Ce facem cu copiii vara? Episodul 1: “Tabere urbane”

Pentru că se apropie vacanța de vară și mulți dintre noi nu avem posibilitatea să stăm cu copiii 2 luni și jumătate acasă, pentru că de vacanțele la bunici puțini norocoși mai beneficiază, pentru că tabere pentru copii între 4 și 10 ani se organizează destul de rar de către grădinițe și scoli, pentru că mulți nu au bone sau alt ajutor de la rude, m-am gândit să încep serialul Ce facem cu copiii vara? Voi aduna variante de tabere, activități, evenimente pentru copii și le voi împărtăși aici. Dacă știți și alți oameni frumoși și devotați care organizează tabere pentru copii, vă rog să ni-i faceți cunoscuți.

Pentru mine, până acum, conceptul de tabără exprima o excursie de peste 5 zile și 4 nopți, fără părinți, împreună cu educatori/profesori/traineri, în afara localității. Acum, termenul este folosit și pentru o perioadă consecutivă de zile, în care copilul este lăsat dimineața în grija unei insitutuții și a unor traineri împreună cu care face activități și este luat seara, asemenea programului de la grădiniță/școală.

Începem cu Taberele urbane, care au loc în perioada 27 iunie–29 iulie, de luni până vineri, de la 8.00 la 18.30, la SAGA de vară. Copiii sunt invitați să descopere elementele de bază ale vieții, prin propria experiență: pământul, apa, aerul, focul și sufletul. Sunt 5 săptămâni tematice, fiecare cu o temă specială și cu activități corelate, care să aducă experiențe frumoase și interesante pentru copii. În fiecare săptămână copiii vor exersa, învăța și dezvolta: adaptabilitatea, stabilitatea și încrederea în sine; inițiativa, inovația, curiozitatea, exprimarea și comunicarea; atenția distributivă, lucrul în echipă și autonomia; empatia, dărnicia și blândețea.

Mai multe aflăm de la Claudia Chiru, fondatoarea SAGA Kid.

38488d9d-8807-4fd9-8963-1f2089f6c2fdCine este Claudia Chiru?

Claudia Chiru este profesor pentru învățământul primar, adică învățătoare la Școala nr. 195, absolventă a Colegiului Pedagogic  „Constantin Brătescu” din Constanța, absolventă de facultate și master. Cariera mea profesională a cuprins mai multe domenii, însă acum 4 ani am decis că sunt pregătită să revin în învățământ, să-mi îndeplinesc visul din copilărie, acela de a-i învăța pe alții. În 2013 am înființat SAGA Kid, o Școală Alternativă de Gândire Aplicată, construită în sistem before și after-school, școală dedicată îmbunătățirii activităților educative pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Ce înseamnă Școală Alternativă de Gândire Aplicată?

Claudia Chiru: SAGA Kid (Şcoala Alternativă de Gândire Aplicată) este în primul rând o școală pentru viață, este locul iîn care ne propunem să-i sprijinim pe copii să învețe cum să se descurce în viață, cum să se organizeze, cum să aplice în practică teoria învățată la școală și cum să-și dezvolte gândirea aplicată. Credem că dacă dezvoltăm aceste aspecte în copilărie, ele au puterea de a transforma succesul într-o constantă în viața copiilor.

SAGA Kid înseamnă o echipă formată din oameni pasionați de acest act al educării și învățării, oameni cărora le place să fie în preajma copiilor, care au idei și planuri mari pentru sistemul educațional din România!

Ce le propuneți părinților pentru copiii lor în vacanța de vară?

Claudia Chiru: Le propunem o alternativă. În echipa SAGA Kid, cei mai mulți dintre noi suntem părinți și știm că uneori devine complicat în timpul verii să organizăm timpul copilului, astfel încât să beneficieze cât mai mult de el. Fie bunicii nu mai sunt disponibili, fie bona vrea o pauză, iar concediul nostru durează în medie 2 săptămâni. Copiii cu care lucram zi de zi privesc SAGA ca pe o a doua casă și atunci putem s-o folosim și vara în acest scop, și pentru alți copii.

b7278dd6-a45f-44fd-b674-b8ffc7ac6a61

De la ce vârste pot veni copiii la activitățile din vară? Care este targetul?

Claudia Chiru: Lucrăm cu copii între 6 și 14 ani și îi invităm pe toti cei „aflați” între aceste vârste să ni se alăture.

Cum împărțiți copiii pe grupe de vârste? Dacă sunt diferențe mari de vârstă, cum le manageriați astfel încât fiecare copil să integreze conceptul și pentru fiecare să fie o experiență utilă, plăcută și motivantă?

