Cum să creștem copii puternici? Alegeri care îmi amintesc de copilărie (P)

Cum creștem copii puternici? Îmi vin în minte tot felul de răspunsuri. Când eram mică, bunica mea mă ducea la țară și spunea că drumețiile prin pădure fac bine la plămâni. Culegeam fragi mici cât unghia de la degetul mic. Erau așa de parfumați că mirosul lor îl simțeam și doua zi pe nări. Când ajungeam la casa în care se născuse ea, sora ei scoatea oalele de lut pline cu lapte prins. Ne punea smântâna într-o strachină, fragii roșii pe deasupra și cu greu ne mai opream din mâncat. A doua zi eram plină de urticarie. Mereu am fost alergică la unt și la smântână grasă. Dar cui îi păsa? Deliciul culinar, aventura prin pădure, liota de copii, toate ștergeau mâncărimea și urâțenia blândelor.

Bunica mea credea atunci că eu cresc puternică dacă mă joc în aer liber și mănânc sănătos. Așa că avea grijă să nu îmi lipsească ouăle proaspete, brânza de vaci, laptele abia muls sau vreo supă de găină. Îmi aduc aminte cum într-o seară am răsturnat găleata cu lapte. Din greșeală. Din viteză, din joacă, din exuberanța de copil de la bloc, venit la curte, la libertate. Nici bunica mea, nici sora ei nu m-au certat. Nu au zis nimic. Nimic. Nu s-au uitat la mine. S-au apucat doar să șteargă laptele de pe linoleumul din bucătărie. Liniștea aceea a usturat mai tare ca o ceartă zdravănă. Amintindu-mi asta acum, îmi dau seama cum mă pierd eu în detalii și în multe vorbe când Măriuca sau Julie fac câte o trăsnaie, cum le explic, le argumentez. De fapt, statul în propria liniște, conștientizarea că liniștea e plină, nu goală, că se simte, e însăși o lecție care permite integrarea lecției și a consecințelor.

Mulsul vacii, un ritual în serile de vară

Cred că felul meu preferat de mâncare din copilărie atunci când mergeam la țară era laptele cu mămăligă. Fie cu mămăligă abia făcută, fie cu fâșiile de mămăligă care rămâneau lipide de tuci, fie cu mămăligă de o zi – două, tăiată în felii și coaptă pe plită. Dar mereu cu lapte proaspăt și cu vreun reportaj de la Radio România Actualități pe frundal, de la radioul care se auzea înfundat de pe cel mai de sus raft din bucătărie, ca să nu ajungem noi, copiii, la el. Pisicile își împleteau cozile printre picioarele noastre, dar cine să le lase și lor puțin lapte cald? Acum, vara, când mergem la munte, Măriuca și Julie merg aproape în fiecare seară la vecinii noștri să vadă cum mulg vaca. E aproape un ritual ce le face să uite de desene animate, de gadgeturi, de jucării scumpe. Trăiesc bucuria simplă a vieții la țară. Acolo au prins gustul laptelui de vacă.

 Alegeri care îmi amintesc de copilărie

Când ne întoarcem acasă păstrăm lactatele în meniu și măcar pentru amintirea vremurilor de demult și cu dorință de a susține brandurile românești, alegem produse autohtone care se aliniază trendului #PuternicRomanesc. Unul dintre ele este SIM. Fetele preferă laptele cu cereale în fiecare dimineață. Uneori, Julie vrea smoothie și îl facem cu lapte SIM cu 3,5 grăsime, banană, fructe de pădure și cereale integrale.

Eu prefer iaurtul pentru că are un gust simplu, nu e acru și nici acid. Îl combin cu zmeură (deocamdată congelată), cereale integrale, miez de cacao și nectar de cocos.

Uneori, pentru gustarea de după amiază îmi iau la birou sana, lapte bătut sau kefir pe care le beau ca atare. Vă las aici mai multe detalii despre această gamă. Iar dacă e să revin la întrebarea din titlu, ei bine au cred că putem crește copii puternici dacă noi, ca părinți, suntem puternici. Apoi putem să facem alegeri sănătoase și să nu pierdem din vedere avantajele produselor autohtone. Alături de hidratare, somn odihnitor, mișcare în aer liber și multă multă iubire.

Voi cum creșteți copii puternici?

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

6 comentarii

    1. Eu nu știu dacă este un trend la copii, ăsta cu lapte și cereale, sau chiar le place combinația 🙂

  1. Eu cred că lactatele trebuie să se regăsească în alimentația copiilor și a adulților, dacă nu există intoleranță la lactoză. Nu auzisem de brandul ăsta 🙂

    1. Tu știi că eu sunt pasionată de antreprenoriatul autohton, așa că ori că le descopăr eu, oră că ajung ele la mine, tot aflu de brandurile românești :). Dacă le încerci să îmi spui cum ți se par. Sunt curioasă 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.