Drumul Taberelor, proiectul care îmi dă șansa de a transforma un cartier într-o comunitate

Îmi place să merg pe stradă și să observ oamenii, aș intra în vorbă cu ei, pe unii i-aș îmbrățișa, dar nu o fac. Pe unii îi salut și îmi răspund, alții nu mă aud, alții sunt preocupați de ce scrie pe telefon. Unora le zâmbesc, iar ei îmi zâmbesc înapoi și e așa plăcut. Unii se uită ciudat, alții se fac că nu observă. Din nevoia mea de a fi conectată cu lumea și de a crea legături între oameni, de a ne ajuta unii pe alții, de a ne sprijini și de a crește împreună, am devenit pasionată de comunități.

La 16 ani am fost în Spania, într-un schimb de experiență cu un liceu din Renteria. În anumite zile, adolescenții din cartier se întâlneau la un centru comunitar unde făceau liber, dar organizat, diferite activități: cântau la chitară, povesteau filme documentare, vorbeau desre anumite cărți citite. Mi-au rămas în suflet energia, bucuria, prietenia, bunătatea, umanitatea, solidaritatea acelei întâlniri. Sigur că spaniolii favorizează crearea de comunități prin însăși arhitectura urbană, în sensul că există locuri publice în care oamenii se întâlnesc și vorbesc, copiii se joacă, părinții socializează, bunicii la fel, adolescenții se distrează. Probabil că acea vizită în nordul Spaniei a venit în întâmpinarea misiunii mele: să creez comunități, să adun oamenii împreună pentru un scop comun.

Visez la seri de comunitate cu cinema în aer liber

Una dintre comunitățile pe care am creat-o este comunitate bloggerilor părinți, Digital Parents Talks, despre care v-am mai povestit. Din noiembrie anul trecut, am primit invitația de a mă alătura proiectului Drumul Taberelor, care își propune să transforme cartierul Drumul Taberei într-o comunitate. Nici că se putea potrivi mai bine. Locuiesc în acest cartier de 11 ani și îmi doresc să fac parte dintr-o mare familie urbană. Visez la seri de comunitate cu cinema în aer liber, la mese comunitare, la târguri urbane, la ateliere de reparații, la o școală de vară pentru copiii din cartier.

Un loc cu istorie devine scena comunității pentru a îmbunătăți viața din cartier

Proiectul este inițiat de Centrul Comercial Auchan Drumul Taberei și are ca scop crearea unui spațiu de exprimare, de întâlnire, de organizare pentru locuitorii cartierului. Acest spațiu, localizat chiar în inima cartierului are o istorie, aici a fost fabrica de confecții Tricodava, și ne dorim să devină o scenă a comunității, un catalizator al vieții urbane pentru ca împreună să îmbunătățim calitatea vieții în cartier.

Orice proiect debutează cu o analiză calitativă și cantitativă

Ca în orice proiect pe care îl încep, și aici am început cu o analiză de nevoi. Am identificat anumiți oameni din cartier care fac lucruri minunate, actori sociali, oameni cu inițiațivă civică și ne-am întâlnit cu ei să aflăm ce și-ar dori să facă într-un loc dintr-un centru comercial destinat lor și, foarte important, cu ce ar putea ei contribui pentru ceilalți oameni și pentru încurajarea ca această comunitate să se formeze. Am făcut ateliere cu oameni specializați în construirea comunităților online și offline.

Apoi am identificat grupurile de inițiativă civică din cartier și ne-am întâlnit cu ele. Ulterior am povestit proiectul școlilor și grădinițelor. Am identificat taberele din cartier, ne-am întâlnit cu ele individual, apoi în cadrul unui atelier civic și astfel am adus împreună o bună parte din taberele din cartier, tocmai acolo unde taberele se întâlnesc.