Claudia Chiru: Lucrăm cu grupul întreg (12-14 copii), nu îi împărțim pe vârste. Doi profesori SAGA, un coordonator și un asistent se implică alături de ei în toate activitățile, asigurându-se că toți participă, practicăm mult învățarea reciprocă și aplicăm conceptul românesc, „cel mic învață de la cel mare”. Îi invităm/ încurajăm pe cei mai mari să devină mentori pentru copiii mai mici, să îi ajute, să îi susțină, iar pe cei mici să li se alăture și să învețe de la ei. Și în cursul anului școlar, cei mari îi ajută uneori la teme pe cei mici. Paleta de activități este variată, de la manualități, discuții cu experți invitați, experimente până la excursii, astfel fiecare își găsește locul și rămâne cu o experiență memorabilă, credem noi.

De ce ați ales ca teme pământul, apa, aerul, focul și sufletul? De ce sunt esențiale aceste concepte pentru copii? Cum le explicați?

Claudia Chiru: Am ales aceste teme pentru că sunt prezente în viața noastră și de ele depindem în mare măsură. În spatele fiecăreia există și o conotație ecologică pe care o transmitem copiilor la SAGA: să avem grijă de noi și de ce este în jurul nostru. Pe lângă faptul că vorbim de elemente esențiale, ne-am dat seama că nu le acordăm suficientă atenție și timp pentru a le explora. Și de fiecare dată, când le aprofundăm, găsim noi semnificații care pot aduce multă valoare copiilor. Așa că vara poate fi un bun prilej de  „a da Cezarului ce e al Cezarului” :).

Cum și unde se desfășoară cursurile școlii de vară? În ce perioadă?

Claudia Chiru: SAGA de Vara se desfășoară între 27 iunie și 29 iulie. Taberele urbane sunt gândite cu o temă săptămânală, de luni până vineri, între orele 8.00-18.30 cu posibilitatea de a asigura transportul copilului acasa, dacă părinții optează pentru acest serviciu.

SAGA de Vara are loc în ambele sedii, cel din Primăverii (str. Amiral Constantin Bălescu nr. 13, sector 1) și cel din Baba Novac (Intr. Sabiței nr. 34, sector 3).

SAGA Kid va fi deschis și între 15 august și 9 septembrie.

Cât costă?

Claudia Chiru: Prețul taberei urbane este de 450 lei pe săptămână și cuprinde:

  • Toate activitățile derulate între orele 8.00-18.30;
  • Excursiile (luni și miercuri) cu microbuzul;
  • Masa de prânz, gustarea și SAGA Snack – Legume și fructe proaspete;
  • Materialele necesare experimentelor și lucrărilor specifice fiecărei săptămâni.
  • Copiii deja înscriși la SAGA Kid au o reducere de 30%.

Cu ce vor pleca mai bogați copiii după SAGA de Vară

Claudia Chiru: O mamică ne-a mulțumim o dată pentru că suntem umani. Cred că e primul lucru pe care îl vor vedea copiii la SAGA. Vor pleca cu noțiuni noi, cu OAU-uri, cu abilități sociale și cu idei: că pot face multe cu timpul lor, că pot să-și lase curiozitatea să exploreze chiar și cele mai banale lucruri, că merită să se străduiască să facă lucrurile bine, să nu le lase la întâmplare, că detaliile fac diferența, că relațiile sunt vectorul vieții noastre. Ne interesează mult să le insuflăm o particică din inteligența socială. Un element nou în programa SAGA de Vara va fi crearea poveștilor despre fiecare element (Storytelling), ajutându-ne de tehnologie (tableta) pentru a schița personajele (Sketching), și vom construi prima carte cu aventurile copiilor din această vacanță de vară. Această idee ne-a venit în urma schimbului de experiență susținut anual la Oxford, Marea Britanie.

Unde vă găsesc cei interesați?

Claudia Chiru: Zilnic postăm pe pagina de Facebook frânturi din activitatea noastră, https://www.facebook.com/SagaKid/ și pe site-ul nostru www.asaga.ro publicăm articole ale profesorilor și colaboratorilor noștri, precum și informații despre educație.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Cred ca sunt numeroase tipuri de activitati ce pot fi practicate pe timp de vara. Tinand cont de faptul ca vremea este superba(exceptand perioadele caniculare), o iesire simpla, in parc ar putea ocupa destul de mult timp. Totusi, recomandarile din articol mi se par inedite, de luat in considerare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.