Știri
comments 9

Castiga un test Babes Papanicolau la Centrul Medical Medsana. Concursul face parte din maratonul aniversar, 1 an cu Mamica Urbana

 7 zile de concursuri, 1 concurs pe zi, 1-7 februarie

Saptamana trecuta a fost Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Cum nu m-am mobilizat la timp, articolul vine dupa mobilizarea europeana. Insa, zic eu, din nefericire cancerul este o problema care poate lovi oricand, pe oricine, in orice circumstante. Iata un interviu cu Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana.

Care este incidenta cancerului de col uterin la nivel mondial? Dar in Romania?

Dr. Anca Popa: Pe plan mondial, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. La nivel global, in fiecare an aproximativ 500.000 de femei cu varsta intre 15 – 45 ani sunt diagnosticate cu acest tip de cancer. Cancerul de col uterin ocupa locul al treilea in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, dupa cancerul de san si cel pulmonar. In fiecare an, aproximativ 270.000 de femei decedeaza  din cauza acestei boli, 85% dintre acestea provenind din tarile in curs de dezvoltare unde cancerul de col uterin ucide mai multe femei decat orice alt tip de cancer.

In Romania, in fiecare an, aproximativ 27 din 100.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si 13 din 100.000 decedeaza in fiecare an.

De la ce varste poate aparea?

Dr. Anca Popa: Riscul de infestare cu HPV si aparitie a cancerului de col uterin incepe la primul contact sexual si persista pe toata durata vietii sexuale active a femeii. Este important de mentionat ca pentru a face infectia, nu este nevoie de o penetrare completa, simplul contact cutanatgenital fiind suficient pentru raspandirea virusului.

Care sunt cauzele care duc la aparitia lui?

Dr. Anca Popa: In 95% din cazuri, cancerul de col uterin apare din cauza infectiei cu HPV, Human Papiloma Virus, un virus cu o raspandire larga si usor transmisibil. Orice femeie activa sexual este expusa riscului de a contacta HPV. Se estimeaza ca pana la 50 – 80 % dintre oameni se vor infecta cu HPVde-a lungul vietii, cele mai multe infectii sunt tranzitorii si dispar in decurs de aproximativ 1 an, 1 an jumatate.

Care sunt femeile cele mai expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin?

Dr. Anca Popa: Expunerea cea mai mare la dezvoltarea de cancer de col uterin o au femeile infestate cu HPV. Alti factori de risc sunt: fumatul, sistemul iminitar deprimat, parteneri sexuali multipli, debut precoce a vietii sexuale, multiparitatea, utilizarea prelungita a contraceptivelor orale, infectii genitale concomitente (chlamidia, HIV), factori genetici.

Care sunt avantajele testului Papanicolau? Care este frecventa cu care este recomandat sa fie facut testul?

Dr. Anca Popa: Testul PAP este un test screening in vederea diagnosticarii modificarilor benigne, pre-maligne sau maligne ale colului uterin. Este o procedura medicala neinvaziva care consta in prelevarea de celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei perii. Testul este simplu, rapid si nedureros.

Primul test PAP ar trebui sa se efectueze in maxim 3 ani de la debutul vietii sexuale, insa nu mai tarziu de varsta de 21 de ani. In Romania, din cauza incidentei foaret crescute a cancerului de col uterin, se recomanda ca testele PAP sa fie efectuate anual.

Care este legatura dintre testul Papanicolau si cancerul de col uterin?

Dr. Anca Popa: Testul Babes Papanicolau ne arata daca exista modificari la nivelul colului uterin.

Ce este HPV-ul? Cate tulpini are? Cum se depisteaza? Cum prevenim contactarea acestuia? Care sunt simptomele?

Dr. Anca Popa: Papilomavirusul uman (HPV) este un microorganism simplu de mici dimenisuni, care contine o cantitate redusa de informatie genetica si care depinde de celulele gazda pentru a supravietui si pentru a se multiplica. Pana in prezent au fost clasificate aproximativ 100 de tulpini de HPV care pot fi incadrate in 2 mari categorii: oncogene si neoncogene. Tipurile 16 si 18 sunt cele mai frecvente tipuri de HPV oncogene din toata lumea, ele regasindu-se in peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.  Papilomavirusurile oncogene umane stau la originea si a altor tipuri de cancer cum ar fi cel anal, penian, vulvar, vaginal, al capului sau al gatului. Infectiile persistente cu tipuri oncogene de HPV stau la baza modificarilor de la nivel celular, modificari care odata incepute pot conduce in final la aparitia unui cancer de col uterin. In stadiile incipiente ale infectiei persistente nu apar simptome si este putin probabil ca o femeie sa fie constienta de aparitia acestor anomalii. O infectie anteriora cu HPV nu asigura de obicei o imunitate suficienta contra infectiilor ulterioare si nu reduce riscul ca o infectie cu HPV sa devina persistenta.

Cancerul invaziv se caracterizeaza prin leziuni vizibile macroscopic la examenul direct al colului, sub forma de excrescente cu sau fara ulceratii, distorsiuni ale colului, induratii pe suprafata. Simptomatologia include secretii vaginale, sangerari, crampe.

Screeningul cervical ( testul Babes-Papanicolau) asigura depistarea precoce, diagnosticul si tratamentul leziunilor precanceroase asociate infectiei HPV care au potential de evolutie spre cancer.

Riscul aparitiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat in cadrul programelor de screening.

