Cea mai buna scoala a emotiilor este scoala de acasa

Inca de cand sunt mici copiii doresc sa planga, sa rada, sa tipe, sa se exprime… Tipetele lor reprezinta o necesitate, o dorinta care nu poate fi comunicata altfel, o revarsare a frustrarilor. Exprimarea emotiilor este pentru copil o necesitate profunda, altfel frustrarile si dorintele lui sunt blocate si incep sa se acumuleze. Varsta de 3-7 ani este perioada ideala in care copii pot sa tipe, sa se bata, sa sara in sus de bucurie, sa inventeze tot felul de lucruri, sa se infurie si sa se tavaleasca pe jos. Mai tarziu, ele vor disparea de la sine. In schimb daca sunt reprimate, vor ramane ascunse in subconstient si vor continua sa persiste si sa traiasca, rabufnind, din cand in cand, atunci cand te astepti mai putin.

Stiu ca este nevoie de curaj si de nervi de otel pentru a-ti lasa copilul sa-si exprime sentimentele, dorintele, frustrarile, de a-l incuraja sa exploreze portile necunoscutului si de a merge pe drumul lui. Insa stiu si ca daca ne temem tot timpul pentru copilul nostru, si raspundem cu “nu” celor mai simple cereri, dorinte, sentimente, emotii, il putem bloca si ii putem taia aripile si asa destul de fragile. In schimb, putem fi noi insine, putem sa ne acceptam asa cum suntem, cu bune si cu rele, putem sa ne ascultam inimile, sa ne iubim copilul si sa-l educam cat mai creativ si natural cu putinta.

Fiecare mama e, inainte de toate, un om cu diverse stari, sentimente, emotii

Cea mai buna scoala a emotiilor este scoala de acasa. Daca am simtit nevoia sa-mi imbratisezi copilul, sa-i arat afectiune mangaindu-l sau pupandu-l, am facut-o, fara a tine cont de locul unde ma aflam, fara niciun motiv care sa insemne o recompensa pentru o fapta sau un comportament pozitiv, daca am simtit nevoia sa il cert sau “sa-i dau una la fund” pentru un motiv serios, i-am dat. Orice ar scrie in cartile de parenting, consider ca fiecare mama e, inainte de toate, un om cu diverse stari, sentimente, emotii. Uneori e bine sa ne manifestam si furia sau sa aratam cand suntem suparate. Copilul invata astfel ca mama lui nu e perfecta, e si ea o fiinta umana cu toane care se poate infuria si oricum in sinea lui simte si stie instinctiv ca mama il iubeste chiar si cand se infurie pe el si o va ierta. Astfel, se va simti, si el, liber sa se infurie si sa-si exprime starile. Daca mama lui nu se infurie niciodata sau isi reprima si ascunde aceste stari, copilul se va simti vinovat si va invata sa-si reprime si el, la randul lui, starile si sentimentele. Si asa ajungem sa traim cu totii intr-o societate nevrotica si reprimata.

Ce inseamna un parinte cu un EQ dezvoltat

Parintii isi pot crea singuri propria cale de a-si creste copiii, traind alaturi de ei clipa de clipa, permitandu-le cea mai mare libertate posibila in tot ceea ce fac si acordandu-le un vot de incredere. Sa-mi iubesc copiii, sa-i respect si sa ma bucur de libertatea lor, sa-i las sa faca greseli, insa sa-i ajut sa vada unde au gresit in ideea de a nu face mereu aceleasi greseli, caci atunci inseamna prostie, sa nu le impun modelele si idealurile mele, sa nu le ordon copiiilor mei ce sa faca sau ce sa nu faca, ci sa-mi gasesc timp si rabdare sa le explic cum sta treaba, sa nu ii fortez sa ma asculte, ci sa-i las sa opteze, cam astea inseamna pentru mine un parinte cu un EQ dezvoltat. Copiii sunt foarte receptivi, si daca stim cum sa le explicam, fara sa le refuzam respectul de care au nevoie, ei vor asculta cu atentie si vor decide singuri, dezvoltandu-si astfel inteligenta.

 

 

Inocenta, integritatea, autenticitatea, inteligenta sunt poate cele mai pretioase lucruri cu care venim in aceasta lume

Inteligenta nu e ceva dobandit, ci innascut, intrinsec vietii insesi. Inteligenta se gaseste in diverse forme in natura, in pietre, plante, animale, se regaseste la copii intr-o forma extrem de fragila si de frumoasa, insa la adulti ea s-a transformat deja, de-a lungul experientelor vietii, intr-o lupta pentru supravietuire, intr-o incrancenare in care ego-ul cel mai puternic, cel mai impietrit si asa-zis invulnerabil castiga asa-zisa lupta. Si astfel, adultul devine ca o fortareata impenetrabila, din care nu razabte nicio emotie, nicio durere, nicio raza de bucurie. Si, din acest motiv, la nivel inconstient, noi nu le permitem copiilor nostri sa ramana inteligenti sau sa-si dezvolte inteligenta cu care s-au nascut. Vrem copii ascultatori si cuminti, care sa nu faca necazuri si prostii, care sa nu greseasca, si care sa faca numai ce vrem noi, cu un ego puternic ce le va permite sa supravietuiasca in jungla societatii, si ne temem ca daca raman vulnerabili, lucizi, fragili, deschisi spre misterele vietii, inocenti si inteligenti ei vor pierde batalia din jungla. De la un punct poate fi asa. Vor pierde batalia cu familia, scoala, societatea, insa nu vor pierde batalia cu viata si cu sinele lor, dimpotriva le vor castiga; se vor lasa, mai degraba, distrusi decat sa accepte compromisuri, se vor lasa redusi la tacere, insa nu la sclavie. Puterea inteligentei este puterea revoltei impotriva falsitatii si nonvalorii, este puterea inteligentei care nu-si vinde sufletul si nu-si compromite misiunea. Ma uit la copiii mei si, de multe ori, ma minunez. Nu-mi dau seama daca si eu eram asa la varsta lor, insa ei dispun de un nivel de inteligenta nativa intr-o forma atat de pura, subtila si inradacinta in viata, incat stau si o contemplu pur si simplu, si imi dau seama ca uitandu-ma la ei invat si eu foarte mult lucruri. Este un schimb reciproc care aduce echilibru si care se reduce, in esenta, la libertatea de a fi ei insisi si de a-mi regasi copilul din mine impreuna cu ei. Pana la urma, toti avem in noi aceasta inteligenta, poate doar cu diferenta ca la noi, adultii este acoperita cu un strat gros de informatii, tone de informatii si cunostinte din ce in ce mai multe si mai sofisticate care nici macar nu-ti raspund la intrebarile fundamentale ale vietii: “de unde vin?, unde ma duc?, de ce am venit in aceasta lume?”. Inocenta, integritatea, autenticitatea, inteligenta, numiti-o cum doriti, cu care se nasc copiii sunt poate cele mai pretioase lucruri cu care venim in aceasta lume. Si, din pacate, le pierdem pe parcurs pentru ca nu am invatat cum sa le pastram si sa le dezvoltam in fiinta noastra, nu exista scoli, sisteme de educatie interesate de aceste lucruri “neimportante”, preluam sistemele gata facute de sute de ani si le ducem mai departe, impunandu-le si copiilor nostri.

Totul porneste de la parinte

Aceste lucruri reprezinta ceea ce inteleg eu prin inteligenta emotionala Si pentru ca stiu ca totul porneste de la parinte, imi doresc sa am eu insami un EQ suficient de dezvoltat pentru a le oferi copiilor mei tot suportul emotional de care au nevoie si de a-i ajuta  sa-si dezvolte increderea in ei, sa se respecte si sa se iubeasca pe ei insisi, pentru ca asa vor fi capabili sa respecte si sa-i iubeasca si pe cei din jur, sa fie prietenosi, deschisi si sa relationeze usor, sa-si exprime liber emotiile, sa-si cunoasca starile, punctele tari si slabe ca sa le imbunatateasca sau sa le schimbe, sa-si accepte esecurile si sa invete din greseli, sa fie empatici cu cei din jur, onesti si ferm, si sa reuseasca in ceea ce-si propun, fara a ceda la prea multe compromisuri.

 

 

Inteligenta emotionala la KinderAlegria

Programul KinderEQ a fost construit din mai multe module care se ocupa de cateva abilitati sociale si emotionale importante in dezvoltarea echilibrata a copiilor si se desfasoare sub forma unor module independente, care au loc in fiecare sambata intre orele 10-12 sau 15-17, copiii fiind impartiti pe grupe de varste intre 6-9 ani, 10-13 ani. Detalii despre agenda, oferte promotionale, locatii, va invitam sa gasiti pe pagina “Agenda cursuri”.

Antrenarea abilitatilor sociale si emotionale de la o varsta frageda ii ajuta pe copii sa se adapteze mai usor si sa faca fata stresului emotional al timpurilor moderne. De exemplu, interpretarea semnalelor nonverbale (expresiile fetei, gesturile si posturile) este o abilitate pe care copiii o pot dobandi cu usurinta si poate imbunatati foarte mult capacitatea copilului de a intelege sentimentele altora si de a reactiona adecvat.

Unul din module “Sense and Sensitivity” are loc in limba engleza si se bazeaza pe legatura intre ratiune si simtire (emotii), ceea ce conduce la dezvoltarea capacitatii copilului de a rezolva diverse probleme, de a iesi din situatii dificile si de a gasi solutii. Toate aceste abilitati, deprinderi, tehnici sunt prezentate sub forma unor jocuri amuzante si exercitii provocatoare. De asemenea, vor invata tehnici de relaxare si de imagistica pentru a face fata durerii si stresului sau pentru a-si controla furia, ceea ce poate avea efecte pozitive de-a lungul intregii sale vieti.

1. Cercul Excelentei: cunoasterea™ propriilor emotii, a punctelor tari si punctelor slabe, cresterea increderii de sine, depasirea tracului in fata unui examen

2. Cutiuta cu emotii: constientizarea, exteriorizarea si gestionarea emotiilor, a diferitelor stari si sentimente; comunicarea dincolo de cuvinte (gesturi, posturi, expresiile fetei)

3. Micul optimist: automotivarea si capacitatea de a reusi, anticiparea succesului; asumarea si depasirea esecurilor si blocajelor; atingerea performantei;

4. Micul intelept: recunoasterea emotiilor altor persoane; principiile morale; empatia; onestitatea si integritatea;

5. Lady&Gentleman: gestionarea relatiilor, medierea conflictelor; capacitatea de integrare intr-un grup; bunele maniere

6. Sense and Sensitivity: problem solving skills, lateral thinking, conversational skills- training in English (for kids with basic and intermediary skills).

 

Guest post by Mirela Dragnea

fondator KinderAlegria

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.