Ce facem cu copilul vara? Episodul II. Se caută voluntari pentru Tabăra de cartier

Vă apuneam aici că încep să caut tabere și oameni frumoși, cu mintea deschisă și cu sufletul bun cu care să avem încredere să ne lăsăm copiii de la câteva zile la două săptămâni în cadrul vacanței de vară. Mulți dintre noi nu avem concediul de două luni și jumătate, nu avem rude sau prieteni disponibili să ne ajute, așa că o variantă sunt taberele sau excursiile.

În căutările mele am găsit variante multiple pentru copiii de toate vârstele, însă un aspect care nu poate fi neglijat este prețul. Una dintre taberele accesibile financiar, cu un program care respectă nevoile copilului, nivelul lui de dezvoltare, gândit cu respect pentru cei mici de specialiști și într-un loc edenic este Tabăra de cartier, organizată de către specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6. Pentru ca în această tabără să aibă loc cât mai mulți copii, este nevoie de voluntari. Astăzi vorbim cu Ana-Maria Gabor despre Tabăra de cartier și despre ce înseamnă voluntariatul în România, care e profilul voluntarului, cine este eligibil și ce beneficii ar avea dacă s-ar alătura comunității.

Cine este Ana Maria Gabor?

Ana-Maria Gabor: Ana-Maria Gabor este asistent social de formare, în prezent, coordonator de voluntari în cadrul Compartimentului de voluntariat și formare profesională al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6. Sunt o persoană jovială, creativă și deschisă către idei și inițiative ce presupun imaginație.

1392531_10151799115298962_249442361_n

Ce este tabăra de cartier, cine o organizează, unde are loc, cât durează și cum se fac înscrierile?  

Ana-Maria Gabor: Tabăra de cartier este un program educativ–recreativ destinat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, organizat de către specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6 în colaborare cu voluntarii din comunitate. El are loc la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul ,,Golescu-Grant”, în perioada 27 iunie – 08 iulie 2016 cu un program zilnic cuprins între orele 9.00 – 16:30. Tabăra de cartier se adresează, în primul rând, copiilor beneficiari ai Centrelor de Zi aflate în subordinea instituției, ca o alternativă de recreere pentru perioada estivală. Înscrierile pentru copii din comunitate sunt limitate și se fac prin donație către Magazinul Social în cuantum de 100 de lei pentru un copil și 160 de lei pentru doi copii înscriși. Accesul în program, în acest caz, se va face în funcție de data donației.

Ce activități fac copiii în tabără și cum sunt împărțite activitățile pe grupe de vârste?

Ana-Maria Gabor: Activitățile taberei sunt variate și adaptate vârstei copiilor, astfel:

  • Pentru copii din categoria școlarului mic programul include: încălzirea de dimineață cu exerciții ușoare și distractive, jocuri pe echipe, teatru forum, masa de prânz, atelier de creație, ștafete, etc.;
  • Pentru copii preșcolari programul prevede jocuri și ateliere adaptate ca dificultate, masa de prânz, pauza de somn după-amiaza, jocuri de energizare și de relaxare.

Pentru ambele catogorii de vârste, avem o tradiție dorită și așteptată în fiecare an: jocurile cu apă. Bineînțeles, urmărim predicțiile meteo ca ziua în cauză să fie senină și frumoasă.

Pe ce se marșează foarte mult în cadrul acestor activități? Ce beneficiu aduc ele copiilor?

Ana-Maria Gabor: Pentru noi, organizatorii, este important să observăm copii în dinamica lor de joacă, să îi ghidăm în a lucra și colabora în echipe, iar la nivel individual să-i ajutăm să-și descopere abilitățile, să le exploreze și să le dezvolte. De asemenea, încercăm să respectăm reguli de grup și să adaptăm activitățile și în funcție de dorințele copiilor (spre exemplu: jocuri preferate).

Copii învață cântece, jocuri, sunt ascultați și pot oferi sugestii pentru activități ulterioare. Învață că atunci când creezi nu există desen urât sau greșit ci doar o viziune diferită care ne ajută să vedem lumea ca întreg. Copii conștientizează că este mai important să faci parte dintr-o echipă și că împreună rezultatele unei activități sunt mult mai complexe iar satisfacția mai mare.

De cine sunt gândite aceste programe și care este scopul lor?

Ana-Maria Gabor: Programul taberei este diferit în fiecare an și este gândit împreună cu voluntarii care fac propuneri și dau o formă finală celor 10 zile de activități. Scopul principal este să le oferim copiilor un cadru creativ-recreativ în care să se simtă acceptați, valorizați și liberi să experimenteze.

d5b7c3d9-58ed-4c27-a691-ba715f446f9f

Ce specializare au persoanele care fac activitățile cu copiii? Ce vârste și cum ajung să lucreze pentru tabără?

Ana-Maria Gabor: Din echipa de specialiști fac parte asistenți sociali, educatori și voluntari care urmează un training în metode și tehnici de educație non-formală și participă la întâlniri de lucru înainte de desfășurarea taberei. Vârsta minimă de voluntariat este 15 ani și nu există vârstă maximă. Pentru înscrieri așteptăm e-mail cu datele de contact (e-mail, telefon) pe adresa voluntariatformare@dgaspc6.com până la data de 10 iunie pentru a putea participa la trainingul de formare despre care am amintit mai sus.

Am văzut că există tineri care vin ca voluntari pentru a lucra cu copiii. Cum află dacă există posturi disponibile? Ce condiții trebuie să îndeplinească?

Ana-Maria Gabor: Pentru voluntari avem un număr de 10 locuri disponibile și pentru doritori este suficient să ne scrie și vor primi răspuns imediat.  Condițiile eligibile sunt: vârsta (minim 15 ani), să fie clinic sănătoși pentru că intră în contact direct cu copii, să aibă dorința de a lucra în echipă în mod creativ, să fie deschis, comunicativ, vesel și, prima între toate condițiile: SĂ IUBEASCĂ COPII.

Ce este esențial să aibă în structura lui un voluntar eligibil?

Ana-Maria Gabor: Un voluntar eligibil este empatic, tolerant, dornic să ajute, să comunice și să înțeleagă. De asemenea, este dispus să se schimbe odată cu echipa cu care lucrează și cu beneficiarii cu care intră în contact.

Din experiența ta, ce îi atrage pe tineri să intre în acțiuni de voluntariat și ce beneficii au ei?

Ana-Maria Gabor: Tinerii vin la voluntariat pentru a cunoaște oameni noi, pentru dezvoltarea lor personală și pentru că au oportunitatea să doneze din creativitatea și dinamismul specific lor. Ca schimb pot beneficia de cursuri gratuite, adeverințe și recomandări scrise, însoțite de recunoștința profesioniștilor și a beneficiarilor care i-au cunoscut.

Care poate fi traseul profesional al unui voluntar în cadrul Conacului Golescu/DGASPC?

Ana-Maria Gabor: Din punct de vedere profesional, un voluntar în cadrul DGASPC sector 6 primește formare continuă în funcție de specificul activităților pe care le desfășoară, având oportunitatea de a fi recomandat ca specialist în devenire în domeniul social. De asemenea, în situația în care se organizează concursuri de angajare în serviciile noastre sociale, îi putem recomanda conform activităților deja desfășurate.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Bunaa…pana la urma mai are sau nu loc anul asta tabara?
    Chiar ma intereseaza pentru piticul meu…Cel mare a depasit varsta….

    1. Buna Roxana, din pacate locurile au fost ocupate extrem de rapid. Insa poti suna la Conacul Golescu sa afli ce cursuri au din toamna si ce alte activitati pregatesc.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.