Ce facem cu copilul vara? Episodul V. Teko Summer School cu 80% din timp petrecut afară pentru copiii între 2 ani și jumătate și 8 ani

 

Pentru că vacanța de vară a venit și mulți dintre noi nu avem posibilitatea să stăm cu copiii 2 luni și jumătate acasă, pentru că de vacanțele la bunici puțini norocoși mai beneficiază, pentru că tabere pentru copii între 4 și 10 ani se organizează destul de rar de către grădinițe și scoli, pentru că mulți nu au bone sau alt ajutor de la rude, am alcătuit serialul Ce facem cu copiii vara? Am adunat câteva variante de tabere, activități, evenimente pentru copii și le-am voi împărtășit aici. Dacă știți și alți oameni frumoși și devotați care organizează tabere pentru copii, vă rog să ni-i faceți cunoscuți.

Astăzi stăm de vorbă cu Maria Varvaroi, co fondator Teko Kindergarten despre Teko Summer School.

Școală de vară TECH cu 80% din timp petrecut afară pentru copiii între 2 ani și jumătate și 8 ani. Ce bine sună 80% din timp petrecut afară. Ce activități pregătiți pentru copii pe timpul verii astfel încât să poată să stea cel puțin 5 ore afară, în căldură?

Maria Varvaroi: Activitățile de afară se vor întâmpla de dimineața, între 9:30 și 13:00 (până la masa de prânz) și după-amiaza, între 16:30  și 18:00. Curtea grădiniței este mare, se află pe malul lacului și are o serie de instalații de joacă interactive, construite special de un arhitect, care stimulează mișcarea copiilor. De aceea, ne-am gândit să facem în așa fel încât copiii să profite cât mai mult de spațiul curții și am pregătit o serie de activități iubite de toți: bălăceală cu apă în cădițe, piscinuțe mici, bătaie cu pistoale cu apă, bătaie cu făină, vom face un circuit din jgheaburi prin care vom duce apa prin grădină,  vom construi un microclimat din plante,  vom organiza concursuri sportive, de echilibristică, de cățărat, vom pregăti brioșe, vom face picnic, vom organiza petreceri cu baloane și dansuri, activități de bricolaj de zmee, de locuri de mâncare pentru păsări, căutare de comori și multe altele. În general sunt activități foarte distractive pentru copii, pe multe dintre ele le-am iubit și noi când eram de vârsta lor, însă noi aveam ocazia să stăm toată vacanța mare afară, cât era ziua de mare, în fața blocului sau în fața casei și să facem ce ne trecea prin minte. Încercăm să le dăm ocazia și lor să petreacă aceste clipe de copilărie.

ae862fe8-85a5-464e-9d56-8447df6af69a

1a60b8ae-12b0-44a3-9e1d-c3dff5d61644

Opțional, părinții pot accesa și înotul pentru copiii lor, o dată sau de două ori pe săptămână.

În plus, în fiecare săptămână vom avea un invitat special care să țină o activitate inedită: un scriitor de cărți de copii, o gimnastă, un bucătar chef, un actor etc.

Cum sunt gândite activitățile? Pe grupe de vârste? Pe criterii de dificultate, siguranță etc?

Maria Varvaroi: Noi credem că, în activități, copiii nu trebuie separați complet pe grupe de vârstă deoarece cei mici învață mult mai ușor de la cei mari (în comparație cu deprinderile luate de la adulți), iar cei mari învață să-i ajute pe cei mici la nevoie. În plus, copiii învață astfel că fac parte dintr-o comunitate și trebuie să inter-relaționeze cu toți. De aceea, doar o parte din activități sunt separate în funcție de vârstă și țin intr-adevăr de gradul de complexitate și de obiectivele educaționale sau de abilitățile dezvoltate: de exemplu, copiii mici construiesc case și castele mari din cărămizi de mărime naturală pentru a-și exersa motricitatea grosieră în timp ce cei mari își exersează motricitatea fină prin desenarea pe lemn cu pistolul de pirogravat.

cc83da8a-1f52-4d96-a1bb-12d3b4ac8a97

5f61d3ef-a232-4f66-80ad-fde14ca6dfc2

Ce înseamnă Școala de vară TECH? Are legătură cu tehnologia?

Are legătura cu tehnologia și cu toate formele ei. Când spunem tehnologie, nu ne referim neapărat la tablete ci și la circuite electrice, scripeți, folosirea unui pistol de lipit, demontarea unei unități centrale de calculator pentru a descoperi arhitectura internă. Astfel, activitățile tech, care sunt în proporție de 30%, pun mult accent pe practică și pe înțelegerea a cum funcționează obiectele din jur, ce se află într-o plantă și care este motivul din spatele unui experiment științific. Am introdus activități de Do It Yourself în care copiii învață să folosească bormașina, pistolul de lipit, unealta de șlefuit, activități de programare de roboți (acestea pun bazele găndirii logice prin urmarea unei anumite secvențe de acțiuni), programare propriu-zisă cu aplicații specifice vârstei lor (pentru cei peste 4 ani și jumătate), legarea circuitelor electrice, combinarea diferitelor substanțe chimice, puzzle-uri și o serie de experimente care par să împingă limitele fizicii (de exemplu, daca înfigi mai multe creioane într-o pungă cu apă închisă ermetic, apa nu va curge!). Iar apoi copiii sunt provocați să-și pună întrebări și să afle „De ce?-ul” din spatele experimentului.

30a81927-ea4b-47d0-a3f7-fc9ea6e03a7f

ba981755-8e5b-4bb6-bbaf-a3c0eb54db42

f6381ef1-81e6-409d-a07d-7079fc7a4379

Mi-a atras atenția faptul că propuneți pe lângă tech și sport, aventura. Sună foarte plin de energie, de lumină și de Ce mi-aș dori să fiu din nou copil. Mă bucur că există concepte care includ și aventura. Povestește-ne puțin, te rog, despre cum îmbinați cele 3 paliere ale școlii de vară. Cum le proproționați astfel încât copiii să învețe ceva, să se distreze și să adoarmă cu bucurie și cu maxim de entuziasm pentru următoarea zi.

Maria Varvaroi: Echilibrat este cuvântul care caracterizează cel mai bine activitățile și curriculum-ul nostru. Acest lucru înseamnă că încercăm să expunem copiii în mod echilibrat la cât mai multe experiențe pentru a le lărgi aria cunoașterii. Vrem să le dăm ocazia să își pună mintea la contribuție prin exerciții logice, să le provocăm creativitatea prin oferirea diverselor materiale, să își consume constructiv energia specifică vârstei prin activități sportive. Și toate acestea să fie distractive, copiii să nu poată face diferența între joacă și învâțare. De exemplu, le propunem copiilor să construim în curte un super circuit de mașinuțe. Le punem la dispoziție burlane, rampe de lemn, bucăți de țeavă de PVC, bandă adezivă și cartoane. Copiii sunt provocați să își folosească ingeniozitatea pentru a planifica circuitul, vor negocia între ei, vor învăța să lucreze în echipă, își vor aloca roluri, vor construi circuitul prin metoda încercare și eroare, iar la sfârșit se vor juca nestingheriți cu mașinuțele. Așadar, copiii își vor dezvolta o serie de abilități din sfera cognitivă și socială și se vor bucura și de joacă liberă. Joaca liberă este foarte importantă în creșterea sănătoasă a unui copil. Părinții de azi tind să aglomereze programul copiilor cu multe activități structurate și de altfel foarte interesante, însă trebuie să le dea ocazia copiilor și să își organizeze singuri timpul de joacă. Încă o dată, cheia stă în echilibru.

f83f04e0-e09d-4f22-9351-d73f61affa85

4112e00e-742d-4547-84b1-30e46de6a6cc

466e6dc1-7961-4ed9-8521-21c3e4759dca

Ce activități sunt în timpul prânzului? Aveți inclus program de somn pentru cei mici?

Maria Varvaroi: Activitățile de la amiază sunt propuse și negociate de copii. Ținem foarte mult la încurajarea copiilor să își exprime opinia și să și-o argumenteze în fața celorlalți. Vrem ca ei să devină proactivi și să se obișnuiască să vină cu soluții. De aceea, în această perioadă a zilei, copiii sunt cei care își aleg activitatea. De multe ori își doresc să lucreze cu anumite jocuri, gen Geomag sau vor pur și simplu să pună întrebări educatorului. Programul de somn nu este obligatoriu. Copiii sunt încurajați să doarmă, însă nu sunt obligați.

cd981dc6-00fa-419f-b403-088d359857a3

Ce mănâncă copiii în timpul zilei?

Maria Varvaroi: Copiii pot mânca pe parcursul școlii de vară de 4 ori: micul dejun (bufet suedez cu cereale neîndulcite, lapte integral, ceai cu miere și lămâie, limonadă, bastonașe de legume, tartine, ouă fierte, brânză), gustarea de dimineață (pepene, cireșe, căpșuni, struguri, pere, mere), prânzul (de ex. carne de curcan la cuptor cu legume, excludem carnea de porc, tocăturile și prăjelile) și gustarea de după-amiază (budincă, iaurt integral cu fructe uscate, banane cu miere, tartă cu fructe, toate fără adaos de zahăr). Mesele sunt servite sub forma unui bufet suedez la care copiii vin cu tăvițele și își pun singuri mâncarea în farfurie. Acest lucru face parte tot din procesul de învățare: punerea supei cu polonicul dezvoltă motricitatea fină iar decizia privind ce și cât să-și pună în farfurie stimulează dezvoltarea cognitivă. Pare încredibil, însă acest lucru îl fac chiar și copiii sub 3 ani! Nu contează atât de mult că mai cade mâncare pe lângă atâta timp cât copiii prind gustul responsabilității.

33c1144c-70bb-409b-a30f-f6eb638e1fc4

Care este perioada taberei? Care sunt costurile și ce includ?

Maria Varvaroi: Teko Summer School se desfășoară între 4 iulie – 2 septembrie. Prețul se achită pe săptămână (500 lei). Pentru părinții care aleg să vină mai multe săptămâni, există reduceri proporționale, există reduceri pentru frați. Costurile includ toate activitățile, toate mesele. Doar înotul, care este opțional, se plătește separat.

Unde este Școala de vară TECH?

Maria Varvaroi: Teko Summer School se află în Băneasa, lângă Romatsa, mai exact pe Drumul Eugen Brote 29-31.

Cu ce pleacă copiii la finalul unei săptămâni de Școală? Dar la finalul unei luni?

Maria Varvaroi: Cu un bagaj bogat de experiențe noi și inedite, cu prieteni noi, cu cunoștințe noi și cu abilități dezvoltate. Vor fi învățat să construiască cu unelte „destinate doar adulților”, vor fi învățat să construiască diverse proiecte din materiale inedite, vor fi învățat să comunice asertiv și să lucreze în echipă. Fiecare săptămână e diferită și are activități unice: în unele vom face picnic în pădure, în altele vom merge la adăpostul de cai. Pregătim cât mai multe surprize astfel încât fiecare moment să fie unul de descoperire.

Unde se pot înscrie cei doritori?

Maria Varvaroi: Înscrierea se poate face pe pagina noastră www.myteko.com/scoaladevara. Părinții care n-au mai fost niciodată la noi, sunt invitați să ne facă o vizită înainte de înscriere, să bem o cafea grozavă și să povestim.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. […] blogul Mamicii Urbane gasiti un interviu interesant cu multe informatii utile despre scoala de vara, in cadrul caruia Maria Varvaroi, co-fondatoarea […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.