„Avem o alimentație de nota 5, dar vrem să avem o sănătate de nota 10”, Andrei Roșu, maratonist

Mergeam cu tramvaiul 1 trăind ploaia subțire de sfârșit de noiembrie. Mă îndreptam către lansarea unei brutării, o întreprindere socială născută din nevoia de a oferi sprijin mamelor singure și femeilor cu mai mult de doi copii, dar și din dorința de a crea un produs natural, sănătos și autentic.

La Chef Parade, lumina blândă și galbenă contrasta călduț cu griul asfaltului ud. Am închis ochii și mi-am amintit de vacanțele din copilărie. Mirosul de pâine proaspătă, de plăcintă cu mere și de cozonaci cu fructe mă făcea curioasă. Voiam să aflu ce este cu această brutările care produce pâine și patiserie artizanală cu maia, fără drojdie industrială, din ingrediente naturale și coaptă pe vatră. Ei bine la MamaPan, mamele-brutărese pregatesc și coc în fiecare zi opt sortimente de pâine, cu făină albă, intermediară sau 100% integrală, cu făină de secară, cu semințe, cu usturoi sau ceapă, dar și plăcinte cu dovleac, cu mere, cu varză murată, fursecuri cu unt, sărățele și cozonac cu nucă și fructe. O parte din produse este oferită gratuit unor familii care se confruntă cu dificultăți materiale.

download (7)

„Multe dintre femeile care își cresc singure copiii sau care au trei sau mai mulți copii au situații dificile, găsesc cu mare greutate un loc de muncă sau un mediu de lucru permisiv și susținător în ceea ce privește nevoile lor legate de viața de familie. Am pornit în acest proiect în primul rând de la nevoia de a oferi sprijin în mod direct acestor femei. Apoi, am vrut să creăm un produs natural, viu și să dezvoltăm o afacere sustenabilă. Am construit, cu ajutorul femeilor aflate în situații de dificultate economică și socială, un produs sănătos, pe care îl putem oferi în mod responsabil comunității”, a spus Irina Sorescu, Președintă Executivă a CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Mamapan-65

Pâinea cu maia este recunoscută pentru proprietățile nutritive aduse de grâul integral; are indice glicemic redus și gust foarte bun. Prepararea durează mai mult decât în cazul unei pâini industriale, aproximativ 18 ore, din care cea mai mare durată este dedicată producerii prefermentului (maiaua) – 12 ore. Pe parcursul acestui proces îndelungat şi migălos de preparare, o parte din glutenul din aluat este înlăturat; prin urmare, pâinea cu maia poate fi bine digerată chiar şi de către persoanele cu sensibilitate la această proteină vegetală. Pâinea MamaPan se poate păstra şi consuma pentru un timp mai îndelungat decât cea obișnuită, fiind, de asemenea, foarte hrănitoare și sățioasă.

Mamapan-11

Produsele MamaPan pot fi comandate online, pe www.mamapan.ro, transportul fiind gratuit pentru o comanda minimă de 50 de lei sau pot fi cumpărate din magazinele partenere (Ki-Life, BăcăniaVeche, Legume de Țară, PrăvăliaMică, Moara cu pietre, Băcănia cu suflet Donia, Micii producători). Prețul unei pâini de 600 de grame este între 10 și 12 lei. De asemenea, brutăria MamaPan poate livra, pentru diferite tipuri de evenimente, produse de patiserie delicioase și foarte sănătoase.

download (3)

Tot prin intermediul brutăriei MamaPan puteți alege să donați pâine sau produse de patiserie unor familii, organizații sau centre care ar putea avea nevoie de ele.

Brutăria MamaPan este un proiect finanțat din fonduri europene, având un buget de aproximativ 185.000 Euro. În prezent, la brutarie sunt angajate 8 femei care își cresc singure copiii sau care au 3 copii minori în întreținere.

Mamapan-140

Îmi place mult acest proiect pentru că le susține pe mame, pentru că este făcut cu mult suflet și pentru că ține cont de reguli elementare de nutriție sănătoasă. Prezent la eveniment, Andrei Roșu m-a surprins cu o frază atât de adevărată: Avem o alimentație de nota 5 (e optimist la nota asta) și ne așteptăm să avem o sănătate de nota 10. Aș extrapola puțin și aș spune că avem un stil de viață de nota 2 și vrem să avem o sănătate de nota 10. Atât de adevărat și de tipic românesc.

Mamapan-99

Mulțumesc, Lavinia Pavel, de la White PR, pentru o dimineață frumoasă cu fursecuri blânde cu unt și nucă, cu oameni conștienți și interesați de sănătate și cu un proiect mărinimos.

download

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

5 comentarii

  1. Nu mi-a fost dat sa vad pana acum paine cu maia, desi am mai citit despre acest ingredient. Pur si simplu nu mi-am adus aminte pentru a putea cauta. Sunt tare curioasa de proprietatile ei si de gust(mai vizibil). Si pretul ei este pe masura, ce-i drept, dar e destul de grea, consistenta si doar pentru a o incerca, nu cred ca e mare risipa.

    1. Este o pâine minunată pentru sănătate. O recomand mai ales pentru sandvișurile copiilor. Cu ajutorul ei evităm să le punem la școală 6 felii de pâine. Două sunt mai mult decât suficiente, sățioase și sănătoase.

    1. Există variante sănătoase. Le voi detalia într-un articol. Mulțumesc că citești :). Te aștept, oricând, cu drag, aici pe blog.

  2. Asa este cu oamenii in general. Vor performante dar nu isi asuma nicio responsabilitate. Ar trebui sa nu mai fim asa de visatori si sa ne trezim la realitate!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.