Cât de importantă este diagnosticarea corectă. Sindromul de colon iritabil.

De prin clasa a VI-a, am început să am dureri destul de mari de stomac. Se întâmplau seara, pe la ultima oră la școală și țineau până aproape ce mă culcam. Abia puteam să mănânc friptura de pui la grătar cu piureul aburind pregătite de mama. Bunica îmi zicea că îl moștenesc pe bunicul meu, care se trata de ulcer prin spitale. Eu luam o Ranitidină și mă duceam în cameră. Adormeam chircită de durere. Am fost la nenumărați medici, am băut litri întregi de bariu. Diagnosticele variau: ba gastrită, ba început de ulcer, ba nervi la stomac. Tratamentele au abundat în pansamente gastrice și în interdicții alimentare. Nimic însă nu îmi lua durerea. Băile calde parcă îmi mai detensionau durerea.

 În anii de liceu și de facultate, crizele de stomac se acutizau în special toamna. Durerea era în partea stângă, sub coaste.

După ce am terminat facultatea, am început să am stări de greață și de vomă zilnic, atacuri de panică și o stare letargică. Luam tratament pentru gastrită. Un medic de la Urgențe, mi-a recomandat să fac o endoscopie. Mi-a zis că e deranjantă, dar o să încerce să termine rapid. L-am crezut. Am stat optimistă la injecția de anestezie ușoară, zâmbind la ideea că în sfârșit voi afla ce am. Mi-am dat seama că treaba avea să fie serioasă când două asistente înalte și late cât ușa au venit să mă țină pe pat pentru procedură. A fost oribil. Însă am aflat că nu am nicio gastrită, ci că am bila septată și atrofiată. Și implicit am aflat că am tratat ceva ce nu aveam ani la rând.

După doi ani de regim strict și tratament naturopat de la Dr. Ruxandra Constantina, mi-am recuperat bila. Acum am grijă și sunt foarte atentă la ce mănânc. Probabil că și de aici preocuparea mea pentru hrana vegană, naturală, bio…

Cu Dr. Ruxandra Constantina, Victoria Donos (PR Secom)
Cu Dr. Ruxandra Constantina, Victoria Donos (PR Secom)

Însă, o data pe an, am câte o criză cu dureri de stomac, la fel, toamna. Un medic resident mi-a spus odată că acolo unde mă doare începe, de fapt, colonul. Și antenele mi s-au ridicat. Am început să mă documentez și mai mult despre sindromul de colon iritabil după ce am născut-o pe Julie, când constipația și balonarea m-au acompaniat trei luni. M-am întâlnit cu Claudia Buneci, specialist în nutriție, și am început să introduc în alimentația mea sucuri verzi, smoothie-uri, germeni, multe legume crude, în mare, multe alimente alcalinizante. Și în sfarșit acum lucrurile au revenit la normal, nu mai am crize de bilă, de stomac sau de colon.

Claudia Buneci
Claudia Buneci

Ce este sindromul de colon iritabil, care sunt manifestările, precauțiile și posibilele tratamente și metode preventive, am aflat și de la Dr. Eugen Crăciun, medic primar gastroenterologie și hepatologie, la al patrulea eveniment din seria Maratonului de Sănătate, organizat de Secom.

dr eugen craciun

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afectează între 10 și 25% din populația globului1, având totuși o prevalență mai mare la femei (67%), decât la bărbați2.

Afecțiune complexă, sindromul de intestin iritabil se caracterizează prin simptome precum durere abdominală cronică, balonare, constipație și/sau diaree. Totuși, în sindromul de intestin iritabil (SII) predomină două simptome, fiind împărțit în două entități: SII cu diaree și SII cu constipație, existând și situații în care cele două se alternează.

Etiologia sindromului de intestin iritabil este plurifactorială și implică motilitate intestinală anormală, hipersensibilitate viscerală, perturbarea funcției neuronale la nivelul axei creier-intestin și perturbări ale activității sistemului neurovegetativ enteric. Studiile recente vorbesc despre implicarea anumitor dezechilibre ale florei intestinale în apariția sindromului de intestin iritabil.

Diagnostic

Sindromul nu se manifestă prin leziuni celulare sau tisulare, totuși adeseori se face confuzia între intestin iritabil (adică sensibil, fără leziuni, inflamații) și iritat (cu modificări care se pot detecta imagistic).

Diagnosticul în SII este dificil deoarece simptomele sunt comune multor alte afecțiuni, iar excluderea acestora printr-un set de investigații și analize este extrem de importantă. În diagnosticul SII este esențială comunicarea dintre medic și pacient și experiența sa anterioară, precum și o serie de criterii obiective, cum sunt Criteriile Roma3. Conform acestora, o persoană suspectă de SCI ar trebui să prezinte următorul tablou clinic:

 • durere abdominală recurentă/disconfort minimum 3 zile pe lună în ultimele 3 luni, asociate cu minim două dintre următoarele simptome:
  • dispariția durerii după defecație
  • instalarea durerii concomitent cu modificarea numărului scaunelor
  • instalarea durerii odată cu modificarea formei scaunelor
 • balonare localizată difuz sau doar în anumite zone ale abdomenului,
 • prezența mucusului în scaun.