In cazul in care screeningul cervical arata rezultate anormale ar putea fi vorba de existenta unor modificari precanceroase la nivelul celulelor colului, caz in care intra in discutie  mai multe metode de diagnostic si urmarire: colposcopia, biopsia, electrorezectia, conizatia cu stabilirea conduitei functie de rezultate.

O alta metoda de screening este testarea HPV si are ca scop depistarea infectiilor HPV cu tulpini oncogene. Testarea HPV se efectuaza prin examinarea celulelor prelevate de la nivelul colului uterin prin aceeasi tehnica ca si pentru testuluI PAP. Se detecteaza AND-ul HPV oncogen.

Pe langa tulpinile care se transmit prin contact sexual, celelalte cum se transmit?

Dr. Anca Popa: Transmiterea virusului HPV se mai poate face prin:

 • Simpla atingere – in cazul verucilor
 • Obiecte sanitare, obiecte de igiena contaminate
 • Instrumentar medical nesterilizat
 • Transmitere perinatala la nou nascut

In afara de vaccin, cum ne putem proteja impotriva HPV-ului?

Dr. Anca Popa: NU exista alta metoda de protectie impotriva HPV-ului  pentru femeile care si-au inceput viata sexuala decat vaccinarea. Toate femeile au risc de a se infecta cu un tip de HPV indiferent de starea colului; majoritatea infectiilor se vindeca spontan, insa unele forme persista.

In cat timp infectia cu HPV progreseaza spre cancer?

Dr. Anca Popa: Infectia HPV persistenta, cu tulpini oncogene poate duce la leziuni displazice, pre-canceroase. Netratate, aceste leziuni pot duce la aparitia unui cancer de col uterin in aproximativ 10 ani. Factorii de risc asociati (fumatul, imuno-depresia, pilula contraceptiva utilizata excesiv) pot precipita aparitia bolii.

Care sunt variantele de tratament pentru infectia cu HPV?

Dr. Anca Popa: Tratamentul depinde de tipul de tulpina HPV detectat si de evolutia infectiei: in unele cazuri este nevoie doar de supraveghere medicala continua pentru a stabili daca leziunea dispare. In alte cazuri mai severe, tratamentul consta in tehnici de chirurgie excizionala.

Dupa tratament, in cazul in care femeia are un partener stabil, este indicata vaccinarea?

Dr. Anca Popa: Vaccinarea este indicata si in acesata situatie avand in vedere ca, desi in procent redus, infectia poate fi transmisa si pe alte cai decat contact sexual.

La cat timp dupa tratament (electrorezectie/conizatie) femeia poate avea contact sexual?

Dr. Anca Popa: In general contactul sexual poate fi reluat dupa 6-8 saptamani. Fiecare interventie are, insa, particularitatile ei si de aceea, medicul curant este cel care va da cele mai corecte indicatii.

Tratamentul pentru HPV afecteaza functiile reproductive?

Dr. Anca Popa: Mucusul cervical (prin cantitatea lui si prin proprietatile lui chimice) reprezinta un factor important in favorizarea ascensiunii spermatozoizilor prin canalul cervical pentru a ajunge la nivelul 1/3 al trompei unde se produce fecundatia. Cicatrici la nivelul colului rezultate in urma interventiilor chirurgicale sau excizarea unor zone mai intinse din suprafata colului influenteaza calitatea si cantitatea mucusuluic ervical. Posibilitatea de a mentine o sarcina poate fi influentata de interventii chirurgicale largi asupra colului (conizatii, amputatia).

CONCURS: Pentru ca testul Babes Papanicolau este foarte important in depistarea precoce a cancerului de col uterin, ai ocazia sa castigi un astfel de test la Clinica Medicala Medsana.

Regulamentul concursului:

 • Dati Like la pagina de Facebook, Mamica Urbana
 • Dati Like la pagina de Facebook, Medsana Romania
 • Lasati un comentariu la articolul de pe blogul Mamica Urbana cu raspunsul la intrebarea: La ce interval de timp sunt recomandate a fi facute testele Babes Papanicolau (PAP) in Romania?
 • Pentru ca blogul Mamica Urbana a fost lansat intr-o zi de 7, al 7-lea comentariu ca castiga un test Babes Papanicolau. Asadar, comentariul cu numarul carstigator va fi: 7.
 • Concursul se desfasoara in ziua de 5 februarie.
 • Toate comentariile vor fi afisate la sfarsitul zilei. Va rog sa lasati un singur comentariu de pe aceeasi adresa de IP si sa incurajati competitia corecta.
 • Castigatorii vor fi anuntati pe blogul Mamica Urbana, pe pagina de Facebook Mamica Urbana si pe pagina de Facebook Medsana Romania.

Dr. Popa Anca_mText: Ana Nicolescu

Consultant: Dr. Anca Popa,

medic primar obstetrica-ginecologie,

Centrul Medical Medsana

Foto: Medsana

 CASTIGATOAREA este Inana. Felicitari! Va multumesc tuturor pentru participare.

9 Comments

 1. Examenul citologic Babes-Papanicolau trebuie efectuat odata pe an si doar la trei examinari consecutive negative medicul poate sa recomande sa fie efectuat odata la doi ani. Dar daca se depisteaza o leziune la nivelul colului uterin, poate fi repetat la un interval de 3/6 lun

 2. Medicii recomanda sa fie facut la un interval de 1-3 ani (daca nu chiar la 6 luni) sau la maxim 3 ani de la incepera vietii sexuale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree