Atena construiește de 6 ani comunitatea LaPrimulBebe. O comunitate cu 52 000 membri activi, care a susținut 100 de evenimente cu peste 20.000 de părinți și a strâns peste 400.000 de euro pentru cauze umanitare. Dincole de cifre, întâlnirile LaPrimulBebe sunt despre umanitate. Eu fac parte din comunitate de la începutul acestui an. Simt că acolo nu mă judecă nimeni și că sunt luată exact așa cum sunt fără ca cineva să își dorească să fiu altfel. Am participat prima oară la un eveniment LaPrimulBebe în februarie. Am plecat cu lacrimi în ochi de bucurie, resemnare, nostalgie, neputință și cu determinare în suflet, cu certitudinea că se poate și că voi reuși chiar dacă e greu.
Încerc să-mi amintesc unde am întâlnit-o, prima oară pe Atena Boca. Nu pot să identific un moment concret. Pot doar să spun că mi se pare că mereu ne-am știut.
Cine este Atena Boca?
Atena Boca: Mamă, iubitor de călătorie și de munte, creator de mișcare, inspirație, autenticitate, căutător de sens.
Cum ai construit cea mai mare comunitate online de mame? Când ai început? Cum? Cu câți membri? Ce te-a determinat să faci asta și ce ți-a dat putere să continui timp de 6 ani.
Atena Boca: După nașterea fiului meu am trecut printr-o perioadă extrem de grea. De singurătate, necunoscut, lipsă de control și predictibilitate. Am simțit nevoia să fiu lângă alți oameni că mine, care să înțeleagă prin ce trec. Am făcut un grup de facebook în care am adăugat 10 amice însărcinate sau care născuseră de curând și de la care aveam încredere să primesc informații utile, într-un mod facil și în timp scurt. În mai puțin de o luna aveam 400 de membri în grup. Mamele își aduseseră prietenele. Prietenele adăugaseră la rândul lor alte prietene.
Motivația mea este internă, începe cu mine. Cu dorința mea de a evolua, de a mă înțelege, de a mă accepta mai mult că om și apoi în rol de mamă. Apoi dorința de a sprijini și alți oameni că mine.
Care au fost obstacolele în comunitate pentru tine? Ce provocări ai avut și cum ai găsit soluții?
Atena Boca: LaPrimulBebe a fost o continuă provocare, un trial and error permanent. Obstacolele eu le-am văzut că pe cele mai bune oportunități de învățare. La fiecare obstacol atitudinea a fost “ce am eu de învățat din asta?”.
Ce te-a invătat viața în comunitate?
Atena Boca: Că acceptarea duce la iubire. Că iubirea este acceptare. Că judecata e pierdere de energie și de iubire. Că fiecare om este o oglindă pentru ceilalți. Că toți oamenii sunt buni, au doar nevoie de un context în care să se manifeste astfel.
Din ce am experiementat eu cu comunitățile create de mine, am văzut că o comunitate are propria ei viată și uneori nu coincide cu ce ai proiectat tu asupra ei. Cum ți-ai exersat flexibilitatea în comunitate? Ce nu poate fi schimbat în comunitatea La Primul Bebe? Ce se poate modela?
Atena Boca: Sunt foarte puține lucruri care nu sunt flexibile în comunitate. Ce nu este flexibil este viziunea pe care o am pentru ea. Știu exact ce unde vreau să ajung peste 10 ani. Nu am gândire de short-term.
Cum ai stabilit regulile comunității? Au fost așa de la început sau le-ai adaptat în funcție de situațiile apărute?
Atena Boca: La început nu exista nicio regulă, însă nu a trecut mult timp și am înțeles că este nevoie că ele să existe. Le-am dezvoltat pe parcursul mai multor ani în funcție de misiunea noastră și unde ne doream să ajungem.
Câte persoane fac parte din core grupul comunitătii?
Atena Boca: Comunitatea are 52.000 de membri activi și 17 comunități locale separate. Avem LaPrimulBebe Brașov, Cluj, Timișoara, Sibiu, Constanța, Arad, Buzău, Galați etc. Un număr de membri și de comunități locale în continuă creștere.
Ce are viață în comunitatea La Primul Bebe?
Atena Boca: Umanitatea.
Un cuvânt care definește comunitatea LaPrimulBebe.
Evoluție.
Care este cel mai mare succes al comunității?
Atena Boca: Cei 52 000 membri activi și nu doar scriptici, cele 100 de evenimente cu peste 20.000 de părinți în sălile noastre, cei peste 400.000 Euro strânși în comunitățile noastre. Și dincolo de asta mediul empatic și respectuos în care zilnic oamenii se ajută între ei, fără să se cunoască. Iar acest ajutor trece de sfera online-ului.
Când ai început să te întâlnești cu membrii comunitătii în offline?
Atena Boca: Primul eveniment l-am organizat la 10 luni de la înființare, unde am întâlnit 80 de mame din comunitate.
Ce aduce offline-ul în plus față de online?
Atena Boca: Aduce conectare la alt nivel, prietenii, bucurie. Experții care vin să susțină evenimentele LaPrimulBebe ne mărturisesc mereu că nu regăsesc energia din sălile noastre nicăieri altundeva.
Ești singura româncă aleasă de Facebook să faci parte din programul Community Leadership 2018, din peste peste 6000 de aplicații din aproape toate tările lumii. Povestește-ne, te rog, cum ai ajuns aici și în ce constă bursă.
Atena Boca: Am aplicat la începutul anului în acest program și am trecut prin foarte multe etape de testare, pe perioadă multor luni. Sunt foarte fericită să fiu parte din primul lor program pentru comunități. Și foarte onorant să fiu considerată de ei, unul dintre cei mai buni lideri de comunități din lume. Bursa constă într-un an de training pe parte tehnică și leadership, networking și sesiuni de lucru alături de toți liderii aleși de ei din întreaga lume. În câteva zile plec la sediul Facebook, în San Francisco pentru prima întâlnire, dintr-un șir mai lung. M-am conectat deja cu echipa și cu ceilalți lideri și deja este o experiență absolut impresionantă care nu am îndoială că mă va ajuta enorm să îmi duc mult mai repede la capăt viziunea pentru LaPrimulBebe.
Ce îți propui să afli și apoi să faci după programul de un an? Care este visul tău cu această oportunitate?
Atena Boca: Visul meu este să duc ceea ce făceam la următorul nivel, să învăț de la oamenii care au construit cele mai mari comunități worldwide cum pot să aduc și mai mult valoare comunității mele.
Ce făceai înainte să pui bazele acestei comunităti. Ce din ceea ce făceai înainte te-a ajutat să construiești o comunitate de 52 000 de mame?
Atena Boca: Am lucrat în Colliers International unde făceam project management de proiecte rezidențiale. În continuare am o companie de administrare de proprietăți rezidențiale cu scop de închiriere.
Ce te determină să mergi mai departe?
Atena Boca: Dorința de a ceva în urma mea. Ce profund cu sens.
Text: Ana Nicolescu
Foto: Arhiva personală