Criteriile se aplică numai dacă simptomele au debutat cu cel puțin 6 luni înainte de diagnostic și s-au menținut pe parcursul ultimelelor trei luni.

Stresul și factorii emoționali sunt foarte importanți în sindromul de intestin iritabil, abordarea problemei fiind foarte delicată.

Rolul probioticelelor în terapia SII (sindromului de intestin iritabil)

Organismul uman găzduiește o populație foarte variată de microorganisme, denumită colectiv microbiom.  Microbiomul colonizează multiple segmente ale organismului uman, regăsindu-se la nivelul pielii, tractului uro-genital, căilor respiratorii superioare, cavității bucale și la nivel intestinal.

Tractul  gastro-intestinal este colonizat la scurt timp după naștere, densitatea microorganismelor ce compun microbiomul fiind de aprox. 10% la nivelul colonului. Se estimează ca la nivel intestinal se regăsesc peste 1800 de specii bacteriene, astfel încât celulele bacteriene care colonizează intestinul ajung să fie de 10 ori mai numeroase decât celulele care compun organismul uman.

Probioticele sunt microorganisme viabile, non-patogene, drojdii sau bacterii, folosite ca resurse terapeutice în condițiile în care sunt capabile să ajungă la nivel intestinal într-un număr suficient de mare pentru a conferi beneficii gazdei. Pentru potențarea efectelor probioticelor și acțiune eficientă până la nivelul colonului, în formulele probioticelor se adaugă prebiotice, ingrediente pentru potențarea efectelor probioticelor și creșterea acțiunii acestora până la nivelul colonului. Formulele care asociază prebioticele și probioticele poartă numele de simbiotice.

Probioticele sunt utile în profilaxia și terapia sindromului de intestin iritabil, datorită capacității acestora de conservare a funcției de barieră a epiteliului intestinal și deci de reducere a permeabilității intestinale, prin eflectele locale și sistemice de imunomodulare, și, nu în ultimul rând, prin interacțiunea lor cu sistemul neurovegetativ enteric.

Stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A

Reprezinta mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile de imunomodulare. Studiile documentează creșterea producției generale de Ig A precum și a celei de IgA specifice unui anumit patogen, ca urmare a interacțiunii cu probioticele. Dincolo de rolul antiinfecțios, și mecanismele principale de imunosupresie prin care intestinul asigură toleranță fața de antigenții orali se bazează în principal pe acțiunea Ig A. Studiile tind să pledeze pentru capacitatea superioară de stimulare a sintezei de Ig A în cazul formulelor care asociază probioticele cu prebioticele.

Pe lângă susținerea sintezei imunoglobulinelor de tip A, probioticele au dovedit și efecte de modulare a proceselor inflamatorii și a activității celulelor NK (natural killer).

Acțiune la nivelul joncțiunilor strânse

Probioticele sunt capabile să interfereze cu gazda crescând eficiența joncțiunilor strânse și deci funcția de barieră a mucoasei intestinale prin activarea și stimularea sintezei proteinelor care compun acest tip de joncțiuni, reducând atât permeabilitatea indusă de microorganisme patogene, cât și pe cea asociată procesului inflamator.

Interacțiunea cu sistemul nervos enteric

Sistemul nervos enteric, sistemul nervos intrinsec al tractului digestiv, este puternic  interconectat cu SNC (sistemul nervos central), coordonand tractul digestiv atât în corelație cu cerințele fiziologice locale, cât și cu cele generale (ale organismului în ansamblu). Efectele de modulare a activității neruonilor enterici de către probiotice au fost demonstrate, probând interacțiunea fiziologică între neuronii enterici și microorganismele comensale. Aceasta interacțiune ar putea constitui mecanismul fiziologic prin care microbiomul exercită o stimulare constantă a mecanismelor imunomodulatoare fundamentale pentru homeostazia intestinală.

Terapia de substituție enzimatică

Literatura de specialitate consemnează indicația pentru terapia de substituție enzimatică si la pacienții forma predominant diareică a sindromului de intestin iritabil.4 Forme severe de insuficiență pancreatică exocrină au fost consemnate la 6.1% dintre aceștia, iar în 20% din aceste cazuri s-au identificat și modificări structurale ale pancreasului.

Selectarea unui produs enzimatic cu valoare terapeutică ridicată

În terapia de substituție enzimatică este foarte important asigurarea unei concentrații optime de enzime digestive la nivelul unor stații-cheie de-a lungul tubului digestiv, puncte în care au loc procese de degradare enzimatică ce nu mai pot fi asigurate prin producție endogenă.

Printre limitele întâlnite în terapia de substituție enzimatică se numără degradarea/instabilitatea enzimelor în mediul gastric (acid), dificultatea sincronizării eliberării/activării lor cu momentul pasajului alimentelor prin segmentul-țintă (ex. duoden).

