Ce ne facem cu infecțiile respiratorii în creșe și la grădinițe?

La creșă la Julie (o creșă foarte bună de stat, de care suntem foarte mulțumiți, în special de doamnele de la grupă), copiii nu sunt primiți dacă au febră, diaree și/sau dacă li se administrează pe perioada șederii în instituție tratamente medicamentoase. Vin însă părinți cu copiii roșii de febră și sunt extrem de deranjați că sunt trimiși înapoi acasă cu copilul care, săracul, abia se mai ține pe picioare. Vin alți părinți care recunosc că i-au dat antibiotic când au plecat de acasă, copilul nu are febră, nu mai ia antibiotic în următoarele 12 ore, deci este primit. Când este întrebat de ceilalți părinți de ce îl aduce pe copil pe tratament, părintele fie spune că nu mai e contagios din moment ce ia antibiotic, fie flutură un aviz de la medic.

Alții, când li se spune să vină să ia copilul că tușește până se îneacă, nu vin pentru că acasă copilul nu tușește. Iar cei mai mulți părinți aduc copiii în perioada de convalescență, exact atunci când se află într-o groapă imunitară și ar avea nevoie de odihnă, de tihnă, de iubire, de cineva din familie.

În zadar am vorbit cu doamnele de la grupă și cu părinții. Dacă ar fi posibil, dacă ar fi cămin la care să își lase copiii cu săptămâna ar face-o. Degeaba le-am spus că această creșă și oricare alta, nu sunt instituții spitalicești, că pentru a ajunge el ca părinte la job, copilul lui (pe lângă că se simte rău fizic și psihic) îi îmbolnăvește și pe ceilalți, și implicit și mai mulți părinți vor fi nevoiți să apeleze la tot felul de mijloace pentru a putea sta acasă cu copiii. Degeaba m-am răzvrătit. Până la urmă am ales să nu o las pe Julie la creșă în zilele în care veneau copii pe anitbiotic sau unii tușeau cu lacrimi.

Am suplimentat administrarea de vitamina C și de multiminerale. Am făcut sucul de sfeclă, morcov și măr zilnic și obligatoriu. Am adăugat la el ghimbir. Am făcut și alte combinații de sucuri de portocale cu cătină sau gingerată. Am încercat să le ofer fetelor iubire, căldură, multă conectare (și) pentru ca ele să fie bine pe interior și să nu aibă prea multe de somatizat.

Miercurea trecută am ascultat-o pe Dr. Valeria Herdea în cadrul primului eveniment al Maratonului de Sănătate și mi-a reconfirmat faptul că imunitatea nu ține doar de vitamine, minerale sau vaccinuri antigripale, ci alături de acestea este necesar ca atât copiii, cât și noi, adulții, să facem zilnic mișcare, să ieșim chiar și pe frig și ploaie afară la plimbare, să aerisim camerele, să nu le supraaglomerăm, să schimbăm des așternuturile, să avem fiecare prosopul personal, să avem o alimentație echilibrată, cu sucuri de fructe și de legume, cu carne provenită din surse sigure, de la producători locali, fără hormoni sau antibiotice. Mi-a plăcut tare mult atunci când ne-a încurajat pe noi ca părinți să susținem în grădinițele copiilor noștri aerisirea corectă, respectarea orarului de joacă afară, să ne mobilizăm să aducem specialiști care să le vorbească părinților și cadrelor didactice despre sănătate, pericole, prevenție, tratament.

Ieri le-am luat la fete trotinete și sunt hotărâtă să nu lăsăm nicio zi fără mișcare, hrană de calitate, sucuri de fructe și de legume, colostru cu probiotice (aici cu pauzele necesare), iubire, soare și multă joacă.

IMG_2327

În continuare vă las câteva paragrafe de la doamna Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie (AREPMF), despre infecțiile respiratorii la copii.

12806115_942026975894163_6872791430521381056_n

Infecțiile respiratorii sunt un set de afecțiuni cu mare prevalență la copii, care apar pe fondul sistemului imunitar imatur și care pot fi localizate la nivelul diferitelor segmente ale aparatului respirator: mucoasă nazală și sau/faringiană (rinită, faringită, rinofaringită), mucoasa laringelui (laringita), mucoasa traheei și/sau bronșiilor (traheobronșiolită, bronșiolită), plămâni (pneumonie). Copiii au o predispoziție mare pentru infecții respiratorii, acestea fiind considerate printre bolile copilăriei din cauza prevalenței ridicate, cât și a gradului mare de recurență.  Statisticile arată că peste 25% dintre copiii cu vârsta până la un an și 18% dintre copiii între 1-4 ani, din țările dezvoltate, suferă din cauza infecțiilor respiratorii recurente. În plus, într-un an, copiii pot face între 5 și 8 episoade infecțioase, în timp ce la copiii aflați în colectivitate numărul acestora crește.

Infecțiile respiratorii au câteva vârfuri majore de manifestare:

 • între vârsta de 6 și 12 luni, atunci când se epuizează resursele imunitare pe care copilulul le primește la naștere, de la mamă, prin transferul imunoglobulinelor;
 • la intrarea copilului în colectivitate, odată cu începutul școlii sau al grădiniței;
 • în lunile de tranziție, toamna și primavara.

Cum recunoaștem o infecție respiratorie?

Printre cele mai comune simptome care anunță o infecție respiratorie la copil sunt: congestia nazală (nas înfundat), strănutul frecvent, durerea în gât și febra. Dacă după câteva ore de la apariția acestor simptome copilul începe să devină agitat, încep să apară fluide la nivelul nasului, tusea, lipsa poftei de mâncare, probleme digestive, dificultate în respirație, dureri de cap, dureri de urechi – copilul a contactat o infecție de tract respirator.

