Știri
Leave a comment

Cata bucurie poate incapea intr-un brad de Craciun? Dar cat ajutor?

Una dintre cele mai emotionate intalniri pe care le-am avut de cand sunt Mamica Urbana, a fost acum doi ani, cand, impreuna cu copiii proveniti din familii cu venituri extrem de mici, am impodobit Bradul Presei. Acesta a fost licitat la Festivalul Brazilor de Craciun, organizat de Salvati Copiii Romania. A fost o intalnire care mi-a aratat multe lucruri despre mine, despre copii, despre familiile mai putin norocoase financiar, despre implicarea unor oameni cu suflet bun pentru ca acesti copii sa aiba acces la educatie si sa creasca frumos. Si de atunci, am ramas fidela si nostalgica tuturor actiunilor iubitorilor de oameni de la Salvati Copiii.

Acum cateva ore, Alexandra mi-a trimis un mail cu vorbe de duh si o poza. Vanessa, o fetita de 6 ani, are un mesaj pentru mine. Iata-l!

 image001

E nevoie sa spun ca mi-au dat lacrimile instantaneu, ca m-am simtit iubita, apreciata, importanta, de ajutor? Alexandra mi-a spus ca: „In Romania anului 2014, sute de mii de copii nu sunt integrati in sistemul de invatamant: in loc sa fie ghidati de educatori, invatatori sau profesori, isi invata lectiile in scoala vietii. Asa cum stii, de peste 20 de ani, Salvati Copiii face eforturi ca, cel putin atunci cand vine vorba despre accesul la educatie, copiii din medii defavorizate sa porneasca la drum cu sanse egale.

Pe 4 decembrie, Salvati Copiii organizeaza Festivalul Brazilor de Craciun, evenimentul in cadrul caruia, de 14 ani, se strang fondurile necesare continuarii programelor educationale pe care noi le derulam (Scoala dupa Scoala, A doua Sansa, Gradinite estivale si Crestem impreuna).”

Daca vrei sa te alaturi acestei cauze, poate e bine sa stii ca oricine poate sustine Festivalul Brazilor, indiferent ca vorbim de persoane fizice sau juridice. Astfel , persoanele fizice pot dona online aici, alegand cauza „Acces la educatie”, in timp ce firmele pot sustine festivalul achizitionand unul dintre pachetele de sponsorizare oferite de organizatie, ce includ, pe langa participarea la gala, si variante de promovare in materialele de comunicare. (pentru detalii si informatii despre pachete, persoanele de contact sunt Alexandra Boeriu – alexandra.boeriu@salvaticopiii.ro, 0744 360 446 si Adriana Zorila – adriana.zorila@salvaticopiii.ro,  0741.144947).

Din sutele de sponsori care s-au alaturat, de-a lungul anilor, cauzei Salvati Copiii, cei mai multi (18%) provin din mediul bancar, urmati de companiile din energie/utilitati (15%), retail (13%) si telecomunicatii (10%). Companiile-donator au participat, in medie, la cate trei editii, cele mai dedicate fiind Henkel si BRD, care au bifat, fiecare, cate noua editii. Lista inscrierilor pentru editia din acest an este in continuare deschisa.

Despre Festivalul Brazilor de Craciun

Printre concertele de sarbatori, dineurile si balurile caritabile organizate traditional la final de an, Festivalul Brazilor de Craciun se distinge printr-o formula originala, ce are in centru o licitatie speciala de brazi de Craciun, creati de unii dintre cei mai cunoscuti designeri romani. Creatorii confirmati pentru acest an sunt Doina Levintza, Lena Criveanu, Stephan Pelger, Iris Serban, Rhea Costa, Malvina Cervenschi, Mihnea Ghildus (pentru DIZAINAR), Carmen Ormenisan, Anca Fetcu (pentru Bucharest Design Center), Ramona Filip, Laura8, Anca Lungu, Alexandru Ghildus, Irina Neacsu si Andreea Badala (pentru Murmur).

Oameni de afaceri, companii-sponsor sau persoane ca se alatura individual cauzei liciteaza, in seara galei, pentru fiecare bradut in parte. Anul trecut, preturile de „vanzare” au fost cuprinse intre 700 si 6.300 de euro.

Succesul evenimentului depinde, an de an, de sprijinul primit de la media, companii si vedete. De altfel, in comitetul de organizare al evenimentului se regasesc atat oameni de afaceri (Ioana Iordache – Leo Burnett, Liviu Sfrija – Terrabisco, Corina Barladeanu – 2Active PR,  Tereza Munteanu – Wunderman), cat si celebritati – Amalia Nastase, Andreea Raicu sau presedintele organizatiei Salvati Copiii Romania, Andi Moisescu.

Anul acesta, gala are o identitate vizuala noua, ce aminteste de ilustratiile cu alfabetul limbii romane din vechiul abecedar. Cea de-a 14-a editie a Festivalului Brazilor de Craciun va avea loc in data de 4 decembrie, in cadrul complexului Stejarii Country Club.

