„Copilul Interior” e cel mai serios lucru pe care îl poți face pentru tine

Încep să-mi dau seama că așa cum mă port cu copilul meu interior așa mă port și cu copiii mei biologici. Și parcă așa mă port și cu mine. Nu mă văd. Nu sunt prezentă eu cu mine. Mă dau pe mine însămi la o parte, mă fac tot mai mică, vorbesc tot mai încet pentru ca lumii să-i fie cât mai confortabil în prezența mea.

Joi seara am coborât în inima mea printr-o meditație. Nu a fost prima oară. O fac de vreo 3 ani. Însă de fiecare dată când e cel mai bine, când văd lumi interioare care nu pot fi descrise în cuvinte pentru că mintea nu e pregătită să le perceapă măreția, mă activez cognitiv cu frica să nu care cumva când ies din meditație să pierd mirajul lumii interioare, să uit starea de plutire, de liniște, culorile atât de intense, lucrurile care mi se întâmplă acolo. Și încerc să mi le imprim în minte și să le retrăiesc tot acolo când îmi este greu în lumea fizică.

Critica și perfecționismul din anii de școală nu îmi dau voie să mă bucur de cine sunt

Însă, de ceva timp am ajuns să cred că acesta este doar un pretext. Eu ies din starea de magie pentru că este mult prea bine și eu am fost învățată că nu merit atât de mult bine și frumos fără ca eu sa dau, cu efort, ceva la schimb, fără ca eu să fiu perfectă. Toată critica și tot perfecționismul transmise mie în anii de școală, acum nu îmi dau voie să mă bucur de cine sunt eu cu adevărat. Am trăit atâta timp încercând să fac și să spun ce se cuvine, să nu supăr pe nimeni, să nu devin incomodă, încât fac același lucru cu mine însămi. Nu-mi dau voie să fiu, să mă cunosc, să mă descopăr și să mă creez.

Interviu cu Oana Stoianovici, coach și lider transformațional

Cu toate astea, am ajuns să pot fi atât de sinceră cu mine și să am curaj să mă expun celor din jur datorită întâlnirii mele cu Oana Stoianovici, coach și lider transformațional, acum doi ani. V-am mai povestit despre O zi de feminitate și Tainele Feminității Sacre. Anul acesta m-am hotărât să aflu mai multe despre Copilul Interior. Îmi place tare mult cum spune Oana: Copilul Interior e cel mai serios lucru pe care îl poți face pentru tine.

Cine este Copilul Interior? Cu cine îl confundăm adesea?

Oana Stoianovici: Copilul interior este un aspect intim al personalității noastre, responsabil cu sentimentele cele mai intime și mai aproape de esența ființei noastre. Îl confundăm, adesea, cu acele părți din noi pe care le lăsăm în trecut, de cele mai multe ori asociate unor evenimente triste.

De ce este important Copilul Interior?

Oana Stoianovici: Pentru că el reprezintă acea parte din noi care ne cere să fie văzută, auzită, apreciată și valorizată. Pentru ca el, Copilul Interior, ne aduce prospețimea și creativitatea de care avem nevoie pentru a ne simți vii. Pentru ca el, Copilul Interior, este cel care ne ține “acasă” și ne ghidează către alegerile corecte și sănătoase.

Cum stabilesc o relație cu Copilul Interior? Cum o mențin? Cum știu că este autentică și ca acest copil nu este o plăsmuire a minții mele?

Oana Stoianovici: Stabilim o relație cu Copilul Interior acordându-i timp. Stând cu aceasta parte din noi și experimentând viața prin ochii unui copil, dar înțelegând, totodată, și experiența că suntem părinți pentru el. Relația o menținem prin practică și ritual constant, prin joc, prin a învăța să ne bucuram de gestul jocului și de sentimentul de libertate. Încetând să mai judecăm copilăria ca fiind nepotrivită pentru viața de adult serios și sobru, și înțelegând că ea aduce sens și valoare în tot ce înseamnă viață și creație. Oprindu-ne din a mai fi stresați și, mai ales, rigizi, ne ajută să gândim în afara tiparelor și să integrăm emoțiile în timp real și infinit mai autentic.

Cum mă ajută pe mine, ca părinte, relația cu Copilul Interior? Cum mi se îmbunătățesc relațiile cu copiii mei biologici dacă am o relație de vindecare cu Copilul Interior?

Oana Stoianovici: Ca părinți, atunci când ne acceptăm Copilul Interior, pătrundem în universul copiilor și al copilăriei. Astfel, dezvoltăm disponibilitate afectiva și începem să ne aliniem la nevoile copiilor noștri biologici. Distanța dintre noi și ei se contractă, nu îi mai percepem ca pe ceva care ne condiționează, stresează sau copleștește. Le putem percepe emoțiile și sentimentele și chiar întegra lumea interioară, fără să mai trecem asta prin așteptările de adult sau de părinte. Îi percepem reali, necenzurați și îi putem sprijini în interiorul nevoilor lor cele mai autentice și puternice, dincolo de nevoile sau de neîmplinirile noastre, personale.

Cum se îmbunătățește relația de cuplu dacă am o relație de vindecare cu Copilul Interior? 

Oana Stoianovici: În momentul în care începem lucrul cu Copilul Interior, activăm partea adultă, matură din noi. Acea parte care intră în dialog cu Copilul Interior și îl ajută să se vindece. Astfel, începem să separăm lumea copilului de lumea adultului și invers. Și putem aduce această dinamica proaspătă și în relația de cuplu. Dinamicile blocate și dialogurile repetitive dispar, pentru că începem să vedem relația din perspectiva adultului și ne putem relata cu maturitate, din punct de vedere emoțional, cu cel sau cu cea de lângă noi.

Care este primul pas în căutarea Copilului Interior? De unde începem? Cu ce?

Oana Stoianovici: Primul pas este să ne propunem să îl cunoaștem. Și să alocăm timp, efectiv, pentru joacă, pe care trebuie, de altfel, să învățăm să o integrăm ca pe o valoare în sine, în viața noastră de adult. Când ne jucăm, Copilul Interior iese, încet, la iveală. Dar este, în realitate, un proces care cere disciplină și asumare. El are nevoie de timp ca să învețe să aibă încredere. Apoi, prin observație și prezență, putem să începem să decodificăm ce simte el și ce mesaje ne transmite.

Copilul interior este programul creativ care te învață cum să îți cunoști trecutul și să îți recunoști potențialul infinit de spontaneitate, expresivitate și vitalitate. Începe călătoria.

Text: Ana Nicolescu

Foto deschidere: Ioana Dodan

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. EXTRAORDINAR ARTICOL!!!ma regasesc in FIECARE litera ,rducativ mi-a raspuns la niste ganduri personale …

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.