Și pentru că nu vrem să lăsăm pe nimeni de-o parte, ci să includem toate categoriile sociale și de vârstă, săptămâna trecută ne-am întâlnit cu copiii și adolescenții pentru a afla de la ei ce le-ar plăcea să facă într-un centru comunitar, cu cine să se întâlnească și în ce acțiuni de voluntariat s-ar implica.

Noi spații de interacțiune pentru oamenii din cartier

Așa că, după cum vă dați seama, Centrul Comercial Auchan Drumul Taberei trece printr-un proces de transformare la nivel fizic, dar și la nivel conceptual și de misiune. La nivel fizic se creează noi spații de interacțiune pentru oamenii din cartier: o zonă complet nouă pentru luat masa în oraș împreună cu familia și prietenii, adică un food court dotat inclusiv cu loc de joacă ce se poate transforma în scenă și unde au loc deja serbări școlare și momente artistice.

Iar pe 1 iunie, zona s-a transformat într-un mare loc de joacă pentru a sărbători copilăria.

Urmează să fie finalizate spațiile pentru o librărie, o sală de sport, alte locuri de joacă și un community hub despre care abia aștept să vă povestesc într-o postare separată. Așadar, actualul centru comercial nu va mai fi doar un spațiu pentru cumpărături, ci un loc și un prilej de conectare, relaxare, contribuție, creare de relații, lucru împreună. Așa cum vă puteți da seama, noul său nume este Drumul Taberelor și conține însăși ideea de liant între grupuri de oameni cu interese și viziuni diferite care se adună într-un spațiu unde se întâmplă mereu ceva interesant pentru locuitorii cartierului.

Un logo care cuprinde filosofia cartierului

Chiar și noul logo este creat pe baza unei cercetări calitative și cantitative în urma căreia a reieșit că oamenii vor să schimbe tonurile gri pe mai multă culoare. Locuitorii din Drumul Taberei sunt mândri că trăiesc într-un cartier încă verde, cu multă vegetație, copaci și zone verzi. De aceea, verdele nu avea cum să lipsească din culorile siglei. Faimoasa buclă este, și ea, reprezentată în logo. Turcoazul reprezintă lacul din parcul Moghioroș, iar portocaliul, culoarea fațadelor blocurilor. Zonele se unesc prin îmbinarea arterelor principale, redând astfel ideea de conexiune între zone, oameni, tabere.

Ce v-ar plăcea să facem împreună la Drumul Taberelor?

Așadar, acum probabil că tot disconfortul creat din cauza șantierului este mai ușor de dus. Parcarea va reveni la normal și în plus va oferi servicii noi. Parterul va fi primitor pentru locuitorii dornici să se cunoască și să facă lucruri împreună. Mai sunt surprize, mai e mult de lucru. Entuziasmul meu este mare pentru că simt că pot da o parte din mine cartierului care m-a primit acum un deceniu. Ne vom axa pe ce poate face fiecare locuitor alături de noi și cum putem să contribuim împreună la o viață mai bună. Nu preluăm sarcinile institituțiilor publice, nu este despre asta. Este despre cum poate fiecare să facă un lucru bun pentru el, pentru cartier, pentru vecini, pentru comunitate, astfel încât să devenim mai umani, mai uniți și să creăm o lume mai bună pentru noi și copiii noștri. Îmi doresc tare mult să aflu părerile voastre despre acest proiect, despre noul nume, Drumul Taberelor și despre ce v-ar plăcea să facem împreună.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Mihai Răitaru

S-ar putea să-ți placă și

8 comentarii

  1. Super inițiativă! Doar rândurile articolului deja mi-au oferit o imagine foarte frumoasă, dar când mă gândesc că va și exista o astfel de comunitate… Mă bucur enorm și sper ca această inițiativă să se extindă 😊

  2. Sper sa putem replica proiectul in cat mai multe din cartierele bucurestene. Felicitari pentru initiativa!

  3. O initiativa foarte frumoasa! Citind randurile tale parca-mi pare rau ca nu mai stau in Drumul Taberei. Va ramane insa un cartier de suflet pentru mine!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.