Știri
Leave a comment

Copilul nu poate fi separat de parintii…

Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor se alatura si sustine demersul facut de Grupul de initiativa al mamicilor din Sibiu si Asociatia “Maine Unite” Sibiu,  privind dreptul copilului de a fi insotit pe perioada spitalizarii.

„Copilul nu poate fi separat de parintii sai sau de unul dintre ei, împotriva vointei acestora…” – Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

In prezent in multe dintre spitalele din Romania, unde functioneaza sectii pentru copii, sunt incalcate grav, in special, urmatoarele drepturi:

  • dreptul copilului de a nu fi separat de parintii sai;
  • dreptul copilului de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept;
  • dreptul coplilului de a fi crescut în conditii care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, chiar si pe perioada spitalizarii;
  • dreptul copilului de a beneficia de protectia impotriva neglijarii si a abuzurilor de orice fel.

 

Desi legea prevede clar drepturile copilului si faptul ca acestea sunt garantate de catre stat, institutiile abilitate sa aplice si sa controleze aplicarea acestor prevederi, in multe  dintre cazuri, nu se implica si nu respecta drepturile copilului. Organele de specialitate ale administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale, precum si orice alte institutii publice sau private cu atributii în domeniul sanatatii sunt obligate sa adopte, în conditiile legii, toate masurile necesare pentru asigurarea respectarii tuturor drepturilor copilului.

 

Parintii sunt obligati sa solicite asistenta medicala pentru a asigura copilului cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si pentru a preveni situatiile care pun în pericol viata, cresterea si dezvoltarea copilului. Avand in vedere aceste aspecte, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor considera intemeiat demersul Grupului de initiativa al mamicilor din Sibiu si Asociatiei “Maine Unite” Sibiu,  privind dreptul copilului de a fi insotit pe perioada spitalizarii.

 

Comunicat de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree