Basme și Ograda, două jocuri de societate create de un tată și fiica lui

Chiar în prima zi din vacanța de iarnă, am mers la o lansare care adună multe dintre valorile pe care le susțin. Un start-up românesc a lansat două jocuri pentru copii care îmbunătățesc memoria și păstrează vii tradițiile și basmele noastre. Avem așadar antreprenoriat autohton, jocuri de jucat în familie și cu prietenii și abilități de îmbunătățit. Păi cum să țin doar pentru mine așa bunătate. Unde mai pui că jocurile sunt create de un tată împreună cu fiica lui.

Totul a început într-o zi superbă de joi, pe când noi ne distram împreună desenând dragoni. Timpul trecea așa frumos încât parcă vedeam cum aripile lor se desprind din picturile noastre și se rotesc în aer, pe când Tamara, fiica mea, râdea de cât de vii pot părea jucăriile când ești deschis și le vezi pentru ce sunt cu adevărat! Acest gând m-a făcut să realizez ce om norocos sunt căci mă pot juca, pot explora și pot învăța alături de Tamara. Apoi, din dorința de a transmite această experiență tuturor, am realizat împreună cu fiica mea jocurile de societate Basme și Ograda., Radu Arvu, fondator Arvur Games.

Folclor românesc și viața bunicilor de la țară

Arvur Games a pornit la drum după ce a convins comisia Start-Up Nation că jocurile lor de societate îmbunătățesc relaționarea și memoria copiilor, prin metodele sale de joc. Cele două jocuri se numesc Basme și Ograda și v-ați dat deja seama că sunt inspirate din folclorul românesc și din viața bunicilor de la țară. Noi am jucat Ograda și fetele au lăsat de-o parte telefoanele timp de două ore, preocupate să rețină cărțile întoarse și să ajungă pe steluță ca să ia cât mai multe cărți pe care le-au ținut minte. Câștigă cine adună cele mai multe cărți.

Câte observi când te joci cu copiii

Pe lângă faptul că și-au amintit de iezi, gâște, rațe, capre și de mai toate animalele din curtea vecinilor de  la munte, am observat că Măriuca deși pare mereu neatentă și face și altceva până îi vine rândul să dea cu zarul, are memorie bună și atenție distributivă. În schimb Julie oprește lumea în loc, se concentrează, reține cărțile în ordine și caută strategii cât mai avantajoase pentru ea să mute jetonul pe planșă.

Bunica îl alunga pe Spân cu împărați de toate culorile

Jocul Basme îi aduce pe copii mai aproape de poveștile românești cu Harap-Alb, Prâslea cel Voinic și Împăratul Roșu și mă bucur când oamenii găsesc modalități ca literatura română să se păstreze și să ajungă la copii prin joc în familie. Putem să pornim povești alternative care au la bază basmele sau putem să le povestim copiilor cum ne plăceau sau ne înspăimântau personajele din povești. Pentru mine Spânul era malefic, iar bunica  mea îl alunga cu împărați de toate culorile în serile de iarnă în timp ce bunicul mai punea un lemn pe foc.

Pentru cine sunt jocurile?

Ce întrebare mai e și asta? Jocurile sunt pentru toți copiii și pentru toți părinții care vor să se joace împreună. Treaba cu memoria, strategia, folclorul vin după condiția esențială să ne dorim să ne așezăm cu toții pe covor și să ne bucurăm împreună. Ograda este pentru copiii cu vârsta peste 3 ani, iar Basme pentru cei mai mari de 6 ani și le găsiți în librăriile Diverta.

Text: Ana Nicolescu

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.