Care sunt cauzele apariției infecțiilor respiratorii?

Cele mai multe infecții respiratorii sunt de natură virală și bacteriană și sunt extrem de contagioase. Acestea se transmit direct, pe cale aeriană, sau indirect, prin obiecte contaminate cu particule de salivă infectată (jucării, clanță ușă, alimente, haine etc).

Răcesc copiii “dacă umblă dezbrăcați”?

Copii ar trebui să fie îmbrăcați adecvat temperaturii ambientale, nici prea gros și nici prea subțire. Temperatura corpului lor trebuie să fie constantă, motiv pentru care echilibrul le asigură starea de bine și nu hainele în plus sau în minus. Principala cauză a infecțiilor respiratorii sunt virușii și bacteriile.

Tipuri de infecții respiratorii

În funcție de localizare și durata de manifestare, se pot distinge între:

 • infecțiile respiratorii pot fi acute superioare: rinita, amigdalita, sinuzita, otita medie, faringita și laringita, gripa;
 • infecții respiratorii acute inferioare: bronșita, pneumonia, emfizemul pulmonar acut;
 • infecții respiratorii cronice: bronșita cronică, bronhopneumonia obstructivă cronică, astmul bronșic, bronșita obstructivă cronică, emfizemul pulmonar cronic

Când este indicat să vă adresați medicului?

Pediatrul este primul și singurul ghid care ar trebui să ofere un diagnostic și tratament pentru copil în cazul unei infecții respiratorii. Este recomandat să vă adresați medicului încă de la apariția primelor simptome de boală. Acesta vă va recomanda soluțiile de tratament pentru copil.

Cum puteți preveni apariția infecțiilor respiratorii la copil?

O imunitate nespecifică (dobândită) solidă va putea contracara mai ușor un virus sau bacterie. Stimularea imunității nespecifice este un proces complex, care îmbină resursele proprii ale organismului cu aportul aportul extern de substanțe a căror carență inițială a dus la modificarea imunității naturale a organismului.

Găsirea unor soluții durabile care să susțină sănătatea copilului reprezintă un obiectiv la care contribuie câțiva factori:

 • Consultul profilactic la medicul său curant (consult lunar până la vârsta de un an; o dată la trei luni între vârsta de 1 și 3 ani; la 6 luni între 3 și 7 ani; și o dată pe an după 7 ani, dacă copilul nu are probleme speciale de sănătate);
 • Anamneza, examinarea periodică, profilaxia corecta a îmbolnăvirilor în pragul schimbărilor de anotimpuri;
 • Mișcarea în aer liber;
 • Alimentația de bună calitate;
 • Promovarea creșterii și dezvoltării armonioase în familie și în anturaj.

Cum alegem un produs de calitate pentru stimularea imunității copilului?

Criteriile de baza în alegerea unui astfel de produs sunt: recomandarea medicală survenită în urma unui consult minuțios, vârsta copilului, greutatea, starea generală de sănătate, frecvența și severitatea bolilor acute sau ale bolilor cronice, recurența acestora, factorii de risc cu care se confruntă copilul etc.

Stimularea imunității are la bază scheme diferite, care respectă criteriile minime prezentate anterior.

Asocierea produselor destinate stimularii imunităţii se recomandă a se face foarte atent, pentru a evita polipragmazia (situația în care unui pacient i se prescriu prea multe medicamente).

Produsele pentru stimularea imunității se pot utiliza în cure de minimum două luni, de doua ori pe an, în general primăvara și toamna, cu repetarea în serii anuale, minimum trei ani.

Din multitudinea produselor naturale pe care le utilizam în practică, cu rezultate foarte bune în prevenție, amintim extractele de echinacea, soc, uleiul de pește, argintul coloidal (ca remediu cu acțiune dubla: prevenție și tratament). Însă de departe unul dintre cele mai îndrăgite ingrediente la care apelam este colostrul în combinație cu probioticele.

Maraton de sănătate

Maratonul de Sănăate Secom® are drept scop promovarea unei atitudini responsabile față de propriul organism și cultivarea unui comportament preventiv, în contextul în care studiile arată că 60% dintre români merg la doctor doar când apar simptomele, evitând controale de rutină. În plus, medicii au foarte puţin timp la dispoziţie să explice, în timpul unei consultaţii, problema de sănătate, cauzele și cum pot preîntâmpina o nouă îmbolnăvire, iar pacienții caută soluții și răspunsuri pe internet.

Maratonul de Sănătate Secom®cuprinde un ciclu de seminarii, desfășurate pe trei secțiuni, în care se vor aduce în prim plan o serie de probleme și comportamente care au un impact negativ asupra sănătății, oferind o perspectivă holistică asupra acestora. Proiectul va debuta cu un Cros social media – ciclu de evenimente dedicat bloggerilor și părinților formatori de opinii; va ajunge în marile companii, invitând angajații acestora la Cupa corporate – seminarii fulger despre problemele care le afectează sănătătatea în contextul mediului în care activează; și va ajunge în câteva orașe mari din țară, în cadrul Ștafetei.

Proiectul va dezbate teme precum: „Infecțiile respiratorii la copil”, „Oboseala și stresul”, „Suprasolicitarea copiilor”, „Stilul de viață și disfuncțiile digestive”, „Impactul Media asupra dezvoltării copilului” etc.

Primul eveniment din cadrul Maratonului de Sănătate Secom® a fost dedicat social media și părinților și a abordat problematica infecțiilor respiratorii ale copilului, o temă de actualitate, în special primăvara. Seminarul s-a desfășurat la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri, 9 martie, de la ora 18:30.

Partenerii Maratonului de Sănătate Secom®: Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Mămica Urbană, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Learning HUB, MamaPan.

Text: Ana Nicolescu

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.