Cat de mult ma mai atrage sotia mea dupa ce a nascut?

Iata o intrebare pe care nu mai cred ca si-o pun multi barbati. Insa, femeile dupa ce au nascut, cu siguranta se intreaba cat de atragatoare mai sunt in ochii sotilor. Pentru a afla acest lucru, am facut un sondaj printre prieteni, iar concluzia mea este una mult mai simpla decat m-as fi asteptat. Barbatii nu stau sa analizeze fiecare modificare fizica, nu despica firul in patru cum facem noi si sunt, majoritatea, la fel de atrasi de sotiile lor ca inainte de sarcina. Marturie stau rezultatele sondajului. 80% dintre barbatii intervievati au raspuns ca nu ii deranjeaza deloc faptul ca sotiile lor s-au ingrasat. Chiar daca sotiile lor au alaptat si sanii si-au modificat putin forma, pe 67% dintre barbati sanii sotiei ii atrag la fel de mult ca inainte. La intrebarea finala cat de mult te mai atrage sotia ta, 60% dintre respondenti au spus ca foarte mult, iar 33%, mult.

 

Pentru a afla mai multe detalii despre impactul schimbarilor fizice dupa nastere, am stat de vorba cu psih. Gyorgy Gaspar, specialist in psihoterapia cuplului si a familiei.

Cat de mult accent pun barbatii pe schimbarile fizice ale sotiilor? Oare de la un punct nu este si imaginatia femeilor care isi percep oricum altfel corpul?

Psih. Gyorgy Gaspar: Raspunsul sexual uman este o combinatie dinamica intre procese cognitive, emotionale si fiziologice, adica ceea ce gandim, simtim si felul in care reactioneaza organismul nostru. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca mecanismul activarii sexuale este diferit la barbati si femei. Majoritatea studiilor de specialitate arata ca in ceea ce priveste atractivitatea si comportamentele seductive, barbatii sunt atrasi de aspectul fizic si partea vizibila, in timp ce femeile acorda o atentie mai mare aspectelor care tin de statutul social si resursele materiale. Daca analizam subiectiv aceste preferinte foarte usor cadem in capcana judecatilor de valoare, insa daca logica noastra este ghidata de principiile psihologiei evolutioniste, atunci toate aceste preferinte capata sens. Psihologia evolutionista porneste de la premisa ca obiectivul intrinsec al oamenilor este perpetuarea speciei umane, ceea ce inseamna ca de mii de ani barbatii cauta si aleg, mai putin constient, partenere care, din punct de vedere biologic, sa detina functii de reproducere, in timp ce femeile aleg parteneri care sa asigure supravietuiarea familiei.

Daca revenim la intrebare, putem spune ca adevarul este undeva la mijloc. Deoarece barbatii aleg in functie de preferintele fizice, femeile pot sa dezvolte o atentie crescuta aspectelor corporale. Consider ca aceasta tendinta este puternic influentata atat de experientele din trecut ale partenerei, cat si de mesajele culturale si obiectivele de viata. Daca pentru partenera este important aspectul fizic, evident ca va interpreta mesajele venite din partea sotului ca intariri pentru modificarea fizica. Dar, daca pentru partenera conteaza cu precadere aspectele de confort psihologic si emotional, probabil ca va gasi strategii eficiente pentru a discuta cu partenerul de viata situatia si a identifica solutii viabile.

Cat de repede se pot adapta sotii la schimbare? Ce favorizeaza rapiditatea adaptarii?

Psih. Gyorgy Gaspar: Acest proces de adaptare are note subiective si variaza de la individ la individ, daca nevoile afective si fiziologice sunt satisfacute consider ca adaptarea se produce mai repede. Daca aceste nevoi sunt neglijate deoarece, partenera simte ca nu este suficient de atragatoare, atunci este posibil ca acest proces de adaptare sa fie unul mai anevoios. Intregul proces de adaptare depinde si de resursele partenerului, daca acesta poate sa inteleaga dificultatea sotiei dand dovada de flexibilitate, atunci adaptarea este mai usoara si cu rezultate.

Dialogul sincer si deschis, exprimarea in cuvinte a fricilor si ingrijorarilor este o forma eficienta de a spori adaptarea. Studiile clinice arata ca exprimarea emotiilor dificile in cuplu creste intimitatea dintre parteneri si intareste relatia afectiva. Desigur, depinde si de stilul personal de exprimare si comunicare.

Cat de mult accent este indicat sa punem pe schimbarile fizice astfel incat sa nu se transforme in obsesie/ sa nu afecteze relatia cu sotul/ cu copilul?

