Ioana Ginghină organizează festivalul internațional Brave Kids în România. Se caută familii gazdă pentru copii

Actrița Ioana Ginghină va organiza împreună cu MiniArtShow, festivalul Brave Kids în România, la finalul lunii august. Brave Kids este un proiect în care se întâlnesc grupuri de copii și tineri talentați de la organizații și fundații din întreaga lume. În general copiii provin din medii defavorizate (minorități, orfani, refugiați, copii ai străzii) și fac din activitățile artistice un mod de a-și depăși situația dificilă pe care o trăiesc. Pentru acest proiect, Ioana caută familii care să găzduiască copiii și liderii care vin din alte țări. 

Ce înseamnă propiectul Brave Kids și care este legătura ta cu el?

Ioana Ginghină: Brave Kids este un proiect prin care copii din culturi diferite, se întâlnesc şi interactionează unii cu alţii, în cadrul unor workshopuri artistice. În 2016 am participat cu o echipă de 6 copii, care urmau cursuri de actorie în cadrul şcolii MiniArtShow la Brave Kids, în Polonia şi după experienţa de acolo, mi-am dorit să aduc acest proiect şi în Romania.

Cum au fost selectați copiii, ce experiențe au avut, ce au învățat și cu ce s-au întors acasă?

Ioana Ginghină: Copiii erau cursanţii mei, de la Şcoala de actorie MiniArtShow by Ioana Ginghină, cursuri pe care, la vremea aceea le ţineam cu copiii de la Fundaţia Principesa Margareta a României. Am ales 5 copii, care şi-au arătat interesul faţă de acest proiect. Ruxandra, fetiţa mea, a făcut şi ea parte din grup, pentru că, sincer, nu aş fi putut pleca, o lună de zile fără ea.

Experienţele au fost extraordinare. În primul rând că aceşti copii veneau din zone defavorizate şi majoritatea nu călătoriseră în afara ţării. Apoi întâlnirea lor cu familiile gazdă, la care au locuit 2 săptămâni şi cu care s-au înţeles atât de bine.

Dar experienţa cea mai emoţionantă a fost spectacolul din finalul proiectului, spectacol la care au lucrat o lună de zile şi care s-a bucurat de mare succes. N-am vazut atâtea emoţii în viaţa mea, câte am văzut la aceşti copii, după spectacol. Au fost cel puţin două ore de lacrimi şi îmbrăţişări, între ei, familii, traineri şi organizatori.

Cum a fost pentru tine experiența? La nivel profesional, personal, emoțional, energetic, tot?

Ioana Ginghină: Pentru mine a fost  atât de emoţionant să fiu liderul lor, în această călătorie. M-am emoţionat o dată cu ei, am râs şi plâns împreună, am fost părintele lor, atunci când aveau diferite probleme, a fost o experienţă pe care nu o voi uita niciodată.

M-a schimbat mult acest proiect, am învăţat ce este important în viaţă şi cât de necesar este să-ţi iubeşti aproapele. Am învăţat şi profesional foarte multe lucruri, de la liderii din celălalte ţări, aşa că orele mele de actorie, conţin acum exerciţii din toata lumea.

Anul acesta vei coordona proiectul pilot Brave Kids Romania. Cum ai luat această decizie?

Ioana Ginghină: Decizia am luat-o înca de când eram acolo. Am vorbit cu organizatorii de la ‘Song of the Goat’ Theatre Association şi le-am spus că aş vrea să încerc să organizez Brave Kids şi în România. Proiectul Brave Kids este mult mai mare şi se desfăşoară în acelaşi timp în mai multe ţări.

Iată că anul acesta va fi şi în România şi sper să fie doar începutul.

Când se va desfășura proiectul? De unde vin copiii, ce vârste au, unde vor sta?

Ioana Ginghină: Proiectul este destul de amplu, are mai multe etape. De exemplu, una foarte importantă se va petrece la sfârşitul lui martie, când 3 grupuri artistice de copii din Bucureşti, vor asista la workshopuri cu doi lideri din Polonia şi unul din Romania. Este un antrenament pentru noi şi liderul nostru de la MiniArtShow.

