„Christopher Robin şi Winnie de Pluş”, o producție aproape magică

Poveștile sunt magice. Atât pentru copii, cât și pentru adulți. Pentru fiecare dintre copii, o singură poveste are înțelesuri multiple. Ei pornesc într-o călătorie alături de personajul principal și cândva, pe parcursul filmului, pe neștiute, ajung să se identifice cu el. Povestea lor de viață se suprapune cu ficțiunea și ies la iveală o mulțime de sensuri și de emoții.

Și totuși, undeva, pe parcursul vieții de această dată, în devenirea lor ca oameni mari, tinerii pierd magia poveștilor și devin foarte serioși și muncitori. Ludicul este acoperit de griji, task-uri, deadline-uri. Este îngropat de-a dreptul în cotloanele minții și ale sufletului. La fel se întâmplă și cu Christopher Robin, un băiat de 7 ani care pleacă din conacul de la țară la internat ca să devină om cu carte la cap, să deprindă disciplina și să își poată alege o meserie demnă.

Christopher își închide copilăria într-un geamantan vechi

Înainte să plece de acasă, băiatul ia o foaie de hâtie și se desenază pe el și pe prietenul lui Winnie de Pluș, împăturește hârtia și o îndeasă într-un geamantan vechi pe care îl azvârle cu piciorul sub pat. Așa a închis Cristopher perioada copilăriei și pe toți prietenii lui cu care se juca în pădure. Alături de ei afla adevăruri esențiale vieții pe care acum le trăia doar cu mintea de copil și le aplica în viața infantilă.

Războiul lasă urme în sufletul lui Christopher și el se afundă în muncă

Un moment greu în viața sa este moartea tatălui și preluarea responsabilității de bărbat în casă, deși era încă un copil. Cu o astfel de povară, Christopher pornește în viața de adolescent și de tânăr adult. Într-o zi, o întâlnește pe viitoarea sa soție pe care o lasă însărcinată înainte de a pleca pe front. Anii de război îl transformă pe jovialul Christopher într-un bărbat rigid, preocupat de munca sa și distant față de soție și fiica lor.

Sensurile învățămintelor din copilărie capătă noi sensuri salvatoare pentru viața de angajat

Totul se schimbă când, într-un moment de criză la compania la care lucrează, Christopher este nevoit să ajungă din nou la conacul din copilăria sa. Deși aparent el are alte treburi de rezolvat la conac, criza de la locul de muncă este rezolvată fix cu metodele pe care prietenii săi de pluș i le spuneau în copilărie. Și astfel, magia reapare în viața lui, crizele se rezolvă, iar fiica lui primește ca moștenire ludică o gașcă de prieteni aventuroși, total diferiți. Dar, mai presus de toate, își primește tatăl înapoi, un om care a învățat acum să pună pe primul loc familia, magia, jocul și iubirea.

Ce am apreciat/remarcat la film din punct de vedere spiritual

 • Scenele de trecere de la pământean la magic se fac prin scorburi în care abia se îndeasă corpurile de adulți și cele de urs de pluș. Protagoniștii sunt nevoiți să treacă printr-un tunel ca să ajungă la destinație. E ca un rebirthing/re-naștere: te naști ca personaj magic sau renaști ca pământean și invers. Mi-a plăcut ideea de călătorie transformațională.
 • Tot în ideea de trecere sunt folosite podurile, trenurile, mașinile, cutiile. Toate ca să sublinieze călătoria eroului.
 • Îmi place cum sunt redate căderile personajului, atât psihice (trauma post război), cât și fizice (căderea în groapa capcană pentru elefanți), dar și modul în care sunt soluționate de Christopher.
 • Mi-au dat lacrimile când mi-am adus aminte cum stâlceam și eu cuvintele când eram mică, în lumea mea imaginară și cum magia poveștilor inventate de mine s-a pierdut în mintea mea de adult serios și ancorat.
 • Am simțit vinovăție când mi-am dat seama că uneori și eu muncesc mult și uit să mă joc cu copiii mei sau nu mă joc cu bucurie și cu prezență, ori le citesc la repezeală, fără nicio intonație o poveste de seară preferată de mine pentru că e scurtă.

Dar ce face filmul acesta mai mult decât special? (Date din comunicatul de presă)

 • Numele Christopher Robin și Winnie de Pluș au apărut pentru prima dată în 1924, într-o antologie de versuri semnată de dramaturgul britanic A.A. Milne, însă cei doi au devenit cu adevărat celebri doi ani mai târziu, odată cu publicarea volumului de povestiri „Winnie de Pluș”.
 • Majoritatea imaginilor au fost filmate în studiourile Shepperton de lângă Londra sau în diverse alte zone din Marea Britanie, care includ străzi londoneze sau târguri celebre ca intersecția străzilor Great Smith cu Great College, aleile Inner și Middle Temple, podul Lambeth și viaductul County Durham’s Hownsgill Viaduct.
 • Pădurea celor 100 de Acri din cartea lui Milne – tărâmul vrăjit unde imaginația lui Christopher Robin prinde viață cu ajutorul prietenilor de pluș – este creată pornind de la o zonă denumită Pădurea de 500 de Acri din Ashdown, localizată în Sussex, nu departe de Londra. Respectiva pădure este astăzi o atracție turistică, mii de oameni din întreaga lume fiind curioși să vadă ținutul de baștină al lui Winnie de Pluș.

 • Câteva scene chiar au fost filmate în Pădurea de 500 de Acri, în timp ce altele au fost filmate la Palatul Windsor, una dintre reședințele Reginei Elisabeta.
 • Ceea ce e spectaculos la filmările din pădure, e că echipa de producție a apelat la vehicule cu presiune scăzută în cauciucuri, ca să evite orice impact negativ asupra mediului înconjurător.
 • Directorul de imagine Matthias Königswieser a ales să filmeze cu camere tradiționale ținute în mâini, tocmai pentru a da o notă de autentic mișcării animalelor de pluș. Ulterior, personajele de pluș au fost aduse la viață cu ajutorul unei animații pe calculator, în procesul de post-producție.
 • Animale de pluș reale au fost create de echipa de efecte vizuale, care a lucrat cu o foarte mare atenție la detalii: burtica lui Winnie (ca să transmită afecțiune), expresiile lui Tigger (ca să poată trece de la surpriză, la furie sau uimire) și Eeyore (pentru a reda felul în care încovoaie).
 • Intrarea spectaculoasă de la Spitalul Regal Chelsea a fost folosită pentru a filma exteriorul școlii cu internat la care învață Christopher Robin.
 • Peste 400 de figuranți purtând haine de epocă au fost folosiți pentru a filma momentele de la gara din Londra, unde Winnie primește balonul roșu. Scenele au fost filmate la terminalul din Dover, o veche gară închisă în 1994.

Filmul „Christopher Robin  / Christopher Robin şi Winnie de Pluş” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera în cinematografe pe 3 august 2018. Vă recomand să mergeți cu copiii mai mari de 7 ani.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Forum Film România

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Mă, eu m-aș mai duce încă o dată singură ca să observ și mai bine trecerile, călătoriile și toate nuanțele. Plus replicile. Sunt fenomenale. Julie (5 ani) a vrut să plecăm de la început, mai ales că era subtitrat, nu dublat. Deși i-am citit și i-am explicat unele chestii, cu greu a stat până la final. Pe Măriuca atunci când am întrebat-o ce i-a plăcut la film, a zis că de purceluș. De aceea cred că e recomandat copiilor peste 7 ani.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.