Enzimele de origine animală, sub forma pancreatinei, reprezintă una dintre cele mai importante surse de enzime. Extractul pancreatic purificat, livrează toate clasele de enzime pancreatice (lipaza, proteaze, amilaza). De asemenea, se folosesc și enzime din sursă vegetală și fungică.

Dincolo de complexitatea formulei, concentrații, forma (sursa) enzimelor, un rol extrem de important este jucat de forma farmaceutică și mai precis de tehnologia utilizată la realizarea acesteia.

În general în cazul în care nu se foloseste o tehnologie care să asigure protecția la nivel gastric, enzimele continuțe sunt vulnerabile și cel mai probabil vor suferi cel puțin o inactivare parțială la nivel gastric. Din acest motiv, aceste formule se folosesc în special pentru managementul durerii în pancreatita cronică și nu pentru tratamentul malabsorbției.

Se preferă în general tehnologiile care asigură protecție gastrică, tabletele/capsulele enteroprotejate, care să permită o distribuție uniformă la nivel gastric, fără a elibera substanțele active necesare în digestia duodenală. Din acest punct de vedere, tehnologiile moderne prevăd nu doar sisteme de protecție gastrică, ci și microsphere care să permită un contact mai eficient cu substratul alimentar.

O tehnologie inovatoare, care prezintă multiple avantaje și răspunde particularităților fiziologice este tehnologia Bi-layer.

Aceasta permite controlarea ratei de eliberare a unuia sau mai multor componente active permițând atât eliberarea rapidă, cât și cea retard, asocierea în aceeași unitate farmaceutică a ingredientelor în mod normal incompatibile și eliberarea diferențiată a acestora, administrarea unor doze fixe de componente active aflate în combinație. In plus este forma farmaceutică administrabilă per os cu cea mai mare precizie a dozării componentelor bioactive și cel mai mic grad de variabilitate, prezentând în același timp și cel mai bun profil de stabilitate chimică și microbiană.5

Jarro Dophilus +FOS 30/100 capsule

Sinbiotic de ultima generatie cu rol principal in echilibrarea florei organismului, contine 6 tulpini patentate, capabile  sa depaseasca bariera gastrica, cea reprezentata de sarurile biliare, si sa colonizeze segmentele distale ale intestinului subtire si intestinul gros. Cele 3,4 miliarde de bacterii probiotice, reprezentate de 4 tulpini de Lactobacillus si 2 de Bifidobacterium, selectate  pentru rezistenta naturala la actiunea sucului gastric, asigura o repopulare optima a florei microbiene si actiune pe un spectru larg de agenti patogeni. Formula beneficiaza de pelicula de protectie alcatuita din film proteic si polisaccharide, aplicata inainte de etapa de liofilizare, pentru a asigura rezistenta crescuta la aciditatea mediului gastric si actiunea enzimelor digestive, pentru un maxim de eficienta terapeutica. Cu adaos de prebiotice (FOS-fructo-oligozaharide) pentru potentarea efectelor probioticelor si pentru actiune eficienta, pana la nivelul colonului.

Super Enzymes™
3
0 tablete cu eliberare prelungită (Bilayer)

Super Enzymes™ reprezinta cea mai complexa formula de pe piata pentru sustinerea enzimatica a digestiei si absorbtiei nutrientilor, menita sa asigure un suport enzimatic complet la nivelul stomacului si al intestinului. Formula Super Enzymes reprezinta o asociere unica de enzime digestive din trei surse (animala, vegetala si fungica) cu fitoextracte recunoscute pentru proprietatile eupeptice. Formula Super Enzymes™ contribuie la  imbunatatirea digestiei si absorbtiei in organism a proteinelor, carbohidratilor si lipidelor. Tabletele Super Enzymes™ beneficiaza de tehnologia Bi-Layer, care asigura eliberarea controlata a principiilor active la nivelul segmentelor distincte ale tubului digestiv, precum si un efect terapeutic diferentiat in timp, permitand atat actiunea post-prandiala a biocomponentelor, cat si  eliberarea prelungita a acestora.

Referințe

 1. Lovell RM, Ford AC. Effect of gender on prevalence of irritable bowel syndrome in the community: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2012;107(7):991–1000. [PubMed]
 2. Criteriile Roma au fost dezvoltate de Fundatia Roma, o asociatie non-profit specializata in studiul patologiei functionale gastrointestinale.
 3. Synopsis of recent guidelines on pancreatic exocrine insufficiency J-Matthias Löhr1, Mark R Oliver2,Luca Frulloni3, February 8, 2013, doi: 10.1177/2050640613476500 United European Gastroenterology Journal April 2013 vol. 1 no. 2 79-83
 4. Bi-layer tablets –an emerging trend: A review Desphande et al., IJPSR, 2011, Vol. 2(10): 2534-2544

Text: Ana Nicolescu

Foto:  Cristina Bobe, haart studio

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.