Ce facem cu copilul vara? Episodul IV. Creangă 21

Pentru că vacanța de vară a venit și mulți dintre noi nu avem posibilitatea să stăm cu copiii 2 luni și jumătate acasă, pentru că de vacanțele la bunici puțini norocoși mai beneficiază, pentru că tabere pentru copii între 4 și 10 ani se organizează destul de rar de către grădinițe și scoli, pentru că mulți nu au bone sau alt ajutor de la rude, am alcătuit serialul Ce facem cu copiii vara? Am adunat câteva variante de tabere, activități, evenimente pentru copii și le-am voi împărtășit aici. Dacă știți și alți oameni frumoși și devotați care organizează tabere pentru copii, vă rog să ni-i faceți cunoscuți.

Astăzi stăm de vorbă cu Irina Goldstein, manager educațional al centrului Creangă 21.

Ce este Creangă 21 și care este conceptul de la baza lui?

Irina Goldstein: Creangă 21 este un centru generos și foarte divers, dedicat copiilor, care include spații pentru joacă, pentru petreceri și care găzduiește ateliere de educație non formală, o școala de vară și, din toamnă, un after-school. Ceea ce face din Creangă 21 un spațiu unic și extrem de plăcut este diversitatea tematicii camerelor, faptul că ele sunt foarte aerisite, decorul original, creat și lucrat manual de artiști scenografi. La Creangă 21 veți găsi un imens labirint modular cu bile, un spațiu dedicat cunoașterii Cosmosului, un EyePlay, Imagination Playground dedicat construcțiilor, o bibliotecă dedicată imaginației, o mansardă de vis și o curte.

eye play (2)

DCIM136GOPRO
DCIM136GOPRO

Pe perioada verii, propuneți Școala de vară. Cui îi este adresată? Ca limită de vârstă? Unde se desfășoară? Pe ce perioadă se întinde și care este intervalul orar zilnic?

Irina Goldstein: Suntem foarte bucuroși de proiectul școlii de vară. El a venit ca o consecință firească a activității de până acum, în care am văzut cu câtă bucurie vin copiii la joacă, am primit feedback-uri frumoase de la părinți care apreciază multitudinea opțiunilor educative, dar și de relaxare, iar atelierele de artă și educație nonformală au consecințe vizibile în rândul copiilor.

Școala de vară se adresează copiilor cu vârste de peste 3 ani și până în 12 ani. Locul de desfășurare este la locația noastră din strada Ion Creangă 21, zona Marriott. Vom organiza de asemenea și vizite în diverse locații cât mai atrăgătoare: muzee, parcuri, Ferma animalelor, Castelul Peleș și posibil și alte destinații distractive și educative.

Perioada de desfășurare este între 27 iunie și 11 septembrie, iar intervalul orar este între 8 dimineața și 7 seara.

Câte locuri sunt în tabără? Cum selectați copiii pentru Școala de vară dacă sunt mai multe cereri decât locuri?

Irina Goldstein: Anul acesta nu organizăm tabără. Tabăra este permanentă, la noi în centru. Acesta este de fapt și conceptul Școlii noastre de vară, “Povești de vară până-n seară”. Vom recrea aici atmosfera taberelor sau a vacanțelor la bunici: cu cântece, corturi, multă veselie, multe jocuri și explorarea mediului înconjurator.

Numărul maxim de copii pe care îi putem găzdui este de 50.

Dat fiind că este primul an în care organizăm școala de vară și avem spațiu suficient pentru a găzdui un număr mare de copii nu avem în vedere criterii de selecție. Dar ca principiu, funcționăm după regula primului sosit, primul servit.

Ce învață copiii la Școala lui Creangă? Cu ce vor pleca ei mai bogați?

Irina Goldstein: Ce ne dorim cel mai mult este ca cei mici să învețe să se simtă bine. Cunoștințele în sine sunt valoroase și folositoare, dar cel mai important lucru pentru noi este să creăm un cadru în care cei mici să se dezvolte armonios, să fie încrezători în propriile forțe, să le încurajăm spontaneitatea și curiozitatea, fără presiune prin intermediul jocului.