Cauza Salvati Copiii Romania

Pana acum, gratie Festivalului Brazilor de Craciun, organizatia Salvati Copiii a reusit sa stranga circa 3 milioane de euro, utilizati pentru asistarea a aproape 20.000 de beneficiari, majoritatea copii care au abandonat invatamantul sau nu au fost niciodata inscrisi la scoala, provenind in cea mai mare parte din familii care nu au capacitatea economica de a acoperi cheltuielile necesare scolarizarii (uniforma, ghiozdan, rechizite, carti etc). Adesea, acesti copii sunt obligati sa munceasca pentru a contribui la veniturile familiei.

Perioada pentru care sunt asistati copiii difera in functie de nevoile fiecarui copil si familie  in parte, variind de la cateva luni la cativa ani. Asistenta este personalizata (hrana – o masa calda/zi, pachete pentru familie de Craciun si Paste -, rechizite, imbracaminte, incaltaminte, consiliere scolara si/sau psihologica, servicii sociale si/sau juridice etc) si se considera o reusita atunci cand copilul s-a reintegrat scolar si social, iar familia acestuia devine independenta financiar. Programele educationale pe care le desfasuram pornesc de la nevoi clare, puse in evidenta de statisticile oficiale. Cateva dintre aceste cifre, pe scurt:

* 400.000 de copii, reprezentand 12% din totalul populatiei din aceasta grupa de varsta, nu sunt inscrisi in nicio forma de invatamant.

* circa 300.000 de copiii au ramas acasa, dupa ce parintii au plecat sa munceasca in strainatate

* 350.000 de copii traiesc in gospodarii in care nicio persoana nu are un loc de munca.

 Salvati Copiii are in vedere diverse grupuri-tinta si intervine in functie de nevoile fiecarei categorii in parte, prin urmatoarele programe:

1.      Integrare/reintegrare scolara: Programul „A Doua Sansa” se adreseaza copiilor care nu au fost niciodata inscrisi in sistemul de invatamant si celor care au abandonat scoala si au depasit varsta de scolarizare, prin oferirea de servicii educationale si sociale pentru copii si familii.

Rezultate 2013: 665 de copii au fost cuprinsi in program in anul 2013, iar 328 de parinti au fost sprijiniti prin servicii sociale si juridice si au primit suport material constand in alimente si rechizite in functie de nevoile identificate. 86% dintre copiii care au sustinut examene la finalul anului scolar au promovat, inregistrand progrese fata de situatia initiala. Pentru 67% dintre parinti a crescut interesul pentru evolutia scolara a copiilor, acestia participand constant la activitatile si sesiunile de consiliere destinate parintilor.

2.      Prevenirea abandonului scolar: Programul „Scoala dupa Scoala” ofera suport si educatie scolara pentru copiii in risc de abandon scolar. De asemenea, parintii beneficiaza de servicii sociale, juridice si sprijin material, in functie de nevoile identificate.

Rezultate 2013: 1.850 de copii au participat la activitatile educative si au beneficiat, alaturi de parintii lor, de servicii sociale si juridice, iar peste 1.400 de parinti au participat la intalnirile periodice de informare si consiliere sociala organizate in centrele educationale. 90% dintre copiii integrati in program au promovat anul scolar 2012-2013, iar 20% au obtinut premii scolare. Pentru 77% dintre copii s-au evidentiat progrese scolare vizibile fata de momentul includerii in program, acestia imbunatatindu-si rezultatele scolare. 42% dintre copii inregistreaza rezultate scolare bune si foarte bune.

3.      In cadrul celor 16 centre de tip „Scoala dupa scoala” infiintate in intreaga tara este derulat si programul „Crestem Impreuna”, menit sa diminueze impactul negativ asociat migratiei parintilor asupra copiilor ramasi singuri acasa, prin oferirea de suport social si psihologic pentru traversarea perioadei de separare de parinti, comunicarea cu parintii aflati in strainatate, utilizand computerele puse la dispozitie prin proiect, suport scolar si socializare.

Rezultate 2013: peste 1.000 de copii au participat la activitati, iar 583 de parinti si reprezentanti ai copiilor au participat la intalniri lunare de informare si au beneficiat de consiliere sociala si psihologica. Circa 85% dintre copii si-au imbunatatit comportamentul la clasa si relationarea cu colegii. 70% din copii si-au imbunatatit performantele scolare, iar dintre acestia peste 46% au luat premii.

4.      Educatie prescolara pentru copiii din categoriile defavorizate (in special, comunitati roma). Programul isi propune sa creeze premisele unui sistem educational in care copiii din orice categorii sociale sa aiba sanse egale in privinta accesului la educatie, prin cresterea nivelului de pregatire pentru scoala, facilitarea accesului la educatie prescolara, diminuarea riscului de abandon scolar si intelegerea de catre parinti a necesitatii educatiei pentru viitorul copiilor lor.

Monitorizarea copiilor care au frecventat gradinitele estivale de la inceputul proiectului si pana acum arata ca 94% din copiii participanti au continuat o forma de invatamant, iar din cei inscrisi la scoala, 85% au finalizat clasa I, in timp ce, din totalul copiilor inscrisi la gradinita, 90% au continuat in anul scolar urmator.

Vizual FBC2014

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree