Atelier de turtă dulce, pentru copii, The Magic of Christmas cu Chef Stefan Popescu

Trecusem la începutul lunii în calendarul Advent o zi în care să facem turtă dulce, deși mereu am recunoscut că eu nu știu să fac dulciuri. Însă am voință și iubire pentru copii mei. În plus, sunt fan Crăciun. Din august încep să număr zilele până la Crăciun, în decembrie port coarne de ren prin casă și am pijamale de sezon. Așa că nu avea cum să îmi vină de hac o turtă dulce.

Când începusem să mă documentez despre rețete și tradiții cu Muffin Man pe net, Cristina îmi spune despre un atelier de turtă dulce organizat la Horeca School și susținut de Chef Ștefan Popescu. Oh, yeah, pick me… us. Le-am zis la fete unde urmează să mergem, au citit și pe bilețelul din calendarul Advent și în dimineața zilei de 10 decembrie, am pornit spre atelier.

Eram în aceeași vibrație cu copiii mei

În mașină eram toate trei de o super efervescență. Cântam colinde, ne prosteam, ne făceam planuri de vacanță. La un moment dat nu am simțit că sunt cu doi copii în mașină, ci cu două prietene adulte cu care împărtășeam aceeași bucurie de viață. Sau poate mi-am lăsat eu copiii interiori să iasă la joacă. Nu mai contează. Eram în aceeași vibrație și asta este cel mai important.

În sală, platouri cu Moși Crăciuni, oameni de zăpadă și brăduți ne așteptau cuminți pe mese. Stelele, îngerașii, acadelele și toate formele festive de decupat în aluat stăteau în coșuri puse de-a lungul pe mijlocul mesei care ocupa aproape toată încăperea. Fetele mele, cele mai mici participante, și-au pus șorțurile și s-au apucat de treabă.

Ouă, unt, zahăr, miere, mirodenii câte un vârf de cuțit, toate cântărite de copii și amestecate sub chii lor mari și curioși. Totul mergea conform planului de învățare când… Chef Ștefan anunță că afară ninge. Iiiieeeeeiii, toți copii sar în sus și uită, pentru câteva minute, să îmblânzească aluatul de turtă dulce.

Scorțișoară, ghimbir și o bătaie cu făinăPrimii fulgi de nea ne fac să uităm dacă am pus sau nu ghimbir în coca noastră. Până să ne lămurim începe o bătaie cu făină. Cine credeți că a dat startul? Chef Ștefan. El însuși. Pe ninsoarea de afară se suprapunea ninsoarea cu făină din interior. Măriuca m-a albit pe păr și pe haine.

 

Era savuroasă bucuria ei sinceră, de parcă intrase în transă. Am ieșit puțin din cerc, m-am dat un pas în spate și am văzut tabloul unor copii care chiar trăiesc clipa. Apoi am intrat înapoi în cerc că era prea frumos la ei acolo. Și, în plus, nu se întâmpla dezastrul la mine în bucărărie 😊😊😊.

O glazură super dulce și câțiva pinguini

După ce am așezat coca la frigider să se întărească puțin, ne-am apucat de glazură. 6 albușuri la 1 kg de zahăr pudră. Mămicăăă, ce de zahăr! Mi-am adus instantaneu aminte de #SeptembrieFărăZahăr, dar am zis că vom pune pe turta dulce doar câteva puncte de decor cu glazura și că e totuși vorba despre Crăciun. Să fie cu bucurie.

Până să fie gata coloranții naturali și cei câțiva părinți prezenți să eliberăm și să curățăm masa de lucru, ce credeți că făceau copiii? Se înfășurau în folie de plastic, cu tot cu mâini și mergeau ca pinguinii prin sală. Pe cuvânt că mi-a trecut un gând firav să fac și eu asta 😊.

Glazură versus ciocolată

Fetele au modelat fascinate coca și au decupat-o sub formă de brăduț, om de zăpadă, stea, fulg de nea, îngeraș. După ce toate formele s-au odihnit la cuptor timp de 15 minute, le-am lăsat să se răcească și apoi am trecut să deorăm rumeniile cu glazură. Julie a fost generoasă, pe principiul să fie și să nu trebuiască. 

Am plecat acasă cu diplome de participare la atelier, cu două punguțe turtă dulce făcută de mâinile copiilo și cu multă voioșie. A fost atâta pace, armoie și joc în aer, atâta conectare și echilibru, încât fetele au zis că a fost cea mai frumoasă zi din ultimul timp și să nu vor să se termine niciodată. De abia au adormit seara 😊.

Acest atelier se mai ține și duminica viitoare. Vă invit să vedeți detalii aici, dacă sunteți interesați.

Să aveți un decembrie dulce!

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.