Psih. Gyorgy Gaspar: Valorile noastre in viata ghideaza actiunile noastre si ne motiveaza spre un obiectiv sau altul. Daca de mic copil mesajul primit a fost acela de grija fata de aspectul fizic, se dezvolta cu timpul o schema cognitiva prin care femeia considera ca barbatii o apreciaza doar daca indeplineste anumite standarde, astfel comportamentele si obsesiile dezvoltate capata sens. In astfel de situatii, o redefinire a valorilor de viata si o restructurare a schemelor cognitive este o strategie sanatoasa care contribuie la evitarea eventualelor comportamente extreme.

Unele femei simt o nevoie acuta de a fi frumoase dupa ce au nascut, in special vedetele, si recurg la metode chirurgicale de ajustare a corpului. (Cat) apreciaza sotii lor un astfel de efort? Este neaparat necesar efortul?

Psih. Gyorgy Gaspar: Vedetele sunt o categorie aparte, pentru acestea aspectul fizic poate sa reprezinte sursa de existenta. Din pacate, comportamentul vedetelor este puternic influentat de atitudinile sociale. O vedeta care a slabit la scurt timp dupa nastere este “recompensata” social, este apreciata, laudata si prezentata ca model demn de urmat. In timp ce vedetele care raman cu schimbari fizice dupa sarcina sunt penalizate si criticate pentru lipsa de vionta, interes etc.

Aceste atitudini sunt modelate social si este important sa recunoastem acest lucru. In perioada rubensiana formele evidente erau apreciate si valorizate, in zilele noastre formele papusii Barbie sunt cele care dicteaza trendul in materie de aspect fizic dezirabile. Din fericire se vad schimbari si in aceasta directie, adica perceptiile sociale devin din ce in ce mai flexibile.

Efortul este necesar daca relatia de cuplu este mentinuta de atractivitatea fizica, daca partenerii nu au intrat in etapa de acceptare a vulnerabilitatilor si a schimbarilor. Conform studiilor stiintifice, atractivitatea fizica este prima faza spre o relatie sanatoasa de cuplu, in timp ce faza definitorie este cea in care partenerii se accepta reciproc cu bune si rele, cu partile frumoase si cu cele de care se rusineaza.

Pentru a ilustra ce spunea Gaspar mai sus, ca exprimarea in cuvinte a emotiilor dificile intareste relatia afectiva, iata un material video care arata cat de important este sa fii specific cu nevoile tale. Intrebarea este: Do you love me?

 

Text: Ana Nicolescu

Consultant: Psih. Gyorgy Gaspar

Tel: 0740 362 681

S-ar putea să-ți placă și

4 comentarii

  1. Mint barbatii cand spun ca ii atrage la fel de mult infatisarea nevestei dupa ce a nascut, ca sa nu va raneasca … Ei doar trec cu vederea… Dar , nimic din ce a fost nu va mai fii , dupa ce ea a nascut !

  2. […] Gaspar, you did it! Las aici primul nostru interviu ca mărturie a evoluției tale :). Proud of you. Și sunt și mai mândră […]

  3. Nu este adevărat.Dacă pt bărbat nu contează decât aspectul fizic si nu faptul ca ea a adus un om nou în lume și l-a făcut pe bărbat tata,înseamnă că acest bărbat nu știe să iubească.De cele mai multe ori femeia arată mult mai bine după naștere. Iubirea nu e legata strict de trup.E mult mai mult dct atât. Căsătoria e pt naștere de copii,nu dezmăț. Plus ca si bărbații se îngrașă după, oare dc numai femeia e aratata cumva cu degetul?În fond conteaza sănătatea celui venit pe lume iar dc vreți dragi bărbați să arate soțiile voastre bine, mergeți împreună cu ele la naștere să vedeți prin ce trec si nu mai fugiti de responsabilitate,și mai mult nu lăsați soțiile singure pe mâna medicilor.Nasterea naturala o face pe femeie foarte femeie,atragatoare.Dacă le iubiți asistați si la naștere cu orice preț.Si luptați si voi ca ele să poată naște natural.Abia at veți înțelege cum stau lucrurile cu modificările fizice când mama nici nu mai poate sta așezată de durere ba mai e nevoită să rabde si un om care nici nu știe prin ce a trecut…în loc să le aduceți pe femei in pragul depresiei pt cum arată mai bn faceți cv util pt ele.Dragostea adevărata nu costă bani,iar un psihic liniștit și un bărbat adevărat o poate face pe femeie cea mai frumoasa mama. Ori prin câte nașteri va trece. Mai rău arată femeile care nu nasc prunci dct cele ce nasc,iar alăptarea ajuta la slăbit în mod natural. Așteptați doi ani și veți vedea. Doar puiul mic a fost făcut din dragoste nu?

    1. Vai cât de mult am rezonat cu: Dragostea adevărata nu costă bani,iar un psihic liniștit și un bărbat adevărat o poate face pe femeie cea mai frumoasa mama. Foarte frumos spus.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.