Casnicia este despre vindecare reciproca

Incercand sa vizualizez cum ar arata dialogul IMAGO intre mine si Bogdan, in care unul exprima o rana si o apreciere fara a critica, iar celalalt asculta, oglindeste, valideaza, sumarizeaza si ofera empatie, fara a spune ce simte el, m-am surprins zambind ironic. Apoi mi-am amintit ca am semnat pactul cu Zero Negativitate si mi-am zis ca merita totusi sa incerc.

In acest timp, Harville Hendrix si Helen LaKelly Hunt povesteau, in sala Titulescu de la Romexpo, in fata a 400 de oameni despre parteneriatul constient. Ei spuneau ca ideea ce cuplu a evoluat de-a lungul timpului. La inceput, oamenii traiau impreuna in pesterisi nu aveau nume de familie si acte care sa le certifice uniunea. Acestea erau protofamiliile. De aici au aparut societatile agrare. In perioada medievala, parintii stabileau cine cu cine se casatoreste. Scopul era stabilitatea agrara sau financiara. Apoi fiecare a inceput sa aiba dreptul sa-si aleaga.

Acum exista un nou tip de casatorie si se numeste parteneriat constient. Harville si Helen sustin ca intre cei doi parteneri ai cuplului exista un spatiu pe care il putem umple cu curiozitate si empatie, nu cu critica. Ei spun ca suntem programati sa ne alaturam altora si sa traim impreuna. Iar pentru a trai sanatos trebuie sa ai relatii sanatoase. Devenim mai sanatosi in cuplu cand fiecare are grija de relatie. Este nevoie de incredere si de siguranta. Trebuie sa scoatem negativitatea si sa introducem:

–          Apreciere

–          Placere/bucurie

–          Amuzament

–          Complimente

Vindecarea are loc in spatiul dintre parteneri. Sa ai o relatie constienta nu inseamna sa iti arunci problemele sub pres si nici sa te victimizezi. Trebuie sa-ti spui nevoile, sa indepartezi negativitatea din relatie si sa o inlocuiesti cu curiozitate si apreciere, cu comportamente atente (o ceasca de cafea, o mangaiere, un masaj etc – sunt modalitati de a spune imi pasa de tine), cu surprize (o surpriza pe luna), cu distractie bogata in energie (ras in hohote, orgasm sau ambele). Apoi vei simti siguranta si bucurie. Asta isi doresc toate cuplurile: siguranta. Bucuria se poate crea prin conectare. O imbratisare creaza conectare.

Schimbare in constiinta

Casnicia este despre vindecare reciproca. Partenerul tau este un copil care a fost ranit si care se chinuie sa supravietuiasca in lume. Tu nu esti problema. Partenerul tau nu e problema. Trebuie sa inveti sa vindeci spatiul dintre voi. Si vindecarea vine prin Zero Negativitate, apreciere, placere, bucurie, curiozitate, ascultare (Atentie! Ascultarea nu este pasiva!)

Intr-o relatie trebuie sa invatam sa cerem ceea ce dorim, si nu sa ne victimizam. Este nevoie sa fim expliciti. Asta ne va transforma relatia. Harville si Helen spun ca Zero Negativitate este sfarsitul lumii asa cum o cunoastem noi si ne invita sa ne uitam la lume prin ochelarii iubirii.

Un moment emotionant a fost cand Otilia si sotul ei Jo s-au oferit sa exemplifice un exercitiu propus de Harville si de Helen. Otilia statea pe scaun, iar Jo se plimba in jurul ei si timp de 3 minute ii spunea numai aprecieri: 1 minut aprecieri despre fizicul ei, 1 minut despre comportament, 1 minut despre comportamentul fata de el si apoi una dintre cele mai frumoase declaratii de dragoste. Am plans cand i-am vazut. I-am admirat pentru curajul, bucuria si firescul de a-si striga iubirea in public. Mi-am amintit de parintii mei tineri, iubindu-se si apreciindu-se si mi-am promis ca o sa fac si eu asta pentru relatia mea cu Bogdan.

unnamed (1)

Chiar daca am descris mai mult la nivel conceptual acesta conferinta, ea a fost una intens traita prin forta amintirilor din copilarie. Nu au lipsit emotiile, introspectiile si nici exercitiile practice. Dupa ce a plecat Ioana, am avut diferite partenere de exercitii, pe care nu le cunosc, insa le multumesc ca si-au deschis sufletul si mi-au spus ranile din copilaria lor. Si erau rani care doar auzindu-le, ti se facea pielea de gaina. Mi-am data seama ca ele au avut incredere sa se destainuie unui necunoscut pentru ca nu mai vor sa poarte suferinta si pentru ca sunt deschise sa incerce o noua cale de vindecare.

Si astfel, Otilia Mantelers si Gaspar Gyorgy au organizat o conferinta nu pentru oameni, ci pentru suflete. In urmatoarea postare va povestesc despre cum spun Harville si Helen ca putem avea o familie minuata pentru a construi o lume mai buna.

Prima zi a conferintei IMAGO a luat sfarsit cu un clip al melodiei Stand by me si cu multe cupluri dansand imbratisate. Mi-au placut. Am zambit optimist si am grabit pasul spre casa.

unnamed

Sfarsitul partii a III-a.

Puteti citi aici partea I si aici, partea a II-a.

Text: Ana Nicolescu

 

S-ar putea să-ți placă și

3 comentarii

  1. Dacă o căsnicie este despre o vindecare reciprocă, atunci de unde apar divorțurile, din unirea a două boli nevindecabile?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.