Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii

De multe ori vad copii care fie se comporta agresiv, fie sunt timizi sau retrasi, ori care nu se adapteaza la gradinita sau la scoala. Pentru ei si pentru multi alti copii cu probleme emotionale si de comportament, pentru parintii si dascalii acestora, exista Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii, coordonat de  Diana Stanculeanu, psiholog in cadrul organizatiei Salvati Copiii.

 

Ce inseamna CEECC si cui se adreseaza? Ce ofera acest Centru? Ce activitati se desfasoara in cadrul lui?

Psih. Diana Stanculeanu: Organizatia Salvati Copiii a inaugurat, in decembrie 2009, in Bucuresti, primul Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii (CEECC). Centrul ofera servicii de evaluare, consiliere psihologica si psihoterapie pentru copil si familie precum si programe de training pentru profesionistii din sistemele de sanatate, educatie si protectie sociala – psihiatri, medici de familie, asistenti medicali si psihologi clinicieni, psihologi scolari, medici pediatri, asistenti sociali, logopezi etc. De asemenea, in cadrul CEECC sunt organizate periodic grupuri de dezvoltare de abilitati socio-emotionale destinate copiilor de varsta prescolara si scolara mica, precum si activitati de educatie parentala destinate parintilor care doresc sa afle mai multe despre felul in care isi pot educa copiii, facilitand si dezvoltarea armoniasa a acestora, din punct de vedere emotional, social si cognitiv.

 

Ce inseamna copii cu probleme emotionale si comportamentale? Care sunt varstele vizate?

Psih. Diana Stanculeanu: Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii ofera, intr-un mediu prietenos si accesibil, servicii pentru copiii si adolescentii cu diverse dificultati psihologice – depresie, anxietate, tulburari de atasament, ADHD, comportament agresiv, dificultati de adaptare scolara etc. – sau cu risc de a dezvolta astfel de probleme, de exemplu, copiii care trec prin experiente traumatizante de viata, care provin din familii dezorganizate sau defavorizate socio-economic, precum si pentru parintii acestora. Astfel, fie ca este timid si retras, fie ca are comportamente agresive, nepotrivite fata de cei din jur, fie ca a primit un diagnostic psihiatric, fie ca trece printr-un eveniment dificil de viata (pierderea unei persoane dragi, divortul parintilor, schimbarea scolii), fie ca refuza sa mearga la scoala etc., copilul referit catre CEECC va fi integrat intr-un proces de evaluare si consiliere care va permite ameliorarea sau rezolvarea completa a oricareia dintre dificultatile de mai sus. Serviciile centrului sunt destinate tuturor copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani.

 

Cum ajung parintii sa isi aduca copiii la Centru? (Suna la sediu? Vorbesc cu un specialist mai intai? Care este procedura?)

Psih. Diana Stanculeanu: Din nevoia de a acorda timpul si atentia cuvenita fiecarui caz in parte, accesul la serviciile CEECC se realizeaza exclusiv pe baza de programare telefonica prealabila. Inca de la primul contact telefonic sunt culese cateva informatii minimale despre caz, care faciliteaza repartizarea catre unul sau altul dintre membrii echipei clinice. Stabilirea primei sedinte de evaluare si inceperea efectiva a procesului terapeutic sunt conditionate de completarea de catre parinti a mai multor chestionare de evaluare initiala, care permit colectarea rapida a informatiilor pentru fiecare caz in parte, informatii care vor permite elaborarea primelor ipoteze de diagnostic. Este important de stiut ca timpul de asteptare pentru prima programare poate fi, in perioadele foarte aglomerate, de pana la cateva saptamani.

 

 

Sedintele se defasoara individual sau in grup? In functie de afectiuni si de gravitatea lor, cat dureaza o sesiune de terapii? Cat dureaza o sedinta? Cat costa o sedinta (sau o sesiune, in functie de cum se plateste)?

Psih. Diana Stanculeanu: Sedintele de consiliere si psihoterapie pot fi realizate atat individual, cat si in grup – fie ca vorbim de grupul restrans al familiei (copil, parinti, alti membri relevanti din viata copilului), fie ca ne referim la un grup de copii care impart acelasi tip de vulnerabilitate (de exemplu, o tulburare de anxietate, un deficit al abilitatilor socio-emotionale sau un comportament hiperkinetic). De asemenea, intalniri de grup sunt destinate si parintilor care doresc sa isi imbunatateasca abilitatile de crestere si educare a unui copil din perspectiva dezvoltarii sale psiho-emotionale.

 

Sedintele individuale au o durata de 50 de minute, cele de grup intre 90-120 de minute. Durata medie a unui proces terapeutic este de 12-14 sesiuni in timp ce programele  educationale si/sau terapeutice de grup presupun 8-12 intalniri (cate o sedinta pe saptamana). Este destul de frecventa situatia in care acelasi copil beneficiaza atat de terapie individuala, cat si de o interventie de grup. In cadrul procesului terapeutic, membrii echipei terapeutice vor avea intalniri in cadrul Centrului cu copilul si parintii, dar si in afara centrului – in scoala sau gradinita, cu cadrele didactice ale copilului, in clasa/ grupa acestuia, atunci cand, pentru rezolvarea problemei de sanatate a copilului, este necesara si o interventie in mediul educational. Orice etapa a procesului terapeutic va fi insa parcursa doar cu obtinerea prealabila a consimtamantului parintilor si asentimentului copilului, intr-un cadru caracterizat de confidentialitate, incredere si protectie.

 

Toate serviciile disponibile in cadrul CEECC sunt gratuite, oferite in intervalul 9.00 – 18.00.

Parintii sunt si ei vizati in cadrul serviciilor oferite de CEECC? Cum se desfasoara intalnirile cu parintii, ce presupun ele, cat costa?

Psih. Diana Stanculeanu: In procesul de evaluare si consiliere a oricarui copil, parintii reprezinta surse valoroase de informatie, dar mai ales parghii terapeutice esentiale. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, dificultatile emotionale ale copiilor apar in contextul familiei, si este nevoie de lucru in egala masura cu copilul si cu parintii pentru a le elimina. Oricat de eficient ar fi un terapeut, munca sa nu va da roade daca parintii nu isi insusesc si nu implementeaza acasa recomandarile din cabinetul de consiliere.

 

Interventia asupra parintelui vizeaza mai multe aspecte: in unele situatii parintii au nevoie sa fie invatati cum sa isi creasca copiii, fara a apela la bataie, critica, jignire sau alte forme de abuz emotional, iar pentru asta sunt recomandate programe de educatie parentala. In alte situatii, parintii primesc informatii legate de diagnosticul primit de copil (ex. ADHD, depresie), precum si recomandari comportamentale concrete, care sa ii ajute la un bun management al simptomelor, atunci cand psihologul nu este prin preajma. In fine, sunt situatii in care chiar parintele se confrunta cu propriile sale dificultati si vulnerabilitati, care afecteaza inevitabil si relatia cu copilul si dezvoltarea emotionala armonioasa a cestuia. In acest ultim caz, parintele insusi devine principalul beneficiar al procesului terapeutic.

 

Din ce specialisti este formata echipa CEECC si cati dintre ei intervin in cadrul unui grup format din copii cu probleme comportamentale? 

Psih. Diana Stanculeanu: In echipa CEECC activeaza 10 clinicieni competenti si devotati, cu background profesional divers, care le permite o abordare complexa si completa a fiecarui caz referit catre Centru. Astfel, serviciile sunt oferite de doi medici specialisti in psihiatrie pediatrica, patru  psihologi clinicieni, o asistenta medicala, doi psihopedagogi care implementeaza programele psiho-educationale in scoala si un logoped.

Scoala de vara de la Sibiu_curs de perfectionare pentru psihologi

 

Contact CEECC 

Bd. Unirii 43-45, Organizatia Salvati Copiii

Telefon 021 321 00 50

Vezi harta aici

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.