Ca să construiești o comunitate trebuie să iubești oamenii. Digital Parents Talks, ediția 21

Acum trei săptămâni am fost invitată ca speaker, la Oradea, la conferința NextGen – educating the next generation kid. Pe lângă bucuria de a împărtăși darurile mele cu cei din sală, după conferință am rămas în contact cu două persoane interesate să construiască și să ghideze comunități de oameni din Oradea, să se pună în serviciul lor pentru scopuri care pe mine m-au făcut să zic uite, mă, că încă există umanitate și iubire pentru țara asta. O să vă povestesc despre ei și despre comunitățile lor pe măsură ce avansez cu ei pe community coaching și lucrurile încep să se miște.

Se pare că luna mai a fost una despre comunități pentru că la ultima ediție Digital Parents Talks am avut patru invitate. Atena Boca (La primul bebe), Mira Loghin (Lumea lui MOMO), Roxana Domnica (MORE Networking) și Adelina Oane (Zen Mommy Village community powered by The Village – Your Family Hub) ne-au povestit despre comunitatățile lor, despre cum fac lucrurile să meargă, ce obstacole și ce bucurii au cu comunitatea, la ce le-a ajutat să aibă o comunitate și ce speră să facă pe viitor cu oamenii pe care i-au strâns laolaltă.

Am ales femei puternice care țin în mână comunități de mame, de antreprenori și de părinți. Ele fac campanii sociale și umanitare, strâng fonduri, fac networking, educație și pun lucrurile în mișcare pentru că au înțeles #PutereaLuiÎmpreună.

 

Grupurile au o dinamică imprevizibilă și incontrolabilă

Am mai povestit despre viziunea și experiența mea cu comunitățile. Din 2012 am închegat comunitatea de bloggeri părinți și, de-a lungul timpului, am adunat fie comunități geografice pentru clienții din agenție, fie am fost consilier pe partea de community strategy sau community management pentru comunități mari, mici, locale, nișate, la început de drum sau aflate într-un impas. Un lucru este cert. Ca să pornești o comunitate trebuie să iubești oamenii. Asta e esențial. Apoi trebuie să înțelegi că în comunități nimeni nu deține puterea și că oamenii stau în ele atâta timp cât are sens pentru ei. Ca formator al unei comunități este necesar să fii flexibil pentru că grupurile au o dinamică imprevizibilă și incontrolabilă.

Cum și de ce să construim o comunitate?

Am încheiat cei doi ani cu workshop-uri lunare de bloging pentru bloggerii părinți, cu aceeași temă cu care am început: cum și de ce să ne construim o comunitate. Vă las câteva idei cu care am rezonat.

 

Adelina Oane, fondatoare Zen Mommy Village, Co-fondatoare, #TheVillageHub#IarmarocEdu și #IarmarocZen, pledează pentru reguli stricte în comunitate. De la ea am rămas cu ideea de a construi subgrupuri pe zone de interese. Adelina este foarte pricepută la community management și am multe de învățat de la ea.

Pe Atena Boca o știți ca fondatoare a comunității #LaPrimulBebe, dar ea este mai mult decât atât. Este un giver, o inspirație și are o putere magică prin care mobilizează mamele în campanii umanitare. Are ca scop că îmbunătățească viețile a 1 milion de copii până în 2027. Am rămas fascinată de cum și-a spus povestea comunității și am dat din cap aprobator când a spus că evenimentele gratuite pentru bloggeri nu sunt gratuite și pentru organizatori. Atena îi îndeamnă pe bloggeri să scrie cu emoție pentru că oamenii nu citesc texte, oamenii citesc oameni. Investiți în voi și scrieți cu sufletul.

Roxana Domnica, fondatoarea comunității de antreprenori, M.O.R.E Networking, spune că a simțit că are o comunitate când succesul individual nu a mai fost mai presus decât succesul colectiv. Ea îi învață pe membrii comunității să se cunoască prin întrebări și la evenimentele pe care le organizează face, pe lângă workshop-uri, și speed dating cu membrii comunității. Roxana cere săptămânal feedback în comunitatea ei pentru că a înțeles că nu este despre ea, ci despre adaptabilitate la nevoile oamenilor.

 

Mira Loghin, fondatoarea Lumea lui MOMO, i-a adunat pe părinții conștienți alături de ea la ceai, plăcinte și povești, în taberele pe care le organizează și în care ei vin ani la rând până ce copiii le cresc. Spune că nu a avut o strategie pentru că nu a crezut în comunicare, ci în prezență pentru că oamenii sunt cel mai puternic canal de comunicare. Comunitatea m-a învățat să scap de barierele mentale și să fiu eu însămi și m-a învățat despre iubire, e un semtiment prezent în mine care, odată conștientizat, ajunge și la ceilalți.

 

 

Cine ne-a susținut la Digital Parents Talks 21

Sponsorul principal al ultimilor trei ediții a fost Cartier Hub, un spațiu pentru antreprenori și pentru comunitatea din Drumul Taberei. Timp de doi ani am construit comunitatea oamenilor cu simț civic pentru acest proiect, așa că lucrurile s-au legat simbiotic. Dacă sunteți din zonă sau aveți drum, intrați să aruncați o privire și să vedeți ce activități minunate fac oamenii de aici.

 

Pentru că de-a lungul timpului am susținut prin diferite campanii antreprenoriatul românesc, acum roata s-a întors și un brand pur românesc a fost unul dintre sponsorii acestei ediții. Am apreciat că însăși fondatoarea Artesana, Alina Donici, a venit să împărtășească povestea iaurturilor și brânzeturilor și a fost sinceră cu privire la strategia de marketing. Preferă să meargă în comunități decât să investească sume nejustificat de mari în reclame și poleială. Așadar, o bilă albă pentru curajul de a se aventura să creeze un brand sănătos. Încă una că susține comunitățile. Și a treia pentru smart marketing.

 

La pauză ne-am îmbuibat cu bunătăți de la Chiftelărie. Nu știam că am așa ceva în cartierul Drumul Taberei și nu credeam că există atâtea feluri de chiftele ca și compoziție, dimensiune, culoare, combinații. Cât despre fasolea bătută, de vis.

 

Mulțumim celor care ne-au fost alături în cei doi ani și jumătate de cursuri Digital Parents Talks și felicitări celor care au pus în practică ce au învățat aici. Digital Parents Talks este un concept Parenting PR pentru comunitatea de bloggeri părinți.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Mihai Răitaru

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.