Relația mea de dragoste cu cărțile a început timid din respect pentru ele și pentru lumile care îmi spusese tata că mă așteptau. Aveam acasă o carte mare, cartonată, Alice din Țara Minunilor. Prima literă de pe pagină era și mai mare decât celelalte și ornată frumos cu flori și ierburi grafice. Pentru că nu credeam că pot să citesc toată pagina de sus până jos, deși voiam, mai întâi mângâiam fila. O simțeam aspră sub palma mea de școlar, apoi îi zâmbeam și începeam să vorbesc cu ea. Îmi imaginam despre ce ar putea să fie aventura după desenul din pătratul din dreapta. Îmi aduc aminte că nu înțelegeam prea multe din poveste că eram prinsă cu înșiruirea literelor în cuvinte, să le recunosc pe fiecare și să capete sens individual.
Când am mai prins ceva încredere în mine, m-am urcat pe birou ca să ajung pe raftul cel mai de sus, să apuc o carte de oameni mari, normală ca dimensiune și necartonată. Am luat, fără să citesc pe cotor, un roman. I-am răsfoit paginile ca pe un evantai și am simțit că am de urcat un munte. Ca să mai lungesc puțin urcarea, mi-am afundat nasul în paginile albe. Așa am învățat, de mică, să mângâi și să miros cărțile și să intuiesc ceva despre noua poveste în care mă arunc, fără să citesc, ci doar observând detalii grafice, semne, simboluri. Obiceiul ăsta mă însoțește și acum.
Cărțile m-au transformat într-un detectiv al călătoriei sufletului
Apoi am prins încredere în mine și am văzut cărțile ca pe niște parteneri de aventură, mai ales în vacanțe. Întâi mi-au plăcut Poveștile Nemuritoare, apoi Legendele Olimpului, Jules Verne, apoi mi-am mutat atenția spre dragoste. O, ce tărâm frumos. Câte emoții, câte lecții, câte vieți! Sigur că citeam și ce primeam obligatoriu de la școală, dar nu cu același elan. Nu că nu-mi plăceau poveștile, dar ele stăteau mereu sub semnul obligativității și asta nu era confortabil, mai ales în vacanțe. Nu eram rapidă la citit, preferam să savurez, să mă visez în pielea personajului, să-mi notez câte o frază care-mi plăcea. Printr-a VI-a l-am descoperit la tata în bibliotecă pe Mircea Eliade. Și pot să spun că etapele mele de cititor se împart în perioada dinainte de Eliade și cea de după. Am descoperit spiritualitatea, șamanismul, am devenit curioasă de viața după moarte și m-am transformat într-un detectiv al călătoriei sufletului.
Black Friday cărți. Făceam interviuri cu personajele din cărți
În liceu am devorat Eminescu și Marin Preda, cu multe analize la cercurile de literatură, care îmi aduceau adevăruri pe care eu nu puteam nici măcar să le intuiesc. O călătorie semnificativă în povestea mea de dragoste cu cărțile este perioada când mă pregăteam să dau la Jurnalism și făceam interviuri cu personajele din cărți. Am descoperit o nouă lume, noi roluri și am intrat și mai adânc în profunzimea poveștilor. Stăteam pur și simplu în mijlocul acțiunii ca un reporter venit din viitor. La facultate am citit manuale de jurnalism, cărți despre manipulare și persuasiune, am descoperit albumele cu lucrările unor fotografi, dar și pe cele de design interior. De atunci mi-a rămas un ac în inimă, că ce-ar fi dacă aș lua niște cursuri de design. Încă e acolo acul.
Black Friday cărți. Cea mai mare transformare în relația mea cu cărțile a venit tiptil odată cu fetele mele
Am început să citesc cărți de psihologie, de parenting, cărți despre relații, recomandate de psihologi, trainer-i sau chiar de autorii lor care veneau să susțină conferințe la noi în țară. Inițial cărțile erau în limba engleză, împrumutate, ori pdf-uri. Un alt munte pe care mă vedeam nevoită să-l urc pentru că mereu m-am suspectat că nu stau bine cu engleza, deși acreditările pe care le am ar contrazice percepția mea. Încet-încet, mi-am dat seama că nu e chiar așa de greu și m-am prins în jocul cărților pe diferite specializări, în special parenting. Și pentru că eu citeam în engleză, le-am luat și fetelor cărți în engleză, așa au învățat culori, litere, cuvinte simple prin conectare și joc.
Black Friday cărți de business, marketing și branding în engleză
În paralel, am început să scriu pe blog, să construiesc comunitatea de bloggeri părinți și să pun bazele propriei mele agenții. M-am avântat cu mult curaj să aprofundez în engleză noțiuni de blogging, community management, coaching, business skills, branding, strategii de social media, profitabilitate, marketing, content writing. M-am dus la conferințe în limba engleză, unde am cunoscut librării online care aduc cărți în limba engleză mai ales pentru cei care nu au răbdare să aștepte până când sunt traduse. Așa ca mine. Ce citeam în cărți puneam în practică și treceam prin filtrul propriu, apoi îmi formam propriile concepte despre ce înseamnă să aduni oamenii în comunități, să le dai un scop comun și o voce. Am adaptat brandingul la nevoile companiilor din România și le recomand clienților să țină cont de contextul social și istoric al țării noastre înainte să se frustreze că nu pot să implementeze cu succes teoriile descrise de străini.
Cărțile de parenting m-au ajutat în călătoria mea către mine
Cel mai mult de adaptat mi se pare că este în parenting pentru că avem mult de lucrat cu noi înșine, ca adulți și că nu înțelegem că nu trebuie să corectăm copilul. Cărțile de parenting m-au ajutat în călătoria mea către mine și în dezvoltarea lumii mele interioare. Aici simt că am făcut schimbul de la cărțile care erau orientate către exterior, către business, clienți și bloggeri, către mine, către sufletul meu care avea nevoie să fie văzut, validat și apreciat. Și cumva m-am întors în clasa a VI-a când citeam la Eliade lucruri pe care mintea mea nu putea să le cuprindă, dar sufletul meu le înțelegea. Asta îmi oferea o senzație de familiaritate, o stare de expandare fără să știu atunci de ce.
Am început să scriu la propriile mele cărți de ficțiune
După ce am început să-mi întorc privirea către interiorul meu, m-am raportat altfel la oameni și la întâmplări, am adus jurnalul de recunoștință în diminețile mele, parenting-ul spiritual, am adus meditația, statul în emoțiile grele până când văd ce mesaj îmi aduc, mi-am activat simțurile, intuiția, am înțeles ce înseamnă hrană pentru suflet și corp, mă încarc întâi pe mine și mă uit la copiii mei cu intenția să-i văd exact așa cum sunt ei, nu cum mi-am proiectat eu că ar fi copiii ideali, înainte să fiu mamă. Una din cele mai importante descoperiri în relația mea cu cărțile este că sunt inspirată să fiu și de cealaltă parte a baricadei. Am început să scriu la propriile mele cărți de ficțiune. Rutina, creația, accesarea stării de scris, inspirația, motivația, toate mă fac să respect și mai mult cărțile și autorii lor.
Cărțile sunt partenerii cu care îmi petrec diminețile și serile
N-am privit niciodată cărțile ca pe niște obiecte, ci ca pe niște parteneri cu care îmi petrec diminețile și serile. Citesc mai multe cărți deodată, câte una din fiecare domeniu, beletristică, dezvoltare personală și leadership. Noptiera mea e doldora 😊.
Cărți prin care copiii mei să descopere lumile de care au nevoie
Măriuca și Julie îmi respectă timpul de citit pentru că le-am transmis că este un timp sacru și că vor beneficia și ele de el dacă își doresc. Cu ele citesc clar cărți pentru copii, dar și acolo alegem tot așa, fie povești, fie aventuri cu eroi, fie călătorii spirituale, fie cărți cu experimente și planete sau iluzii optice sau unele care ne uimesc pur și simplu. Îmi doresc să le transmit și lor iubirea pentru cărți, fără să pun presiune, dar știu că pasiunea asta vine din interior, cu aventură și curiozitate. Le las în ritmul lor să descopere și ele lumile de care au nevoie.
De Black Friday cumpărați o carte care să vă crească
Și dacă tot vine Black Friday și vă gândiți să alocați o anumită sumă de bani, nu cumpărați compulsiv. Stabiliți un buget și o intenție care să vă crească, nu care să vă umple golurile. Recomandarea mea vine la pachet cu cărțile, așa că o să vă invit să vedeți ce reduceri sunt la cartea străină. Vă lansez provocarea să citiți cât mai mult în altă limbă ca să ieșiți din zona de confort și să citiți și ceva din afara sferei voastre de interes. E o metodă prin care devenim mai flexibili și ajutăm creierul să stabilească sinapse noi. Dacă nu știți unde și ce să comandați, puteți să aruncați aici o privire pentru beletristică, aici pentru copii și adolescenți și aici pentru dezvoltare personală. Găsiți și business, și spiritualitate, și home&deco, medicină, biografii, științe, tehnologie, you name it. Iar dacă nu găsiți cartea pe care o căutați, fetele de la Book Express vă aduc orice carte din lume pentru profesia și pasiunile voastre.
De Black Friday cărți online la reducere
Ce aleg eu anul acesta de Black Friday? În primul rând fur puțin startul, nu aștept până pe 29 pentru că la Books-Express.ro reducerile între 20% și 80% sunt în weekend-ul 15 – 17 noiembrie. Pun pe listă: The Power of Habit, The Power of Small, Deep Work, iar pentru fete, Calm – Mindfulness for Kids, First Words in Spanish și Illuminature.
Abia aștept să-mi spuneți ce ați ales și m-aș bucura să împărtășiți cu mine ce înseamnă pentru voi cărțile.
Text: Ana Nicolescu
Foto: Ioana Dodan și Book-Express
2 comentarii
Wow! Ce de titluri! Ce de autori! Pe unii i-am rumegat, Dispenza si Gabor Mate. Le-am citit toate cartile. Pe altii abia am inceput, ca au ajuns abia acum in interesul meu. Acum devorez Cloe Madanes, Inner Engineering by Sadhguru, Gary Zukav, Braden si Lipton, Robbins. Mindset-Carol Dweck e un MUST, mai ales pt noi ramanii. The Power of Habbit vine cu explicatii urile, Dean Graziozzi e un rezumat de carti de dezvoltare personalitate, presarata cu un pic de spiritualitate si sub clara influenta a lui Tony Rabbins. Jordan Peterson e un alt MUST pentru cei pasionati de influenta religiei asupra subconstientului colectiv. Ca sumar, the take away is: meditate si cerul e limita. Great work Ana and see out there! LOVE ♡♡♡♡ PS. Era sa uite de Brene Brown and also “What the bleep do we know”, un material wow, am vazut documentarul, in care sunt intervievati oameni de stiinta de la antropologi, la biologi, neuro-scientists and more. Asta ne mai lipsea :))).
Mulțumesc, Irina, mi le-am notat. Abia aștept să le citesc și să vorbim despre ele. Te îmbrățișez cu drag!