Sunt intr-o perioada a vietii in care simt nevoia de ordine, de calm, de asezare, de echilibru pe toate planurile. Acum mi-e foarte clar ce vreau si stiu unde vreau sa ajung. Asa ca am inceput sa fac ordine pe toate planurile. Am impachetat tot haosul din casa in cutii frumoase de la Ikea si le-a urcat pe biblioteca. Am pus acolo toate souvenirurile mici de sticla de Murano, brelocurile cu Tour Eiffel, camilele din Tunisia si Maroc, autobuzele pusculita si soldatii calare din Londra, clopoteii cu Santiago de Compostela, cocosii din Portugalia, vinurile de Porto, monezile aniversare de la fiecare Craciun si Paste si toate celelalte nimicuri nostalgice ale vietii de dinainte de copii.
Practic, am inchis capitolul viata fara copii ca sa nu mai ravnesc la el in noptile fetelor cu febra, cu viroze, cu varicela, in vacantele fara 5 minute de relaxare totala pe sezlong, in noptile in care sunt doar mama, nu si sotie. Am inteles ca e timpul sa trec la alt nivel, caci mi-am asumat asta cand in momentul in care m-am hotarat ca vreau sa am copii. Asa ca am “impachetat” casa astfel incat sa fie sigura pentru sufletele noastre. Desigur, de aici deriva si siguranta copiilor care nu mai pot inghiti cioburi mici, boabe de orez scrise minuscul sau bilele de piper dintr-un maracas.
Ultimul pe lista este sifonierul, dar acolo e un fel de welcome to the jungle. Imi fac curaj sa intru pana de Craciun, dar nu stiu daca ies pana de Pastele de anul viitor. Am nevoie de ajutor specializat si personalizat si chiar o sa mi-l iau. Dar ajungem si acolo si o sa va povestesc.
Acum ma ocup de bucatarie, de recipiente de plastic vs recipiente de sticla, faina alba vs faina integrala, proteina animala vs proteina vegetala. Si aici, lucrurile au un substrat fizic si psihic. Pana sa o intalnesc pe Claudia Buneci, un om cu dragoste de oameni, am crezut ca intotdeauna am avut o alimentatie cat de cat echilibrata, cu scapari mai mari sau mai mici, in functie de context, de anotimp, de concediu, de nivelul de stres sau de volumul de munca. Aveam in alimentatie rucola, avocado, sucuri verzi, sucuri de legume, lamaie, ghimbir, apa plata, ceai verde, cereale integrale, seminte, nuci, migdale, caju… Dar scapam destul de des in lanul cu pizza, salam de sibiu, ceafa de porc, bazneturi cu mucegai (mmmm!), vin, bere, mojito.
Dupa ce am nascut-o pe Mariuca, am inceput sa cochetez cu ideea de a trece la alimentatia vegetariana sau macar ovo-lacto-vegetariana. Nu am avut noroc de un indrumator, asa ca am continuat pe stilul vechi, doar ca am suplimentat produsele sanatoase pe care le-am introdus trepat. Dupa sarcina cu Iulia, lucrurile au devenit destul de ingrijoratoare: constipatia si balonarea mi-au fost alaturi timp de cel putin 6 luni. Si lucrurile deveneau din ce in ce mai grave. In primavara, am inceput sa renunt la ce nu-mi facea bine, la ce imi provoca greata doar cand ma gandeam: la carnea de pui, la prajeli, la produse hidrogenate, la cartofi cu friptura si m-am imprietenit cu salatele, cu sucurile de frunze, de fructe, de legume, am revenit la o iubire mai veche: gazpacho, am redescoperit cat de mult ma alinta zmeura si menta. In vara, la munte, am tradat insa toate prieteniile din primavara si constipatia, balonarea, oboseala si lipsa vitalitatii imi dau iarasi tarcoale.
Insa Universul le-a asezat pe toate cum nu se putea mai bine si mi-a scos-o in cale pe Claudia Buneci, o femeie cu Pofta de viata, mama lui Tudor si a lui Delice Corner, care si-a descoperit pasiunea pentru alimentatia sanatoasa dupa ce a nascut. Astfel ca s-a reorientat professional, a renuntat la viata coporatista (va suna cunoscut?) si urmeaza cursuri de calificare in Romania si in strainatate. Ea a devenit consilierul meu pentru un stil de viata verde personalizat.
