Creatori în acțiune! Cum să găsești înspirația în beznă? 

Creatori în acțiune

Mi-am pus niște șosete groase că așa cum zice Anca Ghinea în cartea ei, inspirația nu vine când ai picioarele reci. Azi o să vă povestesc despre ghidul de creativitate, Creatori în acțiune, care a venit într-o perioadă în care Măriuca explorează nișele în care s-ar putea exprima cât mai artistic. După ce a scris o carte, acum vrea să facă o melodie, să o filmeze și să aibă milioane de vizualizări pe Youtube. Mă uit la ea și aș vrea să am din nou curajul și credința ei că orice este posibil dacă îți dorești cu tot sufletul și nu se rezumă totul la bani.

M-am regăsit în cartea Ancăi Ghinea în postura mamei și Măriuca în cea a lui Jo, o fetiță creativă, de fapt o creatoare care trece prin problemele prin care mai toți copiii trec: ceva probleme de socializare, frica de a nu se face de râs, căutarea de sine, răzvrătirea. Părinții lui Jo o îndrumă să scrie nu pentru aplauze, ci ca un act de cunoaștere de sine, ca să umple goluri acolo unde e misiunea ei să le umple, să trezească, să inspire, să lumineze și să-și arate ei însăși că niciun vis nu e prea mare.

Creatori în acțiune în vremea parenting-ului teoretic

Îmi place cum a surprins Anca esența parenting-ului din zielele noastre și faptul că avem capul plin de informații, dar inima mică de teamă că nu o să știm să implementăm ce știm sau certitudinea că am stricat copilul pe viață. Însă ce-mi place la mama lui Jo, scriitoare, este că își vede copilul în esența lui, îi vede potențialul și are încredere că o să strălucească în stilul ei.

Creatori în mansarda creativității

Mama și tata nu o salvează pe Jo când ea nu are idei de scris sau pentru proiectele de la școală, ori când se simte mică și neînsemnată în fața colegilor ei, ci o ajută să-și găsească puterea interioară prin provocări sau exemple proprii. Mama îi permite să intre oricând în mansarda creativității și Jo se lasă prinsă în geamului verde, a avionului de lemn cărămiziu de deasupra capului, a pânzei de păianjen într-un colț, alături de naveta de sticle vechi de vin. Acolo miroase a mosc, a lumânări pe care mama ei așază etichetele cu cuvintele-stări pe care și le dorește integrate (pace,iubire, armonie, veselie). Plante suculente atârnate de tavan, desene în ceion, o lampă din crengi, o ceșcuță cu un ceai sau o ciocolată caldă, agende de piele, de carton, de mătase. Nu e un simplu pod, este intersecția energetică dintre mamă și fată, care le crește pe amândouă în locurile din sufletele lor unde au de crescut.

O carte despre creativitate scrisă în tandem mamă-fiică

Mama vorbește despre fricile fetei fără să i le denigreze sau să încerce să i le alunge, o lasă în emoție și o conține până ce Jo își dă seama că va face pentru proiectul de școală, care nu o lasă să doarmă, o capcană pentru frici. După ce citește un manuscris întors de la tipar al mamei ei și se ceartă, Jo îi propune să scrie o carte pe despre creativitate, să scrie fiecare separat ce crede despre subiectele stabilite de fată (neapărat doar de ea), apoi să facă schimb și să le citească împreună seara. Condiția pusă de Jo: să fii sinceră și caldă, gândește-te că scrii pentru mine. Își mustra mama că atunci când scrie vrea să pară perfectă, iar ei îi plăcea de ea când nu se dădea cu ruj și nu purta pantofi cu toc, când era ea însăși. Zis și făcut, cele două pornesc într-o călătorie ca să descopere de unde vine creativitatea și răspund în tandem la întrebări precum:

De unde găsesc inspirația?

Cum chemăm muzele inspirației?

Zece reguli care mă enervează

Cinci cuvinte pe care le-aș interzice

Pe parcurs se mai adaugă, iar Jo și mama ei învață atât de multe despre ele și despre relația lor. Sigur că Jo învață și de la tatăl ei, dar și de la bunici.

Într-o zi copiii noștri au fost cel mai așteptat lucru pe lumea asta

Nu vă gândiți că acest ghid este o carte de parenting sau de creativitate plină de teorii. Nu, este o poveste prin care învățăm să vedem creativitatea și bucuria vieții prin ochii copiilor, dar cu minte adultă, să vedem ce se întâmplă în jurul nostru cu ajutorul emoțiilor. Și să nu uităm, mai ales când suntem nervoși pe copiii noștri că, așa cum spune Jo, într-o zi ei au fost cel mai așteptat lucru pe lumea asta.

 

Un ghid de creativitate pentru părinți și copii

Creatori în acțiune este o carte pe care am citit-o împreună cu Măriuca și ne-a plăcut amândurora, am râs, uneori am și plâns, ne-am umplut carnețelele cu idei pe care să le facem împreună, am prins curaj pentru ideile noastre și poftă de scris. Așa că pot să spun că este un ghid de creativitate atât pentru copii, cât și pentru părinți, dar mai ales pentru relația dintre ei și nu îl recomand doar celor care vor să scrie sau să compună ceva, ci tuturor, pentru că fiecare dintre noi este un creator.

Cartea o găsitți , iar pe Anca pe platforma Kreatoria, o platformă dedicată creativității pragmatice și artistice, unde găsiți instrumente, tehnici și metode concrete, dar și interviuri cu personalități. Ea scrie despre creativitate și inovație în educație, în afaceri sau ca stil de viață.

Haideți să susținem autorii români și să le cumpărăm cărțile :).

Text: Ana Nicoelscu

Foto: Creator

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.