Atinge istoria, expozitie pentru nevazatori

Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe are placerea de a anunta deschiderea unei noi expozitii temporare, incepand cu luna iunie a.c., realizata in colaborare cu Asociatia Art&Co si Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANV), finantata de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Prin expozitia Atinge Istoria MNCR isi propune sa promoveze patrimoniul cultural muzeal publicului nevazator, prin realizarea unui tur expozitional pentru 2 din expozitiile sale, Asezarea preistorica Pauleni Ciuc Dambul Cetatii si Prima Scoala Romaneasca din Sfantu Gheorghe, devenind de asemenea, a doua expozitie din tara, special adresata acestui grup tinta.


Atinge Istoria este un tur muzeal special adresat persoanelor nevazatoare dar si o alternativa pentru turul muzeal clasic, propunand folosirea simtului tactil drept mijloc de comunicare si cunoastere atat publicului nevazator, cat si publicului larg.

Prin intermediul acestui proiect ne adresam, in primul rand, persoanelor nevazatoare si slab vazatoare din judetele Covasna, Harghita si Brasov, pentru care vom asigura transportul la sediile muzeului.

Exponatele vor fi insotite de pliante in limbaj Braille, in limbile romana si maghiara, cat si de un ghidaj audio, de asemenea bilingv, care va fi inscriptionat pe CD-uri si va fi oferit vizitatorilor, in locul pliantului tiparit.

Expozitia va fi deschisa in perioada iunie – iulie 2012, fiind etalata la sediile noastre din Sf. Gheorghe, jud. Covasna: la sediul central, din str. Gábor Áron nr. 16, si la Prima Scoala Romaneasca, din str. Váradi József nr. 38. Aceasta cuprinde 4 machete tridimensionale, care prezinta cate o sala sau cel mai important element al uneia dintre salile muzeului. Pe langa machete, sunt etalate si piese tridimensionale, replici in marime naturala ale unor obiecte preistorice din ceramica, os, corn si piatra, cat si ale unor instrumente de scris si accesorii folosite de elevi in secolele XIX – XX: o tablita neagra, creta, calimara, toc cu penita.

Vizitarea expozitiei este gratuita.

Deschiderea a avut loc in data de 14 iunie.

Comunicat de presa

 

 

 

 

 

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.