Apoi partea cea mai importantă va fi în perioada 16-26 august, când trei grupuri artistice de copii din trei ţări diferite, vor veni în România şi împreună cu un grup artistic de la noi vor lucra un spectacol intercultural, pe care îl vom juca pentru publicul larg, cu intrarea liberă.

Copiii care vor veni, pot avea între 8-16 ani şi vor locui la familii gazdă.

Ce nevoi sunt în acest proiect?

Ioana Ginghină: În primul rând avem nevoie de aceste familii care să găzduiască copiii, pentru că este unul dintre obiectivele cheie ale proiectului. Copiii care vin să fie integraţi de familii în societatea şi cultura noastră. Apoi mai avem nevoie de parteneri care ne pot ajuta cu diverse materiale necesare desfăşurării proiectului. Ne dorim ca aceşti copii să aibă parte de cât mai multe experienţe frumoase.

Cine poate să aplice pentru a fi familie gazdă? 

Ioana Ginghină: Orice familie care are cel puţin un copil, poate fi familie gazdă. Exista şi posibilitatea ca o familie cu sau fără copii să găzduiască liderii din cele 3 ţări.

Cum selectezi familiile gazdă? Cum te asiguri că familia e safe și ca nu există cazuri de violență?

Ioana Ginghină: Vom avea întâlniri, cu fiecare familie în parte, vom merge să vedem unde vor fi cazaţi copiii, în ce condiţii şi apoi vor mai fi întâlniri cu toate familiile pentru ca să ne cunoaştem cât mai bine. Ideea e că pe parcursul proiectului să devenim o mare familie Brave Kids şi să petrecem cât mai mult timp împreună.

Ca o măsură de siguranţă, mai este şi faptul, că o familie trebuie să găzduiască câte 2 copii, tocmai pentru ca cei mici să aibă un ajutor, un aliat, în caz de sunt probleme. Bineînțeles că vor fi cel puţin două familii back-up, în caz că există probleme de adaptare.

În ce limbă vorbesc copiii și care va fi programul? Ce vor face membrii familiilor gazdă pentru acest proiect?

Ioana Ginghină: Copiii vorbesc în engleză, însă exista posibilitatea ca unii copii să nu ştie această limbă. Ruxi, fetiţa mea, de exemplu, nu ştia engleză când a fost în Polonia şi nu era singura în această situaţie. Pentru copii, asta nu este o problemă. Ei comunică chiar dacă nu vorbesc aceeaşi limbă. Nici pentru adulţi nu trebuie să fie probleme. Acum cu Google translator se poate comunica fără probleme.

Copiii din grupurile artistice ca şi copiii familiilor gazdă au zilnic, de luni până vineri workshopuri de la 9:00-17:00, doar că vor fi separaţi.

Copiii familiilor gazdă vor fi antrenaţi de liderii din celălalte ţări.

Copiii din grupurile artistice vor fi antrenaţi de traineri polonezi cu experienţă în domeniu şi un trainer MiniArtShow.

Cum se finalizează proiectul?

Ioana Ginghină: Proiectul se finalizează cu un spectacol care va avea două părţi. O parte va fi interpretată de copiii din grupurile artistice şi o parte va fi momentul interpretat de copiii familiilor gazdă. Ne dorim ca acest spectacol să fie în aer liber, într-un loc public, pentru ca cei mici să aibă parte de cât mai mulţi spectatori.

Text : Ana Nicolescu

Foto : MiniArtShow

S-ar putea să-ți placă și

4 comentarii

  1. Excelent! Am participat la Brave Kids Przemysl, Polonia in 2017, cu un grup de mici artisti care este invitat anul acesta la BK Tbilisi. Lla sfarsitul acestei luni avem o discutie la Bucuresti cu producatorul polonez pentru o extensie la Braila. Ce mica-i lumea. Sper sa ne vedem la un moment dat.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.