Pe parcursul celor 11 săptămâni ale școlii de vară vom ghida atenția copiilor înspre ateliere de artă și creativitate în care vor lucra individual, dar și în echipe, și ateliere de improvizație și autocunoaștere, de tip dramaplay, inclusiv în limba engleză. Un lucru pe care ni-l dorim foarte mult este să îi familiarizăm cât mai mult cu natura și tot ce presupune ea pentru a le stimula simțul răspunderii față de mediul înconjurător. Alte teme abordate vor fi legate de pasiuni, meserii, tradiții și obiceiuri, călătorii, totul prin intermediul jocului, al libertății de exprimare și al susținerii din partea noastră.

Iată mai jos detalierea programei pe săptămâni:

 1. Săptămâna gesturilor de prietenie: ne cunoaștem si cunoaștem lumea
 2. Vacanța mea preferată (locuri și tradiții)
 3. Săptamâna micilor ecologiști
 4. Lumea plantelor: învățăm să cultivăm
 5. Natura și fenomene naturale
 6. Săptămâna poveștilor și a basmelor
 7. Descoperim meseria preferată
 8. Săptămâna jocurilor olimpice
 9. Saptamana animalelor preferate
 10. Descoperim cosmosul
 11. Datini și obiceiuri românești

Ce calificări are personalul care se ocupă de copii și de activități?

Irina Goldstein: Suntem absolvente de sociologie-antropologie și psihologie, cu modul pedagogic absolvit, cu diplome de consilieri și formatori, cu experiența lucrului cu tineri și copii, certificate Youth Pass, cu mult drag de copii și cu multă creativitate. Abordarea noastră se bazează pe încurajarea independenței, pe metode pozitive de lucru cu copii, încurajarea creativității și a învățării experiențiale.

Cum sunt selecționate activitățile?

Irina Goldstein: Activitățile sunt grupate în 4 mari categorii care se declină săptămânal în funcție de specificul fiecărei săptămâni. În fiecare zi vom avea minutele de înviorare dimineața, de asemenea vom avea zilnic activități de tip arts&crafts. După-amiază, după somnic și gustare vom avea ateliere în limba română și engleză de tip drama play, jocuri și improvizație. O altă categorie de activități este folosirea jocurilor copilăriei noastre îmbinate cu jocuri specifice dezvoltării lor. Pe scurt, vrem ca cei mici să simtă că este vacanță, dar o vacanță plină de descoperiri și multe lucruri frumoase noi de învățat.

GTPF9297

DCIM136GOPRO
DCIM136GOPRO

Dacă sunt copii care încă dorm la prânz, ce variante le propuneți?

Irina Goldstein: Dispunem de un spațiu mare, camera kids parking și pătuțuri, așadar vom avea un dormitor mare și frumos. Majoritatea celor înscriși până acum încă dorm la prânz. Pentru copiii care nu doresc să doarmă avem biblioteca unde vom desfășura activități liniștitoare de tip lectura unor povești sau vom colora împreună.

GTPF9283

Ce mănâncă copiii pe parcursul zilei?

Irina Goldstein: Colaborăm cu o firmă specializată de catering dedicată gradinițelor și afterschool-uri. Suntem preocupați de a oferi hrană sănătoasă copiilor, la cel mai înalt nivel. Evităm cât putem zahărul rafinat, alimentele prăjite, ne folosim de aburi, de cât mai multe fructe și legume și nu permitem folosirea conservanților sau a amelioratorilor de gust. Vom servi două mese pe zi, micul dejun și prânzul și două gustări, dintre care una de fructe.

Vom avea și zile în care vom organiza mici ateliere de gătit aici în bucătăria noastră în care le vom prezenta celor mici sub forma unor jocuri principii ale nutriției sănătoase și echilibrate și vom face împreună aluaturi (chiar si vegane) și salate.

Cât costă și unde se pot înscrie cei doritori?

Irina Goldstein: Am gândit școala de vară ca un program flexibil care să vină în întâmpinarea nevoilor părinților. Așadar costul nostru este pe săptămână așa încât copii să poată veni aici și între excursii, tabere, plecări la bunici. Părinții pot achiziționa câte săptămâni doresc în orice perioadă a vacanței. Costul unei săptămâni este de 250 ron și include 2 mese pe zi (micul dejun si prânz) și două gustări dintre care una de fructe.

Ne găsiți pe pagina de facebook Creanga21, pe site-ul www.creanga21.ro și la telefon 0735231831. Iar pe strada Ion Creangă, nr. 21, din sectorul 5 (zona Marriott) suntem noi aici să vă primim cu drag pentru a descoperi lumea noastră de vis și spațiile calde și primitoare, poveștile pictate pe pereți și jucăriile de peste tot. 🙂

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.