Eu ca mamă
Leave a comment

Cat de diversificata poate fi branzica pentru copii?

Recunosc, Mariuca seamana cu mine la stilul de a manca. Isi manifesta preferintele si interesul, in functie de noutatea si de excentricitatea alimentului servit pe sub nas. Se plicitseste repede de un fel de mancare, prefera preparate culinare proaspete, adica facute la cald si servite imediat, iar daca propunerea vine insotita si de o poveste sau de un cantec, servirea mesei se face linistit si chiar amuzant.

Dupa ce am incercat toate variantele de iaurt, grecesc, romanesc, dens, fin, cu 1% grasime si multe altele, am ajuns sa incerc (pe Mariuca) si Branzica Natur de la Danone. Asta pentru ca ne-a fost oferita cadou la vizitarea fabricii. Altfel, cred ca tot spre denumirea de iaurt m-as fi indreptat. Inainte de a i-o da copilului, m-am infipt bine de tot in micul recipient sa vad ce stie sa faca. Ma asteptam sa dau de o textura grunjoasa, faramitata si neomogena, asa cum imi imaginam eu branza de vaci amestecata cu iaurt. Mai credeam ca o sa fie o acritura de branzo-iaurt, dar ma consolam cu gandul ca Mariuca prefera acru, decat dulce. Si mai credeam ca nu o sa-mi ajunga nici p-o masea sa testez struto-camila din borcanul mic de-l tii cu doua degete.

Ei bine, m-am inselat in toate cele trei aspecte. Branzica Natur este fina, nici urma de ceva faramitat, este densa si omogena, nu trebuie sa amesteci ca sa incorporezi zerul sau sa-l arunci pentru ca nici nu are. Cat despre gust, e un acrisor placut, care duce cu gandul la iaurtul ala de pe vremuri, la borcan de sticla, cu capac din folie de aluminiu. Remember? Iar continutul unui pot este suficient cat sa manance copilul daca nu ii este prea foame, dar si indeajuns sa-l sature. De multe ori, mi s-a intamplat sa arunc trei sferturi de iaurt pentru ca Mariuca nu a avut chef si pofta sa manance mai mult.

Cand am ajuns acasa cu poturile de Branzica Natur, curioasa Mariuca a facut ochii mari, (da, si mai mari), mi-a aratat desenele de pe cartonul care unea cate doua borcanase, eu i-am creat o poveste pornind de la ele, am desfacut impreuna Branzica si pe ritmuri de Nino Nino Danonino, a mancat 2 poturi, pe nerasuflate. Oooo, minunat, mi-am zis, mai ales avand in vedere ingredientele: branza proaspata de vaci 65% (lapte degresat, culturi de fermentare,cheag), iaurt 35% (lapte pasteurizat, smantana, proteine din lapte, calciu din lapte, culturi de fermentare, vitamina D3).

Minunea a durat 3 zile, in care a mancat Branzica natur fie la micul dejun, fie dupa-amiaza, cand se trezea din somn. Ca sa-i ofer diversitate, am inceput sa-i blenduiesc Branzica Natur cu diferite chestii: ba cu masline desarate, ba cu avocado, ba cu fructe de padure, ba cu banana. I-am facut si shake din Branzica. I-am amestecat-o si cu un piure de mango si mere, cumparat de la DM, plus sau minus cereale de la Plafar. I-am dat-o si cu mamaliga si ou sau cu chec facut in casa. Si nu numai ca manca multumita, dar cand am fost ieri la cumparaturi, a vazut pe raft, la iaurturi, Branzica si a inceput, pe limba ei sa cante Nino Nino si sa se agite in caruciorul supermarketului, aratandu-mi cu degetul exact ce vrea acum, aici, neaparat. Dupa ce a mancat Branzica natur virgina, ca sa zic asa, mi-a multumit cu un pupat tare si apasat, care aluneca pe obrazul meu din cauza ca Mariuca isi insirase iaurtul pana la urechi. Asadar, experienta Danone este una frumoasa si sper sa ne tina cat mai mult.

A, si sa nu uit, zilele trecute am citit ca Danone Romania a primit titlul de cel mai verde producator, in topul GBI. Ce inseamna asta? Ca Danone Romania si-a propus reducerea cu 20 la suta a emisiilor de CO2 intre anii 2008 si 2012, iar acest obiectiv este pe punctul de a fi atins. Pentru intervalul anilor 2012-2020, compania a anuntat o noua tinta, de reducere a emisiilor cu inca 30%. Frumos si laudabil.

Text: Ana Nicolescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *