Care sunt cele mai importante relații și cum ne influențează viața?

De când sunt mamă trec prin lecții emoționale și spirituale pe care am învățat să le folosesc pentru propria-mi dezvoltare. Am acceptat și m-am deschis în fața imperfecțiunilor mele pe care acum le văd ca pe cele mai valoroase instrumente de schimbare. Pentru mine, una dintre marile provocări ca părinte este cum să le păstrez esența intactă copiilor mei. Cum să nu îi transform într-un minieu și să fiu mereu conștientă și atentă la nevoile lor ca indivizi separați, pe care nu îi posed, în loc să îi modelez să se potrivească nevoilor mele. Cum să nu proiectez asupra lor propriile așteptări și idei.

A fost nevoie ca eu să pasez nevoile mele nerezolvate, așteptările neîmplinite, visele nerealizate. Cu toate că am avut cele mai bune intenții, le-am transmis moștenirea emoțională pe care o am de la părinții mei. Cu toții facem asta. La început inconștient. Și o transmitem din generație în generație. Am mers mult timp la tot felul de terapii, de la cognitiv-comportamentale la spirituale și am înțeles că doar prin conștientizare putem să oprim transmiterea rănilor din generație în generație. Am învățat, mai întâi de toate, că cea mai importantă relație din viața mea e cea cu mine însămi. Aici mi-am întors ochii către mine și mi-am văzut frustrările. Tot aici am învățat să mă conectez eu cu mine și să îmi accesez bogăția interioară astfel încât să fiu conștientă că tot ce am nevoie se află în mine și nu este nevoie să mă agăț de alți oameni de la care să cer ce cred că îmi lipsește.

Cea mai importantă relație din viața mea e cea cu mine însămi

Am conștientizat că pentru a mă putea conecta cu copiii mei și pentru a putea a vea o relație autentică cu ei, este necesar să mă conectez mai întâi cu mine și chiar să am o relație cu mine însămi. Să mă onorez. Nu putem iubi pe nimeni mai mult decât ne iubim pe noi înșine. Știu că nu pare adevărat, dar vă invit să vă descoperiți și să vă iubiți și veți vedea că din acest punct, altfel stabiliți relațiile din viața voastră. Veți intra în relații nu cu dorința de a primi ceva de la celălalt pentru că deja veți fi descoperit că totul se află în voi. Veți intra în relații pentru că doriți să împărtășiți cu ceilalți comorile pe care le aveți. Din ce am experiementat până acum, relațiile sunt despre a da, nu despre a cere. Și sunt, de fapt, despre a reuși să ne comunicăm lumii exterioare așa cum suntem în interior. Paradoxal, aceste lumi nu sunt separate, doar mintea noastră le separă pentru că altfel nu ar putea integra ceea ce sufletul experimentează și pe orizontală, în relație cu ceilalți oameni, dar și pe verticală, în relație cu spiritualitatea, Divinitatea, Universul, ghizii spirituali.

Eu îmi cresc copiii. Copiii mă cresc pe mine

Așadar cea mai mare provocare în relația cu copiii nu este cum să îi cresc pe ei, ci cum să mă cresc pe mine pentru a deveni o persoană trează și conștientă care să nu transmită rănile din generație în generație. Fără să îmi dau seama, până la un punct, în anumite situații, copiii m-au crescut pe mine. Și nu zic că este rău. Zic slavă Domnului că am conștientizat că procesul de învățare și de creștere nu este unul doar de la părinte la copil, de la mare la mic. Ci este bilateral. Noi îi ghidăm în lumea exterioară cu limite, reguli de siguranță, igienă, cu ghidare academică etc. Ei ne ghidează către lumea interioară conectată la ceva mult mai măreț decât noi.

Relația cu părinții ne influențează toată viața

Cea de-a treia relație importantă din viața mea este cea cu părinții mei. Fără să ne dăm seama, atât relația dintre părinți, ca și cuplu, cât și relația dintre ei și noi, ca și copii, ne influențează toată viața, inclusiv modul în care ne alegem partenerul de viață și modul în care ne creștem copiii. Ne influențează toate relațiile. Când am devenit conștientă de tiparele preluate de la ei, am putut să îi înțeleg și să mă simt binecuvântată că au făcut tot ce au crezut că este cel mai bine pentru mine în toate situațiile, chira dacă eu nu percepusem așa implicarea lor la momentul respectiv. Am înțeles că anumite frustrări au fost ca o presiune pusă pe o piatră astfel încât să devină diamant. Și, mai presus de toate, am pus stop unor tipare pe care nu vreau să le dau mai departe copiilor mei.

Calitatea vieții noastre e puternic influențată de calitatea relațiilor noastre

Din punctul meu de vedere aceste 3 relații: cea cu propria ființă, cea cu părinții și cea cu copiii sunt esențiale pentru a avea relații sănătoase și autentice cu ceilalți, inclusiv cu mâncarea, cu banii, cu  munca. Calitatea vieții noastre e puternic influențată de calitatea relațiilor noastre.

Pe 20 octombrie 2018 Pagina de Psihologie și Mozaic Media au provocat șase personalități publice să  vorbească despre ceea ce reprezintă sensul vieții lor și despre adevărurile pe care le-au descoperit prin intermediul profesiei lor.

 • Andreea Esca – Despre relația dintre oameni și munca făcută cu pasiune
  Gáspár György – Despre relația dintre partenerii de cuplu
  • Adrian Hădean – Despre relația cu mâncarea
  Oana Moraru – Despre relația dintre profesori și elevi
  Mirela Retegan – Despre relația dintre părinți și copiii mici
  Diana Stănculeanu – Despre relația dintre părinți și adolescenți

Cele șase discursuri #EpicTalk vor fi urmate de o conversație purtată între Gáspár György, ceilalți cinci invitați și public, pe tema relaționării cu sine. Eu voi fi acolo și îi voi asculta cu inima și mintea deschise. Dacă vreți să veniți, puteți afla detalii despre conferință și înscriere aici.

Pentru voi, care este cea mai importantă relație?

Text: Ana Nicolescu

Foto: Robert Maooni

S-ar putea să-ți placă și

6 comentarii

 1. In esenta, toate celelalte relatii depind (si se dezvolta mai mult sau mai putin armonios in functie) de relatia pe care si tu ai pus-o pe primul loc: cea cu noi insine.

  Dincolo de asta, nu pot face o lista de prioritati… mi se par la fel de importante, sunt multe interdependente intre ele. Iar fiecare dintre cei 6 invitati au, cu siguranta, multe lucruri interesante de impartasit (pe unii am avut ocazia sa-mi mai ascult live – eg. Oana Moraru, Andreea Esca, pe altii insa nu – sunt sigura ca va fi foarte fain tot ceea ce se va intampla acolo, de accea m-am inscris deja… astept cu nerabdare evenimentul).

  1. Mă bucur că te-ai înscris și mi-ar plăcea să ne și cunoaștem. Ne vedem pe 20 octombrie 🙂

   1. Am facut cunostinta acum vreun an si jumatate, la conferinta Oanei despre adolescenti. Mi-ar placea sa ne cunoastem mai bine, ne vedem pe 20 octombrie 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.