Copilul nu poate fi separat de parintii…

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților se alătură și sustine demersul făcut de Grupul de inițiativă al mămicilor din Sibiu și Asociația “Mâine Unite” Sibiu,  privind dreptul copilului de a fi însoțit pe perioadă spitalizării.

„Copilul nu poate fi separat de părinții săi sau de unul dintre ei, împotriva voinței acestora…” – Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

În prezent în multe dintre spitalele din România, unde funcționează secții pentru copii, sunt încălcate grav, în special, următoarele drepturi:

  • dreptul copilului de a nu fi separat de părinții săi;
  • dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept;
  • dreptul coplilului de a fi crescut în condiții care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială, chiar și pe perioadă spitalizării;
  • dreptul copilului de a beneficia de protecția împotriva neglijării și a abuzurilor de orice fel.

 

Deși legea prevede clar drepturile copilului și faptul că acestea sunt garantate de către stat, instituțiile abilitate să aplice și să controleze aplicarea acestor prevederi, în multe  dintre cazuri, nu se implică și nu respectă drepturile copilului.

 

Organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății sunt obligate să adopte, în condițiile legii, toate măsurile necesare pentru asigurarea respectării tuturor drepturilor copilului.

 

Părinții sunt obligați să solicite asistență medicală pentru a asigura copilului cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și pentru a preveni situațiile care pun în pericol viață, creșterea și dezvoltarea copilului.

 

Având în vedere aceste aspecte, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților consideră întemeiat demersul Grupului de inițiativă al mămicilor din Sibiu și Asociației “Mâine Unite” Sibiu,  privind dreptul copilului de a fi însoțit pe perioadă spitalizării.

 

Comunicat de presa

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.