Joi, pe 6 noiembrie, m-am intalnit cu Claudia si schimbarea a inceput astfel:
– Proteina animala (peste de marimea palmei) – o data pe saptamana
– Branza de capra/oua de tara – o data (maximum de doua ori) pe saptamana
– Proteina vegetala (fasole, linte, naut, mazare etc) – de 5 ori pe saptamana
– Fara mancare procesata
– Paine integrala sau paine cu maia
– 3 zile pe saptamana doar produse de origine vegetala
– O zi doar de sucuri – daca se poate
– La fiecare masa ceva crud
– Lichide (apa, sucuri preparate in casa, ceaiuri neindulcite)
– Miscare cel putin de doua ori pe saptamana
– Plimbare, minimum o ora pe zi
Claudia mi-a trimis un Excel cu variante de meniu pornite de la ce imi place mie sa mananc si de la aparatura pe care o am in bucatarie (steamer, blender, storcator cu presare la rece, wok, hot pan). Este un meniu cu fructe si legume de sezon, cu seminte, cu muesli, cu smoothie-uri (pe care nu le experimentasem pana acum), cu dressing-uri colorate, consistente si extrem de gustoase, cu usturoi pe care bila mea septata si lenesa nu il accepta inainte, dar se pare ca acum da. Probabil ca folosit in combinatii sanatoase, usturoiul este nu are cum sa faca rau.
In casa aveam deja:
– Fructe deshidratate – smochine, piersici, banana, prune
– Merisoare deshidratate
– Fulgi de cocos
– Seminte de pin, dovleac, foarea-soarelui, susan, de canepa
– Lamaie
– Miere
– Ulei de masline, ulei de seminte de canepa
Apoi mi-am cumparat:
Din piata:
– Mere verzi + mere rosii
– Pere
– Mandarine
– Morcovi
– Sfecla
– Salata verde
– Spanac
– Ardei rosu + ardei verde
– Usturoi
– Branza de capra
– Oua de tara
– Conopida
– Turmenic
De la supermarket:
– Paste integrale
– Orez integral
– Avocado
– Busuioc
– Zahar brun
– Linte rosie + linte verde
– Naut
– Lapte de soia
– Caju crud
– Ghimbir
– Paine Bob intreg
– Ciuperci
– Faina integrala
De la Plafar
– Fulgi de drojdie inactiva
– Sare neiodata
Meniul meu in prima saptamana a aratat asa:
6 nov
Pranz: Supa crema de dovlecel (in Afi)
Seara: Iaurt cu muesli
7 nov
Dimineata: 1 pahar cu apa
1 pahar suc mere, para, sfecla
Gustare: smoothie solid (pentru ca am avut impresia ca nu o sa ma satur si am turnat multe linguri de seminte si de muesli J) – lapte de nuca de cocos, seminte, muesli, smochina deshidratata, mar
Pranz: Salata de pastai fierte cu rosii, usturoi, ardei verde, ardei rosu, ulei de seminte de canepa, lamaie
Seara: cartof copt cu sos de sfecla (1/2 sfecla, iaurt grecesc, usturoi, seminte pisate, cimbru)
Hidratare: ceai neindulcit, apa cu lamaie si ghimbir
8 nov
Dimineata: 1 pahar cu apa
1 pahar suc de mere, para, sfecla
smoothie cu lapte de soya, seminte macinate, muesli, mar, curmala
Gustare: migdale
Pranz: macrou afumat cu turte coapte pe plita de bunica mea
Gustare: banana
Cina (restaurant): supa crema de legume cu crutoane, ciuperci la gratar cu orez fiert si salata de sfecla coapta cu hrean, tort de fructe de padure. Limonada cu apa plata si miere
9 nov
Dimineata: 1 pahar cu apa
1 pahar suc de sfecla, mere, para, mandarine, morcov
Branza de capra cu paine Bob Intreg, ardei rosu si verde
Pranz: paste integrale cu legume (morcov, ardei rosu) la steamer, gazpacho
Gustare: merisoare deshidratate
Cina: suc verde (salata, spanac baby, mar, bucusuioc, seminte de canepa)
Hidratre: apa cu lamaie si ghimbir
10 nov
Dimineata: 1 pahar cu apa
1 pahar suc de sfecla, mere, para, mandarine, morcov
Smoothie cu lapte se soia, seminte, muesli, curmala, mar
Pranz: salata verde cu baby spanac, rosii, morcov ras si sos pesto facut in casa
Suc verde din salata, baby spanac, mar, busuioc
Gustare: tort de mere
Seara: pizza cu faina alba, sos de rosii facut in casa, branza de capra, busuioc
Hidratare: apa de la robinet, apa cu lamaie si ghimbir, ceai neindulcit de capsune si afine (Lidl)
11 nov
Dimineata: 1 pahar cu apa
1 pahar suc de mere, mandarine, morcov
Smoothie cu lapte se soia, seminte, muesli, caise deshidratate, mar
Pranz: pizza cu branza de capra reincalzita
Gustare: suc verde (spanac, salata verde, mar, castravete)
12 nov
Dimineata: : 1 pahar cu apa
1 pahar suc de mere, mandarine, morcov
sos de avocado pe pat de ardei verzi, paine Bob intreg
Pranz: paste integrale cu legume la steamer
Gustare: tort de mere
Seara: supa crema de legume
Hidratare: apa
13 nov
Dimineata: : 1 pahar cu apa
1 pahar suc de mere, mandarine, morcov, prune, sfecla
Smoothie cu lapte de soia, seminte, muesli, prune uscate si prune vii
Pranz: somon cu ardei kapia
Miscare/alergare
Pentru ca mersul la sala presupune destula pregatire in prealabil, timp, masina, benzina, bani, bunica de 80 de ani venita la noi acasa sa stea cu Iulia, iar mersul la piscina la fel, mi-o pun pe Iulia in spate, in Luna, si alerg prin cartier, printre blocuri. Cand sunt la o alee de casa, fac fandari, spre bucuria Iuliei. Este extenuant, dar nu imposibil. In zilele in care o duc eu pe Mariuca la gradinita, iar Bogdan sta cu Iulia, fac un ocol prin cartier in pas alergator pana acasa. E mai bine asa, ma simt mai caprioara, dar suplimentez viteza si distanta. Fandarile, tot la finalul cursei.
Bilantul primei saptamani
Avantaje:
– Transit intestinal normal
– Somn odihnitor
– Senzatie de satietate dupa fiecare masa, fara sa ma simt umflata, grea, fara sa simt nevoia de somn imediat dupa, de moleseala
– Preparate gustoase si mereu proaspete, alimente variate
– Evit refrigerarea, incalzirea, iar refrigerarea, iar incalzirea mancarii
– Cand alaptez, parca am mai mult lapte
Dezavantaje:
– Gatesc de 3 ori pe zi pentru mine si pentru cine mai vrea sa manance de la mine + pentru cei care cred ca ciorba e sfanta si nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa. Nu stiu ce as face daca as avea un job full time. In unele ziele, mi se pare obositor.
– Intru in panica atunci cand simt ca nu stiu ce o sa mananc si daca o sa ma satur.
– Am impresia ca nu ma satur cu ce am pregatit, asa ca mai adaug ingrediente si ies 4 portii in loc de una, maximum doua. De multe ori arunc surplusul pentru ca nu mai este bun dupa cateva ore, de exemplu, sucul de fructe (oxideaza) sau cel verde.
– Cand merg la mall, e greu sa gasesc variante sanatoase.
– La restaurantele de rand nu au orez/ paste/ paine etc integrale
Cam atat pentru azi despre incercarea mea de a trece la un stil de viata verde. Pentru cei interesati, voi descrie aceasta experienta cat de des pot si consider ca e util. Nu uitati ca sanatatea incepe din interior. Si nu e cliseu. Degeaba iti dai cu creme cu particule de aur pe fata, daca tu mananci cartofi prajiti cu ceafa de proc sau shaorma cu de toate. Sunt bani aruncati. Tenul curat incepe cu o alimentatie echilibrata, sanatoasa, cu hidratare, cu somn odihnitor, cu miscare.
Si inca ceva, daca iti doresti fie o schimbare a alimentatiei sau doar o dieta pe termen cat de scurt, apeleaza la ajutorul unui specialist. Altfel, poti ajunge la dezechilibre nutritionale, la carente de vitamine si minerale, poti ajunge la anemie sau poti deveni anorexica. Iar costul pentru tratarea raului e mai mare decat pretul unui consilier personal in nutritie.
Sunt tare fericita si mandra ca Mega Image a alea sa se alature programului “Green-up your life” in campania “Esti unica. Alege personalizat!”. Astfel am primit un cos de start-up pentru o viata sanatoasa, o viata mai buna, mai verde, o viata cu alegeli alimentare sanatoase. Mulltumesc!
Esti unica. Alege personalizat. Un concept Parenting PR.
Text: Ana Nicolescu
Sursa foto: Pinterest, aici si aici
4 comentarii
[…] o luna de cand am inceput o dieta sanatoasa, care sper sa se transforme in stil de viata, mi-am facut analizele si am mers cu ele la […]
[…] Claudia Buneci, consilier in nutritie, merge la mame acasa, se uita in frigider, le spune care sunt alegerile sanatoase si le construieste un meniu verde pentru o saptamana, un fel de sampling pentru o dieta care sa se transforme in stil de viata. Conceptul Claudiei este “Green-up your life”. […]
[…] “Green-up your life” si mi-a devenit consilier personal de nutritie, eu sunt din ce in ce mai crazy mother greener. Vanez produsele sanatoase, am invatat sa ma uit pe etichete si la ingrediente nu doar la data […]
[…] Claudia Buneci o stiti din programul Green-up your life, parte a proiectului Esti unica. Alege personalizat. Ea este consilier in nutritie si ma ajuta sa […]