrie 2013, sucurile din fructe si rosii nu mai pot include niciun fel de zaharuri, inclusiv zaharina, sirop de glucoza, sirop de glucoza-fructoza, glucoza sau fructoza.

 Glass_2

Sucurile sunt impartite in: 

1. Materie prima:

– sucuri de fructe,

– sucuri de legume,

– sucuri de fructe si legume.

2. Consistenta:

– sucuri de tip piure/ nectar – Obtinute prin pasarea legumei sau fructului intreg/ decojit, pana la o consistenta semi-lichida. Contine nutrienti si fibre dietetice importante care ofera senzatia de satietate. Sucurile de tip piure sunt obtinute din legume si reprezinta o sursa mai importanta de nutrienti decat fructele, avand, in acelasi timp, un numar mai mic de calorii.

– sucuri tulburi – procesul de productie nu trece prin faza de compensare si filtrare, prin urmare, sucul contine elemente de opacifiere naturale si densitate. Aceste sucuri contin inclusiv fibre si pectina, compusi fenolici si carotenoide.

– sucuri limpezi/ clare – Trecand prin procesul de filtrare, acestea nu contin pulpa de fructe si/ sau legume. Acest tip de sucuri contine mai putini compusi biologici activi decat sucurile dense, dar pastreaza majoritatea vitaminelor si sarurilor minerale.

3. Procesare termica:

sucuri non-pasteurizate – sucuri ce nu au fost conservate prin pasteurizare, cu termen de valabilitate redus, de regula intre una si trei zile, ce necesita refrigerare permanenta, de la productie si pana la consum (de exemplu, sucurile ce au termen de valabilitate o singura zi).

– sucuri pasteurizate la temperaturi scazute – supuse procesului de incalzire la aproximativ 70°C, cu un termen minim de valabilitate de cateva saptamani.

– sucuri pasteurizate – supuse la procesul de incalzire la 100°C, au un termen de valabilitate de mai multe luni, putand fi pastrate la temperatura camerei.

4. Tipuri de produse semi-preparate:

– directe NFC (Not From Concentrate – nu din sucuri concentrate) – sucuri obtinute prin stoarcere, presare sau frecare. Pot fi piureuri, sucuri dense sau clare, pasteurizate sau doar refrigerate. In ultimul caz, sucul are o valabilitate scazuta si trebuie sa fie refrigerat.

– reconstituite – obtinute din sucuri concentrate sau piureuri prin adaugarea aceluiasi volum de apa ce a fost anterior indepartat (evaporat) si posibil prin adaugarea aromei aceluiasi tip de fruct sau leguma. Utilizarea sucurilor concentrate are o justificare economica, deoarece reduce costurile de depozitare si de transport, echilibreaza diferentele in cantitate si de calitate ale diferitelor culturi din diverse regiuni si stabilizeaza variatia de pret de-a lungul anilor cu recolte bogate sau, din contra, slabe. Calitatea apei utilizata pentru reconstituire trebuie sa corespunda cel putin normelor apei potabile. Cel putin 50% din apa este indepartata din produsele fabricate pentru consumul direct. Sucurile sunt, de obicei, concentrate de cinci sau sase ori.

De ce nu se altereaza sucurile?

Sucurile sunt pasteurizate pentru a le oferi rezistenta din fructe si legume si in acelasi timp pentru a creste calitatea si a le prelungi durata de viata la raft.

Ce reprezinta procesul de pasteurizare?

In procesul de pasteurizare, temperatura produsului creste rapid, apoi coboara. Procesul este in intregime sigursanatos si similar cu pregatirea conservelor de casa pentru iarna. Totusi diferita de procesul realizat in casa si datorita solutiilor avansate, pasteurizarea minimizeaza pierderea de vitamine sensibile la temperatura, saruri minerale sau macronutrienti. Rolul procesului este acela de a pastra valoarea nutritiva, distrugand, in acelasi timp, microorganismele si enzimele, care, pastrate in suc, ar conduce la procesul natural de fermentatie.

School bag_4

 Aceste informatii spulbera 90% din scepticismul meu. Revin cu informatii despre campanie, caci tare utila mi se pare, mai ales ca cele mai multe respondente la studiul realizat de Institutul Millward Brown (martie si aprilie 2015 pe un esantion de 300 de femei) arata ca 80% dintre mame cred ca sucul contine zahar, indulcitori si conservanti.

 

Text: Ana Nicolescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *