Când hotărâți voi că este momentul de înțărcare, vă rog mult să nu vă simțiți mame mai puțin bune (P)

Duminică Julie a împlinit 5 ani. Am alăptat-o până la 3 ani, dar dacă ar fi după ea, și acum ar vrea să o alăptez. În continuare se liniștește cel mai bine seara când se cuibărește la sân. E locul în care se simte conectată cu mine, locul cald, atât de familiar ei, atât de dorit de ea. Ce binecuvântare pentru mame să poată alăpta, să fie încurajate și susținute să facă asta, să își dorească să alăpteze și să creeze această legătură primordială cu copilul. Julie a acceptat de foarte puține ori biberon în bebelușia ei.

Au fost momente în care eu am avut întâlniri sau evenimente și i-am lăsat bonei rezerve cu laptele meu să i le dea. Trebuia să fie hămesită ca să accepte biberon. Prefera să mă aștepte pe mine să o alăptez.

Uneori, copiii fac alegeri mai simple

Cu Măriuca în schimb, a fost cu totul altă poveste. Ca mamă la primul copil, am știut/putut să o alăptez până la 10 luni. Mereu a preferat suzetele și biberoanele în locul sânului. Îi cumpărasem cele mai frumoase și așa-zis performante suzete, dar preferata ei a fost una super simplă pe care am primit-o cadou la un târg: o suzetă NUK, în culorile tricolorului românesc. Părea din cel mai simplu și tradițional cauciuc. La biberoane prefera tetinele moi, cu găuri generoase, prin care fluxul de lapte să curgă ușor, fără ca ea să depună mult efort. Pe atunci, tetinele aveau o singură gaură. Acum NUK comercializează tetine cu mai multe găuri, de diferite dimensiuni pentru a copia cât mai fidel cele 3-4 canale prin care laptele matern iese din sânul mamei. Da, sânii nu au un singur canal prin care laptele este supt sau muls.

Biberonul este un auxiliar, nu un substitut

Sigur că experiența alăptării nu se compară cu niciun biberon oricât de performant a fi. Însă atunci când mă frustram că nu știu cum să o alăptez pe Măriuca pentru mine a fost esențial să nu mai văd bibeonul ca un substitut care vrea să îmi fure conectarea cu copilul meu și nu încearcă să-mi scurteze alăptarea. Când am înțeles că biberonul este un auxiliar în drumul nostru de proaspeți părinți, i-am dat locul lui. Când simțeam că Măriuca nu a supt complet, puneam pompa și mulgeam direct în biberon ce rămăsese. Apoi fie păstram laptele la frigider pentru mai târziu, fie îl puneam în recipiente speciale la congelator. Pompele de sân NUK permit conectarea cu biberoanele Nature Sense.

Funcții utile ale biberoanelor în călătoriile lungi

Cât despre tetine, gama Nature Sense are tetine de silicon de diferite dimensiuni: mărimea 1 (0-6 luni) și marimea 2 (6-18 luni). Aceste tetine un anumit număr de găuri pentru diferite tipuri de lichide: S are 3 găuri pentru lichide subțiri, M – 6 găuri pentru formulele de lapte și L – 9 găuri pentru semilichide. Nouă ne-au folosit tetinele care au făcut trecerea de la lichide la semilichide, în special atunci când mergram în călătorii lungi cu mașina și fetele puteau să se servească singure atunci când li se făcea foame. O funcție utilă în călătorii a fost și sistemul antivărsare pe care l-au avut biberoanele și cănile alese pentru copii.

Evoluția tetinelor în 38 de ani 

Mama îmi povestea cum atunci când eram eu mică, puneau laptele într-o sticlă peste care trăgeau tetina. Nu se găseau biberoane la orice colț de stradă, iar când plecai la mare și uitai biberonul orice sticlă de apă minerală îl substituia. Tetinele nu erau gata găurite. Părinții sau bunicii le tăiau cu foarfeca apreciind, cum știau, o dimensiune cât de cât ok. Pare destul de periculoasă treaba, nu? Probabil că mulți bebeluși s-au înecat cu laptele care venea prin tetina mult prea generos găurită. Acum tetinele au formă ortodontică, sunt din latex sau silicon moale, au zonă stiații flex. În plus, producătorii spun că sunt anti-colici, adică nu permit ingurcitarea unei cantități mari de aer care să dea, ulterior, disconfort abdominal bebelușului.

Știați că tetinele ortodontice NUK au 60 de ani?

Copiii pot avea preferințele lor oricât ar fi de mici

Dacă sunteți mame în căutarea unui biberon pentru bebelușul vostru, propunerea mea este NUK Nature Sense. Apoi încercați și vedeți cum se adaptează copilul și dacă îi plac forma, textura, duritatea, flexibilitatea tetinelor. Copiii pot avea preferințele lor oricât ar fi de mici. Și încă ceva, alăptați cât de mult puteți și sunteți dispuse să o faceți. Iar când hotărâți voi că este momentul de înțărcare, vă rog mult să nu vă simțiți mame mai puțin bune. Important este să fiți sănătoase și fericite, împăcate cu propriile decizii pe care le luați pentru că sunteți aliniate la propriul vostru sistem decizional, nu la ce spune societatea despre ce înseamnă să fii o mamă bună. Să aveți un drum cu pace, cu împăcare și să nu uitați că sunteți cele mai bune mame pentru copiii voștri.

Iar atunci când vă simțiți copleșite (ceea ce este normal, been there, done that), sunt aici să vă ascult, să vă ofer umărul meu și inima mea. Nu sunteți singure. Suntem împreună.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Nuk

S-ar putea să-ți placă și

13 comentarii

 1. Ai mare dreptate si mi-a placut tare mult articolul. Si eu cand am renuntat la alaptat, desi a fost un lucru firesc in evolutia Sofiei, practic a renuntat ea, m-am simtit tare vinovata. Mi-a placut mult ideea ca biberoanele sunt un auxiliar, nu un substitut, nu ma gandisem la lucruri asa pana acum.

  1. Cred că senntimentele de vinovăție le tot avem pe parcursul vieții de mamă și e important să fim mai îngăduitoare cu noi însăne, dar și cu alte mame care aleg alte variante din alte motive.

 2. Nici a mea nu accepta suzete de niciun fel și mi-a fost foarte greu până s-a instalat lactația dar și după. Am înțărcat-o cu tam-tam la 2 ani și 3 luni. Cred că e ingenioasă ideea ca tetinele să aibă mai multe găurele

 3. Eu sunt mama a 2 copii si apreciez nespus tot ce e de la NUK, ba chiar am cautat prin magazine si am cumparat numai produsele NUK pentru calitatea lor, am simtit ca asa trebuie pentru copiii mei, sa nu fac rabat. Si tetinele sunt super calitative, sunt pe marimi, se gasesc si separat ca mi s-a intamplat sa raman cu biberoanele din sticla si să cumpar tetine noi. Eu nu am alaptat propriu zis din anumite motive, eu doar mi-am hranit copilul (al doilea ca la primul a fost ok atasarea) cu laptele meu extras cu o pompa dubla si nu ma simt vinovata pentru ca stiu ca am facut tot ce tinea de mine, ma simt norocoasa ca am putut atat cat am avut lapte 🙂

 4. Eu am trecut-o la biberon foarte repede pentru ca a trebuit sa iau antibiotic. Dar m-a ajutat pompa in periada aia, ce-i drept, ca sa nu scada volumul. Iar fetita mea a fost o mare devoratoare de suzete. Saptamanal cumparam vreo 2. Cand ne pregateam sa ne mutam am gasit dupa pat vreo 5 :)))

  1. Haha, și la ce vârstă a renunțat la ele? Eu credeam că Măriuca nu o să renunțe niciodată la suzetă și Julie la “țâțu”.

 5. Al meu nu a vrut nicio forma de suzeta. Am încercat de toate. A avut o scurta perioada, pe la 4-6 luni, cand reușea sa o tina mai mult și țin minte ca tot una de la NUK era, dar nu a devenit un obicei… s-a întors la ce îi plăcea mai mult pe post de suzeta. :))))

  1. Mie, la un moment dat, mi se părea mai ok să aibă suzetă decât să sugă degetul pentru că mi se părea că suzeta poate fi mai ușor de înlocuit :). Ar fi trebuit să îmi dau seama că fiecare copil are ritmul lui și să am încredere că totul va fi bine.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.